Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Sklizeń a řez rybízu

5. července 2015 v 15:31 | Helena |  Zahrada


Většina rybízů začíná zrát 24. června. Tady se rybízu říká Johannisbeere, 24. června je Johannistag.
Svatojánská noc z 23.06. na 24.06., den narození Jana Křtitele.Od té doby začíná sklizeń bílého,
červeného a černého rybízu; končí v závislosti na počasí někdy v červenci.
A nyní také nadešel čas jeho řezu.

Mé dnešní tvoření, lístky černého rybízu usuším na čaj, ale nemám jich moc, hodně jich bylo
nepoužitelných, ale když odstřihnuté větve obrazí, natrhám si ještě pak na čaj.


Sklizeň rybízu může být někdy pracná. Jeden trik je shrnout bobule s vidličkou. Ještě jsem to ale
nezkoušela. Bratr od Karla a taky jeho manželka sklízejí rybíz tak, že vystřihují celé větve, obsypané
bobulema. Pak si je můžete ve stínu krásně v chládku obrat. A já to tak dnes udělala také.
V budoucnu to tak budu také dělat, proč?
Ne snad kvůli horku, které dnes u nás nadále panuje, a v příštích letech to může být úplně jinak,
ale pro snadnost a pohodlné obírání ve stínu a ještě tím rybízu jen prospěji.

Našla jsem na youtube jedno video pro demonstraci, pro změnu z Rakouska.
Po sklizni může a má následovat radikální letní průřez, protože rybíz plodí vždy na mladých výhoncích.
Prořezávání podporuje úrodu pro příští rok; bobule jsou větší a celkově keř přináší více ovoce.
Obecně platí - odříznout vnitřní větve, takže keř dostane volnou strukturu a ovoce profituje
příští rok dostatkem světla pro zrání.

Obrané větve jsem házela na hromadu.
Ze zdravotního hlediska je nejlepší černý rybíz, vzhledem k tomu, že má nejvyšší obsah vitamínu C.



Krok 1
Nejlepší řez je ihned po sklizni. Některé staré větve jsou zcela odstraněny s řezem na vnější oka.
Přemýšlejte a podívejte se, které z větví jsou nejvitálnější ještě před řezáním. Těch ponechejte
osm až dvanáct, s dostatkem násad pro nové výhonky.

Stupeň 2
Od těchto hlavních větví úplně odstrańte spodní výhony asi na 30 cm od země po celém obvodu.

Krok 3
Zbývající starší postranní výhony zkratˇte na několik centimetrů.
Jen mladé, nově vyrostlé větve přinesou úrodu v příštím roce.

Ve videu si všimněte, jak je všechno stříháno navenek, tak, aby větve nerostly dovnitř keře, ale ven.


Karel vařil pro změnu oběd, měli jsme špagety, já jen s parmazánem a on aglio olio.
V takovém horku na jídlo ani pomyšlení.
Mějte se hezky a my si jdeme dát kafe a zmrzlinu z černého rybízu a malin.S vyplazeným jazykem

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 intuice | E-mail | Web | 5. července 2015 v 16:02 | Reagovat

Heleno, tak to je hodně zajímavé a neznám to. Co jsem se natrhala plodů na slunci! A tato metoda má hned několikeré vysvětlení a já jí věřím. Jen teď už nemám tu zahradu. ;-)  :-)

2 VendyW | E-mail | Web | 5. července 2015 v 16:45 | Reagovat

Dobrá rada nad zlato! Tady ještě je děsně kyselej tk snad teď po tom nášupu slunčíka trochu zesládne..... ten jeden náš keř to potřebuje už jak prase drbání takže to bude z jedné vody načisto! :-)

3 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 16:56 | Reagovat

[1]: Já jsem tomu říkala dojení rybízu. Malá stolička a trhání a trhání. Ještě, že toho rybízu nemáme tolik, ale černého bych chtěla ještě víc. :-)

4 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 17:05 | Reagovat

[2]: Já ještě taky nejsem hotová, Některé větve nesou nedozrálé bobule, musím počkat a pak omladit. :-)

5 Miloslava | Web | 5. července 2015 v 17:39 | Reagovat

Helenko,tak jsme dnes dělaly stejnou práci,jen ten průřez nechávám každý rok synovi,ať má taky podíl na své zahrádce nééé??,
Tak černý rybíz máme letos nový,je tam již pár bobulek a představ si,že nějaká mlska (já) na něj chodí... :-)

6 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 17:46 | Reagovat

[5]: Tak to se ti Miluš vůbec nedivím, mně chutná taky víc než červený. :-) Krásný zbytek neděle. :-)

7 MarijaKes | E-mail | Web | 5. července 2015 v 17:50 | Reagovat

Ahoj Helenko. Před chvílí jsem se vrátila ze zahrady, kde jsem dva dny pobývala a tento článek se mi náramně hodí. Rybíz jsem již sklidila, jen zůstalo pár střapečků na koláče. Já rybíz většinou používám na marmeládu a tak jsem si ho hned na zahradě prolisovala. Dohromady mám i se sklizní před pár dny 10 listrů protlaku. Také mám ráda černý rybíz, ten se mi ale hlř sbírá. Některé kuličky byly hodně nahuštěné a drobnější. Hned provedu omlazovací řez podle tvé rady. :-)

8 Zdenka | E-mail | Web | 5. července 2015 v 18:07 | Reagovat

Helenko, že se rybíz zmlazuje už jsem někde četla a svoje keře ještě po babičce a dědovi už jsem i prořezávala, ale asi né hned po sklizni ;-)  :-) Taky ho ještě nemám úplně zralý, ale už protrháváme, když jdeme kolem rovnou do pusy :-D  :-D

9 pizlik1 | E-mail | Web | 5. července 2015 v 18:08 | Reagovat

Z rybízů mám nejraději černý. :-)

10 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 18:09 | Reagovat

[7]: Maruško, taky jsem to slisovala, ale takové množství jak ty nemám, a jsem tomu i ráda. :-)Jen toho černého bych chtěla ještě aspoń dva keříky, máme dva, jeden je časný, ten je na mlsání, ani nějak neplodí, asi má špatné místo a ten druhý je na marmeládku a zmrzlinu. :-) Takže máš dost, co? Četla jsem, jak ti manžel vyčistil políčka, :-D  :D  :-D  :-D, ještě tedˇ se směju, ale nic ve zlém. :-) Papa. :-)

11 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 18:12 | Reagovat

[8]: Zdeni, když rybíz zmlazuješ, plodí až 30 let. 8-O  :-D  :D Dnešní čerstvá informace, která stojí za vyzkoušení. :-)Já na podzim zkrátila oleandry, až jsem se je bála na jaře vystavit do zahrady, ale víš co, jsou tak krásně zelené, sice letos nepokvetou, ale zkrásněly, takže žáden strach ze stříhání. :-)  :-)

12 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 18:13 | Reagovat

[9]: Já taky. :-)

13 MarijaKes | E-mail | Web | 5. července 2015 v 18:21 | Reagovat

[10]: Z černého rybízu taťka dělával víno a nechtěl, abychom mu ho trhali. Já ho mám moc ráda, a chodila jsem otrhávat tajně. Loni jsem ho dělala jako kompot ve vlastní šťávě. Trochu prosypu cukrem, promíchám, nechám pustit šťávu, dám do menších skleniček a steriluju. Miluju to, ale jelikož nechávám i ty "šušínky" tak to nikdo jiný nechce. Ale to je jejich škoda. :D Je možné, že se některému keříku nedaří na určitém stanovišti. jeden máme bokem a ten také má jen pár kuliček.

14 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 18:47 | Reagovat

[13]: Maruško, znáš? http://atelierhajek.blogspot.cz/2014/06/hajkovy-zavreniny-podle-anastasie.html

Tohle se chystám vyzkoušet s ostružinami, těch máme kolem řeky skutečně hodně.Hodně mě zajímá, jak to chutná. :-)

15 děda tik tak | Web | 5. července 2015 v 19:01 | Reagovat

Rybíz se dá používat na různé způsoby a když je ho hodně je dobré i vínko.Tady se používá i do svíčkové místo brusinek. :-)

16 MarijaKes | E-mail | Web | 5. července 2015 v 19:02 | Reagovat

Helenko, to jsem neznala, také vyzkouším. Třeba co nejdřív i na tom zbylém černém rybízu, co zbyl ještě na keříku (už jsem nestihla) a třeba i na malinách. odkaz hned posílám neteři. Ona se stravuje díky svému chlapečkovi živou stravou. Narodil se se zhoubným nádorem za okem a Petra s ním jezdí do maďarska k lékaři, který od malička doporučil živou stravu. Je to dosti náročné, pokud to dělá člověk jen pro dítě a ostatním členům rodiny. Petra s manželem tedy přešli také na živou stravu a při tom Jano je chlap jak hora a cítí se bezvadně. Malému se nádor zmenšil a je už tedy nezhoubný a chlapeček prospívá velmi dobře. Petra už i sama vymýšlí všelijaké dobroty a jídla. :-)

17 MarijaKes | E-mail | Web | 5. července 2015 v 19:10 | Reagovat

helenko právě čtu Žítkovské Bohyně a běhá mi mráz po zádech. Srovnávám najednou i svůj život, jelikož jsem vrstevnice Dory. Vlastně jsem šťastně odmaturovala v roce, kdy Surmena musela odejít a děti byly rozděleny. Krutost té doby jsem vůbec neprožívala. Jsem teprve na začátku a už mám kolikrát srdce sevřené.....

18 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 19:24 | Reagovat

[15]: Věřím Mirku, vy chlapi jste spíš na nějaké to liguére, červený rybíz si místo brusinek dokážu v pohodě představit. :-)

19 Helena | E-mail | 5. července 2015 v 19:34 | Reagovat

[16]: To mě těší a raduji se, že jim trpělivost ukázala růže, však víš, že máme v rodině taky postiženou holčičku. :-)

Co se Žítkovských bohyní týče, je to kniha k hlubokému zamyšlení, možná máš Maruško i tu výhodu, že jsi na Žítkové byla ještě před její četbou. Ve skupince jsem slyšela, jak někdo říkal, že ještě žije jeden pán, který si pamatuje, jak děti odváděli, možná jsme kolem i šli, ale lidi jsou tam asi hodně uzavření nebo přistěhovalci....
Víš čeho lituji, že jsme nenavštívili místní hřbitov, moc by mě zajímala jména na náhrobcích.

20 MarijaKes | E-mail | Web | 5. července 2015 v 19:40 | Reagovat

[19]: No vidíš, hřbitov. Ten by zase více řekl asi lidem, kteří knihu nejdříve četli, i když tahle místa také ráda s úctou navštěvuji. :-)

21 Jarka | Web | 5. července 2015 v 21:16 | Reagovat

Černý rybíz mě moc nechutná, ale červený bych si dala, jak čerstvý, tak třeba na koláč. :-P
Máš pravdu, že v tom horku nemá člověk chuť k jídlu a ono je snad lepší nevařit vůbec. Já pekla maso, dělala bramborové knedlíky a špenát a jak jsem žhavila sporák, tak jsem si v kuchyni a vlastně v celém bytě, tak akorát zvýšila teplotu, že mi bylo na padnutí a na jídlo jsem neměla ani pomyšlení. :-?  :-D

22 Zdenka | E-mail | 6. července 2015 v 7:10 | Reagovat

[11]:Helenko, tak těm mým rybízům už bude hodně přes 30 let :-) Oleandrům to opravdu prospěje, mě letos kvete poprvé a je krásný :-)

23 Ježurka | Web | 6. července 2015 v 12:45 | Reagovat

Helenko, ty jsi jako včelička stále, i v tom vedru. Červený rybíz miluji, ale nejraději přímo z keříku, když ho koupím, tak mi tak nechutná. A černý vím, že je zdravý, ale ten nemusím. Tak si dej i za mne tu mňamku. :-D

24 Liliana Landštejnská | Web | 6. července 2015 v 18:27 | Reagovat

Zrovna včera jsem otrhávala černý rybíz (ten už i opadával sám) a pak jsme si ho i trochu dali - rozmačkaný a cukrem, bylo to výborné. Ani nevím, že by se měl rybíz ořezávat. Ještě tam na mě čeká nějaký červený a bílý, ale sbírám vždycky až k večeru, kdy už není takové horko.

25 Helena | E-mail | 6. července 2015 v 23:02 | Reagovat

[20]: Já také Maruš, jsou to místa, kde se člověk skutečně zastaví. :-)

26 Helena | E-mail | 6. července 2015 v 23:05 | Reagovat

[21]: Každý máme jiné chutě. Jaruš, tak to sis ušila na sebe bič. :D  :-D

27 Helena | E-mail | 6. července 2015 v 23:09 | Reagovat

[23]: Dám, dám Libuško. A s tím čerstvým ovocem máš pravdu, to je nejlepší. :-)

28 Helena | E-mail | 6. července 2015 v 23:11 | Reagovat

[24]: Mńamka to je, to máš pravdu, máme stejné chutě. :-)

29 Ajka | Web | 6. července 2015 v 23:44 | Reagovat

Černého máme jen jeden keřík, nejvíc bílého, ten mi chutná nejvíc ;-)  :-)

30 Helena | E-mail | 7. července 2015 v 13:28 | Reagovat

[29]: Bílý nemáme vůbec, a ani mi nechutná, takže má u nás smůlu Áji. :D  :-)

31 Hanka | E-mail | Web | 8. července 2015 v 21:10 | Reagovat

Když vidím rybíz, Heli, vzpomenu si, jak jsem v dětství trpěla, když nastalo trhání.
Měli jsme hodně keřů a byly pořádně husté.
Trhaly jsme se sestrou a táta nám dával za každý litr korunu.
To byly časy ... hrůza! O_O  :-D

32 Lamilka | Web | 9. července 2015 v 10:08 | Reagovat

Helenko, rybíz jsme měli na zahradě u tatínka. Trhali jsme vždy celý hrozen. Byla to opravdu práce, měli jsme rybíz po celé délce zahrady u plotu. Větvičky ale zastříhával tatínek sám. Byl puntíčkář a prý jen on ví, jak co stříhat, aby se něco nepoškodilo. A my jsme mu tu práci rádi přenechali, když jinak nedal :-D
V každém případě máš o práci postaráno, vím, jaká je to piplačka .-)

33 Miloš | Web | 9. července 2015 v 18:03 | Reagovat

U nás s rybízem teprve začínáme, současně ale také dozrává angrešt, což mě dost překvapuje, protože jsem myslel, že ten bývá až v srpnu.
Při sklízení  kuliček vidličkou asi hrozí, že se jich řada rozmáčkne, ne?
Na zahradě máme také jostu, to je kříženec černého rybízu a angreštu. Kuličky jsou velikostí mezi oběma "rodiči" a chuťově je to také tak.

34 Helena | E-mail | Web | 9. července 2015 v 21:38 | Reagovat

[31]: To je tak, když je něčeho hodně Hani. :-) Ale vydělaly jste si. :D  :-D

35 Helena | E-mail | Web | 9. července 2015 v 21:58 | Reagovat

[32]: Jani, s rybízem jsem dělala jen v neděli, nemáme ho hodně, takže se to dá. :-)

36 Helena | E-mail | Web | 9. července 2015 v 22:03 | Reagovat

[33]: Nevím, angrešt nemáme Miloši, ale lidi ze zahrádek nosí i angrešt, takže zraje asi společně s rybízem. Mám to rozdělené na červené ovoce a černé, které dozrává později, černý rybíz je výjimkou, ale ostružiny, černý bez jsou přeci jen později. Nevím, jak josta, a jak vůbec chutná? A pak mirabelky, švestky, jablka, hrušky. :-)

37 Hanka | E-mail | Web | 10. července 2015 v 19:53 | Reagovat

[34]: Přesně tak, Heli. :-)

38 Miloš | Web | 11. července 2015 v 21:10 | Reagovat

[36]: Myslím, že má chuťově blíž k černému rybízu, ale je o dost větší.

39 Veki | Web | 13. července 2015 v 17:28 | Reagovat

No vida, a já si myslela, že se rybízy stříhají na podzim.

40 Van Vendy | Web | 14. července 2015 v 23:46 | Reagovat

Dobrý námět i návod!
Mám doma dva rybíze, ale moc nenesou. Pravda je, že se jim zas tak moc nevěnuju, takže - nedivím se. Ale co se chuti týče, černý rybíz je vážně výborný! Offšem do buchet je zase výborný červený rybíz.
Máš pěknou úrodičku! :-)

41 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 15. července 2015 v 21:49 | Reagovat

Rybíz mám ráda, Helenko - zrovna nedávno jsem se na něm pásla ;). Ale nechutná mi v koláči, mám ho ráda přímo z keře..:).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama