Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Listopad 2015

Smažená cibule - delikatesa

5. listopadu 2015 v 8:54 | Helena |  Recepty


Cibuli, kterou jsem včera rozkrojila, abych se podívala, jak je oblečená/kolik má sukýnek/,
jsem spotřebovala na smažení. Smaženou cibulku máme moc rádi, v lednici vydrží několik
týdnůUsmívající se, pokud se vám to vůbec podaří, nebotˇ této delikatese nikdo neodolá a po cibuli
se jen zapráší.Smějící se

Dělám ji vždy z většího množství, protože to přeci jen chvíli trvá, než je hotová.
Tady je recept:


10 cibulí pokrájím na malé kostičky - můžete i na kolečka, já upřednostńuji tuto variantu
na 1 cibuli - 1 pol. lžíci hladké mouky = 10 cibulí, 10 lžic hl. mouky, víckrát vyzkoušené.
Dbám na to, aby cibule nasála všechnu mouku, kdybyste ji rozsekali v mixéru, budete
potřebovat o 1 - 2 lžíce mouky více, protože cibule by pustila víc štˇávy.


Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli začínáme smažit. Smažím na plném ohni, elektro - č. 9,
a stále míchám. Ještě dodám, že oleje má být poměrně hodně, já tentokrát musela trochu přilít.


Takhle vypadá cibule po 5 minutách smažení. Stále mícháme.


Po 10 minutách. Když smažíte na plynu, tak si to musíte s plamenem vychytat, já smažím vždy na č. 9 - elektro


Cca. 15 minutách, cibule začíná chytat barvu, stále mícháme.


Po 20 minutách. Musíme dávat pozor, cibulka se tedˇ´barví velice rychle, stále mícháme.


Po 25 minutách. můj konečný stav smažení, můžete, jestli chcete tmavší odstín cibule smažit dále,
cibulka pak chutná víc nasládle, ale taky trochu hořce, my máme rádi tohle stadium.


Olej scedím přes cedník a cibuli nechám ještě okapat a vychladnout.
Je nádherně křupavá a křupavou už zůstane, nakonec ji posolím, do soli můžete taky přidat oblíbené
bylinky, kpř. majoránku apod.. Solit vždy až po vychladnutí.


Pak si ji nasáčkuji a šup s ní do mražáku, podle potřeby zužitkuji.
Něco sníme jen tak, je to opravdu delikatesa, ochucuji s ní taky polévky, saláty,
můžete přidat do těsta na pečení chleba nebo housek, chutná opravdu znamenitě.
Když ji vyzkoušíte, budete opravdu dělat častěji. Olej, i když jsem smažila 25 minut,
zužitkuji také, má krásně zlatou barvu a chutˇ cibulky.


Doufám, že jsem vás alespoń trochu navnadila a přeji vám dobrou chutˇ.Usmívající se