Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Italské tiramisu a konec výletu

4. února 2016 v 14:44 | Helena |  Recepty

Hledání lanýžů je za náma a šlo se dál, za chviličku jsme dorazili k místu, kde bylo pro nás nachystané
malé občerstvení ze zdejších produktů a ochutnávka zdejšího vína Jak vidíte, tácky a talíře se pomalu
vyprazdńují. Docela nám vyhládlo. Mohli jsme si zajít na toaletu, a šlo se dál.


Když jsme dorazili zpátky do Tignale, festival lanýžů už byl v plném proudu.
Po koupi poukázky na jídlo jsme si mohli vybrat ze dvou jídel, těstovin s lanýži a míchaných vajíček s lanýži.
Dali jsme si obojí a jídlo si pak vyměnili, fotky nemám, sedělo nás u stolu hodně a nechtěla jsem vyrušovat.
Jídlo chutnalo dobře, bylo to vlastně poprvé, co jsme ochutnali teplé jídlo s lanýži.


Neměli jsme v plánu zůstat déle, trochu jsme si u stolu povídali s ostatními, seděla s náma i naše průvodkyně,
která říkala, že je možnost, přihlásit se na kurs vaření. Vlastně to s vařením nemělo nic společného, mělo se
dělat tiramisu. Neváhala jsem a hned se přihlásila. Bylo nás zpočátku sedm, pak se přidali ještě dva lidé.


Když dorazila šéfka kuchyně, chtěla z nás vybrat svého asistenta, přihlásil se jeden pán, byla to veselá kopa.


Dívenka s delšími vlasy s miskou v ruce je naše průvodkyně a tlumočnice. Byli mezi náma i Italové.


Podmínky byly z nouze ctnost. Neváhali jsme a dali se do díla.


Chlapům to šlo taky skvěle.


Tiramisu - 4 porce

2 vejce, 4 lžíce cukru, 200 gr mascarpone, špetka soli
piškoty, marsala - italské silnější víno na zvlhčení piškotů,
můžeme použít také silnější espresso nebo půl espressa a půl marsaly.

Žloutky a 4 lžíce cukru šleháme tak dlouho, až žloutky začnou měnit barvu na světlejší, viz obrázek.


Pak přidáváme po lžících mascarpone a zamícháváme do žloutků. Můžeme přidat kůru z citrónu.
Bílky ušleháme se špetkou soli. A jak poznáme správně ušlehané bílky? Misku obrátíme dnem vzhůru
a obsah v misce drží. Provedla jsem zkoušku a až na fotce mě pobavily udivené tváře.


Ušlehané bílky zamícháme do krému, tím máme krém hotový. Do formy si dáme piškoty, zvlhčíme marsalou,
na piškoty dáme krém, a pak opět piškoty, zvlhčíme marsalou a zakončíme krémem.
Obsah trochu střepeme tak, že formu mírně nadzvedneme, cca 10 cm a pustíme zpátky na pracovní plochu,
možno v případě skleněné formy na víckrát přeloženou utěrku.

Prosím vás, nepouštějte skleněnou formu z půl metrové výšky. Smějící se Tím se nám vrstvy správně spojí.
Povrch posypeme kakaem. Dáme do ledničky a pořádně vychladíme, nejlépe přes noc.


Finálové fotky nemám, fotograf odešel fotit něco jiného. Každý si mohl svůj výrobek vzít domů.
Ani potom mě nenapadlo to vyfotit, neměla jsem ani v úmyslu to dávat na blog.


Náměstíčko se mezitím zcela zaplnilo a začal zpívat mužský sbor.


Chvíli jsme ještě pobyli a pak sjížděli dolů, do Gargnana.
Byla to příjemně strávená neděle.

Mějte se krásně, děkuji za vaše návštěvy, komentáře a přízeń.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW | E-mail | Web | 4. února 2016 v 15:04

Tak to s tebou souhlasím, že to musela být opravdu příjemná neděle :-)

2 dáša | E-mail | Web | 4. února 2016 v 15:32

Také obracím misku se sněhem :-)Že by to byla jen česká zkušenost :D
Mužské sbory se mi líbí víc než pisklavé ženské :D
Tiramisu dělám také :-P
Když jsem si dala v Itálii tiramisu, byl to takový malá krychlička. Pomyslela jsem si : za takový kousíček a tolik peněz O_O Když jsem dala do pusy první lžičku, rozkašlala jsem se tím velkým množstvím kakaa :D V polovině zákusku jsem už nemohla, byla jsem zasycená :-P Ale, to víš, Helenko, že jsem dojedla vše :D  :-?
U nás je silný ledový vítr a teď lilo jako z konve O_O  :-(
Helenko, měj se fanfárově :D  :D  :D

3 Jarmila* | E-mail | Web | 4. února 2016 v 15:41

Muselo to být prima odpoledne. :-)
Nejvíc se mi líbí kuchtí v zástěře a čepici. Opravdu vypadá na veselého kumpána. :-D
Také tuhost bílků zkouším otáčením dnem nahoru.
U nás neleje, ale fouká studený vítr (dost silný), v noci trochu chumelilo. Teploměr se drží dost dole, ale co bychom chtěli v únoru, že?
Přeji hezké odpoledne. :-)

4 Jarka | Web | 4. února 2016 v 19:38

Nepiji kávu, ale tiramisu mě moc chutná, je to lahoda a chuť kávy vůbec nevnímám. Ovšem doma jsem ho ještě nepřipravovala, tak díky za recept, mám ráda sladké a láká mě si domácí tiramisu vyzkoušet. :-) Musela to být fakt báječná neděle! :-)

5 Zdenka | E-mail | Web | 4. února 2016 v 19:38

Helenko, to jste opravdu strávili příjemný den ;-)  :-) Já jsem hrozná, mám moc ráda imitaci tiramisu z pomazánkového másla a šlehačky :D  :D

6 Intuice | E-mail | Web | 4. února 2016 v 21:07

Opravdu krásný den! Užili jste si to se vším všudy - s příjemnými lidmi, v příjemném prostředí, s příjemnými zážitky! :-)

7 MarijaKes | Web | 4. února 2016 v 22:48

Helenko, to je super. Opravdu jste si neděli užili. Když se dívám na ty hnědé koule lanýžů, tak mě spíše odpuzují. nevím, jestli bych měla odvahu to jíst. :D Děkuji za super předvedení tiramisu. Měj se krásně.

8 Van Vendy | Web | 5. února 2016 v 12:29

Misku se sněhem neobracím, bo se bojím že by se mi vyklopil. Stačí zkusit vytáhnout špičku, když drží, sníh je ušlehaný parádně. :-D
Ale vypadalo to jako príma setkání, ten rozesmátý kuchař dobrovolník vypadal sympaticky a vůbec to vypadalo na pohodové odpoledne.
Lanýže jsem nikdy neochutnala, snad jen takové ty lanýžky cukrářské, což jsou sladké imitace těchto prapodivných koulí. :-D

9 duchodkaevka | Web | 5. února 2016 v 16:17

Jídlo z lanýžů jsem nikdy nejedla ale tiramisu, to můžu :-P Když ho dělám doma, je opravdu mnohem lepší použít mascarpone, je to sice dražší než pomazánkové máslo, ale ta chuť se nedá srovnat. Užili jste si krásné odpoledne :-)

10 Natálie | Web | 5. února 2016 v 21:10

tak to muselo být vážně skvělé.. :)

11 Fredy Kruger | 5. února 2016 v 22:38

" Na Tiramisu, ty myslíš, že
dobré  je  dáti si lanýže ?? "

" Jistě !  ty bobky sníme !
... ať nám je připraví  s kmínem ! "

Jann Beyček, Jebb  Truss  už  jí  je !!

" Zapijeme  to vínem !!"
" Támhle tu láhev !" ... i támhle tu !... tento "....

" Mně se chce jíti na toaletu !! "

" Mně taky !  ne velkou, na malou !"

" Těch lidí, kdyby tu nestálo !! "
... " Tušiti  toto, no... tak
bysem ".....

Oba mužové posrali se !

řka :  " Ostatní z zájezdu chechtají se,
zítra to bude  na  netu !
... jak pitomý  konec  to výletu !

12 Jana | Web | 6. února 2016 v 12:04

Helenko, ani netuším, jakou mají lenýže chuť. Určitě dobrou, ale jakou, dá se to k něčemu přirovnat? Jinak jsi sem dala spoustu zajímavých fotek, a v duchu hádám, která ta paní na fotkách jsi ty, možná vím :-) Ten pán je opravdu od pohledu veselá kopa :D A já jen ještě dodám, že bych ten výsledek, tedy hotové tiramisu tu u tebe ráda viděla. No, škoda, že jsi ho sem nepřidala. Já si občas dopřávám tiramisu jako dezert pouze v KFC, nabízeli nám prezentace dort, ale nebylo to tak dobré. Tak zůstávám věrná tiramisu z KFC :-)

13 Ježurka | Web | 6. února 2016 v 14:11

Ještě k těm lanýžům. Asi bych si vybrala ty s vajíčkem. A to tiramisu, jé tam by bylo dobře i mně! A šla bych také do toho, proč ne? A chutnalo ti to? Určitě ano. Já je ještě nejedla, že bych to někdy taky zkusila? Kopíruji si recept. Díky za další krásnou reportáž. :-)

14 Helena | E-mail | Web | 7. února 2016 v 11:10

Děkuji vám všem za komentáře, pokud se tiramisu hodláte vyzkoušet, můžu říct, že je výborné, moc dobré, můžu jen doporučit. :-)  :-) Krásnou neděli vám všem.
Ještě k těm lanýžům, já opravdu nevím, k čemu bych to přirovnala, proto je nejlepší vyzkoušet, a myslím si, že si opět někdy něco dáte nebo koupíte. :-)

15 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 8. února 2016 v 18:27

Ten rozchechtaný chlapík musí být fajn člověk :). A asi má hodně nakažlivý smích :).

16 Helena | E-mail | Web | 8. února 2016 v 22:20

[15]: Jituš, my z něho nemohli a paní šéfová jakbysmet. :D  :-D

17 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 8. února 2016 v 22:37

[16]: To věřím! :) Já jsem se začala culit jen jsem ho na té fotce viděla :)). Tyhle lidi já mám moc ráda :). Není proti nim obrana! :) I kdybych měla špatnou náladu, tak takový člověk by mi ji prostě vzal a zahodil :)). Pár takových jsem v životě poznala a nedá se na ně zapomenout :).

18 Miloš | Web | 10. února 2016 v 9:18

Já bych se zapojil až do poslední fáze - ochutnávání :-)

Zajímalo by mě, jak lanýž vypadá uvnitř, z vnějšku vypadá jako zaschlá hrouda bláta.

19 Mniška | E-mail | Web | 13. února 2016 v 21:10

To mohlo vypadat jako hodně dobrá zábava :) to zážitkové kuchtění. Jen do toho, to je ono!
Lanýže jsem ještě nechutnala ani neviděla. Daly by se dát na houbovou pizzu? :)

20 Helena | E-mail | Web | 14. února 2016 v 10:46

[18]: Miloši, bez práce nejsou koláče. :-D
Jak vypadá lanýž uvnitř, je v předešlém článku ve videu. :-)

21 Helena | E-mail | Web | 14. února 2016 v 10:48

[19]: Bylo to hodně zábavné. :-D Mniško, myslím, že by se daly použít. :-)

22 Hanka | E-mail | Web | 18. února 2016 v 20:48

Lanýže vypadají dost odpudivě, zato tiramisu bych si dala hned, Heli.
Dělala jsem ho už několikrát, jak českou verzi z pomazánkového másla, tak z mascarpone.
Je to skvělý dezert. :-P
Užili jste si krásnou neděli. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama