Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Amarantové karboše s bylinkovou omáčkou, romaneskem a .......

16. února 2015 v 17:47 | Helena |  Recepty


Včera jsem se pustila do vaření něčeho úplně nového.
V pátek jsme byli na narozeninách, v sobotu taky, masité stravy bylo dost,
takže jsem uvařila jídlo vegetariánské.Smějící se


Když je amarant uvařený, vývar je vyvařený, přidámě k němu 2 celá vejce, 2 pol. lžíce strouhaného sýra,
sůl a pepř, zamícháme, když je těsto řídké, přidáme strouhanku. Děláme karboše, které obalíme v sezamu.




Nejdřív ze všeho:
1. dát vařit amarant
2. dát péct brambory
3. uvařit omáčku
4. uvařit romanesko a udělat si sezamové máslo
5. udělat karbanátky
6. usmažit karbanátky a servírovat

Chce to trochu organizaci, ale stojí to za to.
Zdravím vás všechny, děkuji za vaše návštěvy, komentíky a přeju vám krásné dny. Usmívající se

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice | E-mail | Web | 16. února 2015 v 17:58 | Reagovat

Jídlo vypadá zajímavě. Nikdy jsem nedělala ani nevím, zda u nás prodávají amarant a romanesko. Chtěla jsem se zeptat - ty mrkvové natě normálně nakrájíš na jemno a usušíš? A používáš kam všude? Je škoda to vyhazovat a prý někteří cizinci vyhazují mrkev a používají jen natě.

2 Ajka | E-mail | Web | 16. února 2015 v 18:11 | Reagovat

Vypadá to zajímavě Helenko ;-)
Amarant jsem ještě nedělala, romanesko jsem už myslím v obchodě zahlédla, jestli je to tedy ono, podobné květáku ;-)

3 signoraa | Web | 16. února 2015 v 18:21 | Reagovat

Vypadá to víc než dobře. Amarant jsem svého času pěstovala na zahradě jako okrasnou rostlinu a až později jsem zjistila, že semínka jsou jedlá.
Romanesko miluju, jsem schopná ho sníst syrové. U nás je známější pod názvem římský květák. :-D

4 Hanka | E-mail | Web | 16. února 2015 v 18:45 | Reagovat

Neznám amarant ani romanesko, jenom vím, že existují, ovšem jídlo vypadá skvěle, Heli. :-)
Měla bych občas něco takového uvařit.
Máš moc pěkně nafocený a popsaný postup. :-)

5 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 16. února 2015 v 19:32 | Reagovat

Vypadá to skvěle! A děkuji za tip, Helenko :).

6 Zdenka | E-mail | Web | 16. února 2015 v 19:55 | Reagovat

Helenko, to musela být dobrota :-P  :-)  :-)

7 Miloslava | Web | 16. února 2015 v 20:30 | Reagovat

Jídlo vypadá dobře,ale tady nevím,kde by se to pořídilo.Určitě Vám chutnalo. :-)

8 Jarka | Web | 17. února 2015 v 8:46 | Reagovat

Neznám amarant ani romanesko, ale musím říct, že s těmi zapečenými brambory to vypadá velmi lákavě a hned bych ochutnala. :-P  :-)

9 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 19:54 | Reagovat

[1]: Tak to nevím, že by někdo používal jenom natˇ a mrkev vyhodil, kde jsi to četla? :-) Mrkvovou natˇ suším tak, že ji odkrojím stvol a usušenou pak rozmělním, používám do polévek a omáček, čaj z mrkvové natě dobře pomáhá při zánětu močových cest a uvařená kaše z natě je dobrá na špatně se hojící rány. :-)

10 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 19:55 | Reagovat

[2]: Taky ho nekupuji často Áji. :-)

11 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 19:58 | Reagovat

[3]: Ali, překvapila bys mě, kdybys řekla, že romanesko neznáš, v Itálii je hodně známé. :-)

12 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:00 | Reagovat

[4]: Hani, chutnalo znamenitě. :-)S kolážema jsem se dost natrápila, nejsem v tom tak zběhlá, takže děkuji za pochvalu. :-)

13 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:01 | Reagovat

[5]: Ráda Jituš. :-) Děkuji. :-)

14 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:02 | Reagovat

[6]: Byla, moc nám chutnalo. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:02 | Reagovat

[7]: Chutnalo moc Miluško. :-)

16 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:04 | Reagovat

[8]: Pečené brambory jsou pochoutka, máš recht Jaruš. :-)

17 Intuice | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:08 | Reagovat

[9]: Dík za info. Myslím, že mi to řekl naživo Jemenec (z Jemenu) a nebo to tak jedí v Africe.

18 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 20:26 | Reagovat

[17]: Rádo se stalo. Jinak nevím, nemám informace. :-)

19 Lamilka | Web | 17. února 2015 v 21:30 | Reagovat

Helenko, znám jen amarantovou mouku, ...takhle na obrázku ty karbanátky vypadají chutně, lákavě, tak věřím, že jsou určitě dobré...možná jednou budu muset také přejít na vegetariánskou stravu, kvůli dceři. Od té doby co si pořídila prasátko jako domácího mazlíčka  nejí maso.

20 Helena | E-mail | Web | 17. února 2015 v 21:49 | Reagovat

[19]: Ano, máš pravdu Lamilko, věřit můžeme, ale když se přesvědčíme, je to o něčem jiném. :-) Karbošky jsou moc chutné. :-)

21 Hanka | E-mail | Web | 17. února 2015 v 22:04 | Reagovat

[12]: Já se s nimi taky trápila, Heli, ale už mi to docela jde. ;-)

22 MarijaKes | E-mail | Web | 20. února 2015 v 13:03 | Reagovat

Heli, to vypadá náramně, ale asi z nějakých exotických ingrediencí, které mi nic neříkají. Amarant připomíná vzhledem pohanku a romaneska je nějaká krásná dekorativní růžice. :D U nás to asi vůbec není k dostání. :-)

23 Helena | 20. února 2015 v 21:45 | Reagovat

[22]: Určitě bys to Maruš koupila. :-)  :D

24 pizlik1 | E-mail | Web | 21. února 2015 v 19:57 | Reagovat

Tak to je paráda. :-)

25 Helena | Web | 22. února 2015 v 20:43 | Reagovat

[24]: :-)  :-)  :-)

26 Dáša | E-mail | Web | 23. února 2015 v 20:13 | Reagovat

Já jsem ještě amarant nikdy nejedla.
Musím to zkusit. My máme hrozně rádi kapustové karbanátky.
Já jsem rostliny pěstovala na zahradě, česky je to laskavec,pěkný název, Heli, že ? :-)

27 Helena | Web | 23. února 2015 v 21:29 | Reagovat

[26]: Tohle jídlo jse dělala poprvé, zkouším ráda nové věci, a tohle bylo velmi chutné. No právě, na zahradě, ale Dáši, uzrály ti ty semínka? Nám se se tam objeví, asi ptáci. :-) Laskavec je krásný název, odkud asi pochází? Já ho koupila jako zrno Inků. :-)

28 dáša | E-mail | Web | 23. února 2015 v 21:37 | Reagovat

[27]:Helenko, měly, ale já jsem nevěděla, že se to může jíst a že je to amarant, který jsem si nedokázala představit.
Předloni mi vymizely, ale už mám koupená semena. Mně se moc líbí :-)
A ty bys něco s těmi semínky dělala ?

29 Helena | 23. února 2015 v 21:44 | Reagovat

[28]: Jsou výborné v müsli, ale musí se uvařit. A dávala bych je ptákům, pokud by si je sami nevydˇobali. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama