Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Smažená cibule - delikatesa

5. listopadu 2015 v 8:54 | Helena |  Recepty


Cibuli, kterou jsem včera rozkrojila, abych se podívala, jak je oblečená/kolik má sukýnek/,
jsem spotřebovala na smažení. Smaženou cibulku máme moc rádi, v lednici vydrží několik
týdnůUsmívající se, pokud se vám to vůbec podaří, nebotˇ této delikatese nikdo neodolá a po cibuli
se jen zapráší.Smějící se

Dělám ji vždy z většího množství, protože to přeci jen chvíli trvá, než je hotová.
Tady je recept:


10 cibulí pokrájím na malé kostičky - můžete i na kolečka, já upřednostńuji tuto variantu
na 1 cibuli - 1 pol. lžíci hladké mouky = 10 cibulí, 10 lžic hl. mouky, víckrát vyzkoušené.
Dbám na to, aby cibule nasála všechnu mouku, kdybyste ji rozsekali v mixéru, budete
potřebovat o 1 - 2 lžíce mouky více, protože cibule by pustila víc štˇávy.


Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli začínáme smažit. Smažím na plném ohni, elektro - č. 9,
a stále míchám. Ještě dodám, že oleje má být poměrně hodně, já tentokrát musela trochu přilít.


Takhle vypadá cibule po 5 minutách smažení. Stále mícháme.


Po 10 minutách. Když smažíte na plynu, tak si to musíte s plamenem vychytat, já smažím vždy na č. 9 - elektro


Cca. 15 minutách, cibule začíná chytat barvu, stále mícháme.


Po 20 minutách. Musíme dávat pozor, cibulka se tedˇ´barví velice rychle, stále mícháme.


Po 25 minutách. můj konečný stav smažení, můžete, jestli chcete tmavší odstín cibule smažit dále,
cibulka pak chutná víc nasládle, ale taky trochu hořce, my máme rádi tohle stadium.


Olej scedím přes cedník a cibuli nechám ještě okapat a vychladnout.
Je nádherně křupavá a křupavou už zůstane, nakonec ji posolím, do soli můžete taky přidat oblíbené
bylinky, kpř. majoránku apod.. Solit vždy až po vychladnutí.


Pak si ji nasáčkuji a šup s ní do mražáku, podle potřeby zužitkuji.
Něco sníme jen tak, je to opravdu delikatesa, ochucuji s ní taky polévky, saláty,
můžete přidat do těsta na pečení chleba nebo housek, chutná opravdu znamenitě.
Když ji vyzkoušíte, budete opravdu dělat častěji. Olej, i když jsem smažila 25 minut,
zužitkuji také, má krásně zlatou barvu a chutˇ cibulky.


Doufám, že jsem vás alespoń trochu navnadila a přeji vám dobrou chutˇ.Usmívající se






 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Marie | 5. listopadu 2015 v 9:16

Tak to děkuji hned udělám,vypadá skvostně.

2 MarijaKes | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 9:31

Helenko, mne si navnadila hodně, ale musela bych to dělat až odjede manžel někam na delší dobu, jelikož nesnáší žádné vůně (smrady :-( ) z kuchyně. Já se synem si libujeme, jak se line vůně a manžel zuří, otvírá dokořán okna, zavírá dveře a dokonce má do svého pokoje ucpané klíčové dírky. Michal vždycky říká, že neumím udělat cibulku křupavou třeba na uzené s bramborovou kaší. Neznala jsem ten fígl s moukou. Ve velkém to teda dělat nebudu, kvůli manželovi, ale až bude potřeba budu vědět, jak na to. Děkuji :-)

3 VendyW | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 9:39

Tak vím že se v restauracích prodává smažená cibule k vínu nebo pivu, ale já to nikdy neochutnala, dokonce mě to ani nelákalo. Ale stejně jak Majku mne zaujal fígl s moukou. Až budu něco s cibulkou dělat vyzkouším podle tvé rady.

4 dáša | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 10:23

Helenko, takto sidělával cibulku do zásoby děda. Akorát tenkrát to smažil na sádle a uchovával v malém hrnci ve spíži :-) Celá naše rodina miluje smaženou cibuli :-P Když jsem chodila do zaměstnání, tak jen cestou na trolejbus jsem míjela tři hospůdky ( cesta byla desetiminutová )a všechny ráno smažily cibulku, bože, to byla vůně :-P
Jsem ráda, že jsi zase tady :-)
My budeme mít dva následující víkendy velké oslavy jubilejních narozenin normálních narozenin a svátků :-) Bude nás hodně :D A také budou u nás příští týden děti :D
Heli, přeji Ti příjemné a slunečné dny :-)  :-)  :-)

5 Hanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 10:30

Mě jsi taky navnadila, Heli.
Tohle je opravdu skvělý nápad.
Ta přidaná mouka je zajímavá, je jasné, že je cibulka křupavá hlavně kvůli ní.
Je prima, že jsi nafotila postup, takhle víme, jak jednotlivé fáze probíhají.
Usmažím a dám vědět.
Děkuji za skvělý tip a přeji krásný den. :-)

6 Jarka | Web | 5. listopadu 2015 v 10:43

Helenko, zrovna to vyprávím manželovi a díváme se spolu na fotky a musím se přidat k zástupu navnaděných. Toto u nás doma vyzkoušíme taky! :-P  ;-)

7 Miloslava | 5. listopadu 2015 v 11:07

No mě si navnadila,udělám zaručeně,jen co manžel vykročí z kuchyni,lebedí si na pěchování zelíčka do soudečku.pa :-D

8 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:20

[1]: Určitě nepochybíte. :-)

9 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:23

[2]: Maruško, a co takhle na balkóně? :D  :-D Manželovi se nediv, když je astmatik, asi mu vadí všechno. :-( O ucpaných klíčových dírkách slyším poprvé. A to jsem už viděla vatu v nose, v uších apod. :D  :-D Tak jsem zvědavá, jak to vyřešíš. :-)

10 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:25

[3]: O tomhletom slyším poprvé, ale určitě to k obojímu skvěle chutná, obzvláštˇ když je to ještě ochucené nějakým kořením. Já jednou udělala s kořením na gyros a nemělo to chybu. :-)

11 MarijaKes | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:31

[9]: asi to nebudu dělat ve velkém a vždy přímo jen tu porcičku, kterou budu potřebovat. Nebo že bych to odjela udělat na chatu? :-)

12 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:52

[4]: Ten tvůj děda dělal snad všechno Dáši. :D Já jsem slyšela, že se to má dělat na přepuštěném másle, já dávám olej a taky to chutná, i když sádlo a cibule je skvělá kombinace. :-) Včera přišel Karel domů a hned: "co to tady tak voní?," ono to uklidní hladové receptory,přijdeš ze zimy do tepla a ono je to vše provoněné vařením, smažením atd.. :-) Oslavy pominou, vzpomínky zůstanou Dáši. :D Aspoń se sejde skoro celá rodinka. :-)  :-)

13 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:58

[5]: Těší mě to Hani. :-) Staneš se určitě závislákem. :D  :-D

14 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:59

[6]: To jsem ráda, opravdu Jaruš, udělej toho raději víc, mńamka je to. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 14:59

[7]: Tak zelíčko, to je taky pochoutka, zvláštˇ domácí. :-)

16 Hanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 15:17

[13]: Já možná ani ne, Heli, ale přítel určitě. ;-)

17 Liliana Landštejnská | Web | 5. listopadu 2015 v 16:30

I jednoduché věci můžou být dobré :-) Nedávno jsem si dělala "grilovanou" zeleninu v toustovači (mám ten, kde jsou různé výměnné nástavce) a bylo to náramně dobré - mrkev, červená cibule, paprika, olivový olej a trochu okořenit podle chuti. Když byla zelenina hotová, nechala jsem ji ještě chvilku "grilovat" s balkánským sýrem, který jsem na ni naskládala. K tomu opečené pečivo a bylo to :-)

18 Intuice | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 17:33

Heleno, cibulka vypadá nádherně. Taky jsem to neznala s tou moukou. My ji doma všichni milujeme, a takhle možná ještě nabyde! Nevěřím, že by zbylo někam do polévky. Jestli zkusím, sní se jen tak či na bramborovou či jinou kaši. A do salátu? Může být také vynikající! Díky za tip. :-)

19 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 18:46

[11]: Ono se to po takových troškách ani nevyplatí, kvůli dvěma cibulím stát půl hodˇky u sporáku. Ona Maruško vydrží v lednici dlouho - pokud nějak záhadně nezmizí. :D Však uvidíš, jak se to umožní, nemáš to v každém případě jednoduché. :-)

20 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 18:47

[16]: Jsem zvědavá Hani. :-)

21 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 18:51

[17]: Ano, právě ta jednoduchost se z našeho života nějak vytrácí, že ano? :-) Já znám toustovač jen s vertikální polohou, asi máš nějaký speciální nebo sendvičovač. :-) Tvá zeleninka musela být moc dobrá, a s křupavým pečivem jedna báseń. :-)  :-)

22 Helena | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 18:54

[18]: Záleží na tobě kde ji upotřebíš. :-) Pro mě je třeba úplná novinka k vínu a pivu od VendyW. Jo, ta mouka je celá filosofie krásně usmažené křupavé cibule. :-)

23 Hanka | E-mail | Web | 5. listopadu 2015 v 20:10

[20]: Já taky, Heli. ;-)

24 Jana | Web | 6. listopadu 2015 v 12:11

Jak tak Helenko koukám na ty fotky, dostala jsem chuť na obyčejnou nastavovanou kaši, posypanou smaženou cibulkou :-)

25 Ježurka | Web | 6. listopadu 2015 v 16:34

Helenko, super! Už v nejednom pořadu na vaření jsem viděla, že si kuchaři smaží cibulku do foroty, taky už jsem o tom přemýšlela a ty jsi mi dodala chuť. Příští týden nějakou koupím a jdu do toho, taky miluji smaženou cibulku. :-)

26 ruzena | E-mail | Web | 6. listopadu 2015 v 22:13

U vás doma to ale muselo vonět ! :-)  :-) Já mám smaženou cibulku moc ráda na bramborovou kaši nebo i na maso - např. na hamburgery. Trik s moukou je zajímavý, zřejmě vsákne vlhkost cibule, proto pak zůstane křupavá. Určitě vyzkouším :-)

27 Van Vendy | Web | 7. listopadu 2015 v 0:48

To je krásná do zlatova vysmažená cibulka! Jen ta doba mi připadá trochu dlouhá, ale zase cibule je větší množství, tak to může trvat dýl, než se prosmaží. A docela prima nápad, nasmažit ji takhle do zásoby. Moje mamka zas dělala takhle cibulky do skleničky se šroubovacím uzávěrem (středně velké) a tu měla v ledničce a z ní odebírala. :-)

28 Miloslava | 7. listopadu 2015 v 22:40

Helenko hlásím,že je cibulka hotová,ale já ji nedala na mrazák,ale do zavírací skleničky,to abych ji mohla chutnat,kdyby se ,,kazila,,a šupky s ní do lednice.
Nechalo se to vydržet a tu dobu opravdu je nutné dodržet při smažení.
Ještě jednou Helenko díky za dobrý receptík. :-D

29 Helena | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:54

[24]: To je taky dobrotka Jani. :-)

30 Helena | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:54

[25]: Moc mě to těší Libuško. :-)

31 Helena | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:56

[26]: Vonělo, vonělo Růženko. Nemá se to předem solit, nedosáhne se křupavého efektu, solit vždy až nakonec. :-)

32 Helena | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:59

[27]: Taky to tak dělám, do malé skleničky ale větší část zamražuji. :-)

33 Helena | E-mail | Web | 8. listopadu 2015 v 13:59

[28]: Jsem ráda Miluško, že jsi do toho šla, určitě nelituješ. :-)

34 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 17:17

Vypadá to skvěle - v jednoduchosti je prostě síla! :)

35 Maruška-Fukčarinka | Web | 19. listopadu 2015 v 22:21

O_O Hned mě napadlo jak by byla nakrájená cibulka na měsíčky a vysmažená. Jo přiznám se k vínu křupky, křup :-(  :-D

36 Lucie | E-mail | 4. února 2016 v 13:48

Zdravím Vás všechny ženy čtu recept na smaženou cibulku za chvilku jdu na ni už se těšim to musí bejt bašta  :-)  :-)  :-)

37 Helena | E-mail | Web | 5. dubna 2016 v 16:38

[36]: Lucko, vyzkoušelas jí, jak chutná???? :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama