Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Kondor andský

14. října 2014 v 9:58 | Helena |  Cestování

Na výletě do údolí Urubamby jsme navštívili jeden útulek, který spolupracuje s policií,
jsou zde zvířata, která byla zneužívaná pro představení pro turisty, byly to speciálně
dvě pumy, které ale spaly nahoře v ohradě, jsou to noční zvířata. Pak kondoři andští,
kteří byli nalezeni poranění, a ty bych vám chtěla dnes představit.

Kondor andský žije v jižní Americe a živí se převážně mršinami.



Vyskytuje se poměrně řídce po celých Andách, nejvíce na jejich východní straně. Vzácný je v Kolumbii a Venezuele,
jeho počty se také snižují v Ekvádoru. Stabilní jsou populace v Peru, Bolívii a na severu Argentiny a Chile.

Žije až do nadmořské výšky 5000 m, jeho hlavním biotopem jsou místa s otevřeným loukami a pastvinami.
Lze jej spatřit také na okrajích pouštních oblastí a na mořském pobřeží v Chile a okolo bukových lesů v Patagonii.


Je to jeden z největších létajících suchozemských ptáků, bývá velký 100 až 130 cm a dosahuje váhy 8
až 10 kg. Jeho křídla mají rozpětí až 3,2 m. Samice jsou na rozdíl od většiny dravých ptáků menší a lehčí.
Barva peří ptáků je černá, na horní straně křídel jsou bílé skvrny, u krku mají bílý límec z krátkého peří.
Zploštělá hlava a krk jsou neopeřeny, holá vrásčitá kůže dle emočního stavu mění barvu. Samci se odlišují
ještě velkým masitým načervenalým lalokem nad zobákem, pokožku hlavy mívají tmavě šedou nebo
žlutou, po stranách krku mají kožovité bradavčité záhyby. Samice mají výrazné červené oční duhovky,
samci hnědé. Peří adolescentů je hnědé.


Nohy mají v porovnání s ostatními létajícími dravci více uzpůsobené k chůzi než k uchopení. Střední prst
je protáhlý, drápy jsou rovné. Zahnutý silný zobák je uzpůsoben k roztrhání i silné kůže a k vytrhávání
kusů masa. Ptáci mají výborný zrak, dokážou z výšky tisíce metrů spatřit padlé nebo těžce nemocné zvíře
a pečlivě sledují chování menších supů, kteří se zase skvělým čichem orientují podle pachu mrtvoly.


Jsou to vynikající letci, umí využívat teplých stoupavých proudů v blízkosti skal a plachtit při obhlídce
svého lovného území ve velkých výškách téměř bez vynaložení námahy. Mohou hlídkovat osamoceně
nebo v rozptýlených skupinách. Většinou hřadují skupinky kondorů andských na vyvolených tradičních
místech, kde je dodržována přísná hierarchie, silní samci mají přednost v obsazení výhodnějších míst
(ochrana před deštěm, větrem, dostatek slunce) i před samicemi.


Jsou to masožravci, v první řadě likvidují uhynulé savce, volně žijící i domestikované kopytníky,
na mořských pobřežích žerou na břeh vyvržené mořské savce a ryby. Živí se také mláďaty savců a ptáku
nebo vybírají vejce z hnízd, bylo pozorováno lovení svišťů a králíků. Napadají a žerou zraněnou, ale
ještě žijící zvěř. Kůži větších zvířat otvírají od konečníku, první sežerou játra. Pokus o otevření hlavy
a dosažení mozku nebyl zaznamenán.


Vytvářejí volná společenstva s menšími kondory, kteří citem pro pach mrtvol mnohdy zdechlinu najdou dříve,
ale čekají na větší kondory andské, kteří zobákem dokážou roztrhat i tu nejhouževnatější kůži. Jejich nohy
nejsou přizpůsobeny k uchopení, nemohou část potravy odnést, ale musí se nakrmit na místě. Protože se
k potravě nedostanou každý den, jsou schopni se nakrmit natolik, že jim dělá problém vzlétnout.
Samozřejmě musejí spěchat, protože v brzké době se ke kořisti slétnou i seběhnou desítky
až stovky různých mrchožroutů.


Kondoři andští jsou monogamní. Před vlastním pářením probíhají ve dvojicích rituální tance doprovázené
syčením a změnou zabarvení kůže na hlavě a krku. Mnoho hlasových projevů nesvedou, nemají syrinx. Páří se
na severu kontinentu téměř v průběhu celého roku, na jihu od května do srpna. Hnízda si nestaví, vejce kladou
na vysokých skalách do výklenků nebo na římsách na místo jen ohrazené kameny nebo klacíky, nepřístupnost
místa zaručuje jistotu před vypleněním hnízda pozemními dravci. Střeží si vzdušný prostor kolem hnízda,
cca 1 km, který proti jiným tvrdě obhajují.


Samice snese převážně jedno vejce jednou za dva roky, v případě nedostatku potravy je interval delší.
Vejce střídavě oba rodiče inkubují asi 55 až 60 dnů. Pokud se vejce ztratí, samice snese nové. Mláďata
pokryta šedým chmýřím jsou krmena z volete rodičů do opeření asi 6 měsíců, pak se naučí létat
sících kou, jsou z rodinného kruhu vystrnaděni.
Pohlavně dospělými se stávají v 6 až 7 létech, tehdy hnědé peří mění za černé. Kondoři andští jsou
dlouhověcí, v zajetí se mohou dožít 100 let.


Dospělí ptáci nemají žádného přirozeného nepřítele, snad jen mláďata se mohou stát velmi
zřídka obětí velkých dravců nebo lišky. Snižující se stavy jsou způsobovány několika faktory,
které má na svědomí člověk. Jednak je to zastaralý názor, že se ptáci neživí mršinami, ale loví zvěř,
a proto bývají mnohdy přes zákaz zabíjeni pytláky. Dále jsou to zdravotní následky po požití
mrtvých zvířat (lišky, pumy) otrávených jedovatými návnadami (např. strychnin). Velmi jim
škodí olovnaté broky sežrané z mrtvých zvířat, které lovci postřelili ale nedohledali. Žerou také
mršiny zvířat, která uhynula z důvodu požití pesticidů, nebo domácí zvířata léčená různými léky.
Hynou při střetu s dráty elektrického vedení nebo se chytnou do pastí se živočišnou návnadou
připravených pro masožravé savce.

Na obrázku vidíte dospívajícího kondora, který se vybarvuje.


A tady mladý, ještě nevybarvený kondor.


Podle Červeného seznamu IUCN je kondor andský zařazen mezi téměř ohrožené druhy.


Kondor andský je národním ptákem 4 jihoamerických zemí - Kolumbie, Ekvádoru, Bolívie a Chile.
Zároveň je vyobrazen na státních znacích těchto států.

Coat of arms of Colombia.svgCoat of arms of Ecuador.svgCoat of arms of Bolivia.svgCoat of arms of Chile.svg

Zdroj: wikipedie


Tito kondoři andští, chovaní v zajetí potřebují 4 kg potravy na den, útulek funguje ze vstupného
a sponzorů. V Andách žije dnes přibližně asi 1000 kondorů, což není velký počet. V tomto útulku
je samičce odebráno první vejce, aby snesla druhé a takto se jejich počet zvýšil.

Děkuji vám za návštěvu a přeji vám krásný den.Usmívající se

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 VendyW | E-mail | Web | 14. října 2014 v 10:14

První co mne napadlo při pohledu na ty ptačí obříky je písnička od Simona a Gurfunkala El condor pasá.....

2 Helena | Web | 14. října 2014 v 10:22

[1]: Jé, no vidíš, ta by se tady taky hodila. Děkuji. :-)

3 Jarka | Web | 14. října 2014 v 11:00

Vidím, že kondoři měli tak velkou voliéru, že tam mohli i létat a na jednom záběru to vypadá, že jste byli uvnitř klece a oni vám létali nad hlavou. Musel to být skvělý zážitek. :-) Shromáždila jsi o nich spoustu zajímavostí a mě zaujala ta jejich dlouhověkost, myslela jsem, že se takového věku dožívají jen někteří papoušci. :-)

4 Helena | Web | 14. října 2014 v 11:21

[3]: Byli jsme v těch voliérách Jaruš, jen v objektu, kde byly pumy, ne. 8-O
Je to zážitek,vidět tyhle ptáky takhle zblízka. :-)

5 Zdenka | E-mail | Web | 14. října 2014 v 12:55

[4]: Helenko, tak to ti věřím ;-)  :-) To musel být opravdu úžasný zážitek :-)  :-)

6 Gil | Web | 14. října 2014 v 14:08

Jsou to nádherní ptáci, musí to být zážitek vidět je letět :-) Nevěděla jsem, že mění barvu kůže podle emocí =) Překrásné fotografie a dozvěděla jsem se tu mnoho nového :-)

7 Jarmila | Web | 14. října 2014 v 15:20

Krásné fotky a moc pěkný článek (plný zajímavostí). :-)

8 dáša | E-mail | Web | 14. října 2014 v 16:34

Helenko, Ty jsi chodící encyklopedie :-D Ráda si přečtu nové zajímavosti a postřehy :-)
Vždycky jsem považovala Kondora a albatrose za vznešené ptáky, krály mezi ptáky. Už jejich rozpětí křídel, ostrost zraku a letem a číháním na kořist ve velkých výškách mě vždy fascinovali. A jejich názvy jsou urozené a nedovedla bych si představit, že by taková jména měli malí ptáčci. :-)

9 Ježurka | Web | 14. října 2014 v 17:21

To bylo moc zajímavé povídání, věděla jsem, že je kondor hodně velký, ale až tak, to ne. A taky si kolikrát říkám, co všechno ta zvířata v ZOO sežerou, že to musí být hodně drahé je chovat. Proto je asi také tak drahé to vstupné. :-)

10 Jana | Web | 14. října 2014 v 17:59

Helenko, hned jsem si vzpoměla na tu písničku a ty jsi jí sem dala :-) Je krásná. Ale hlavně ti kondoři mě překvapili. Vůbec jsem netušila, že jsou tak velcí. A i jsem si myslela, že když jsou to dravci, že loví. A pokud jsou tak velcí, jak tu píšeš, hned mě napadlo, že by mohli napadnout člověka. Tak jsem ráda, že tomu tak není a díky tvému článku jsem zas o trochu chytřejší :-)

11 Hanka | E-mail | Web | 14. října 2014 v 19:06

"El condor pasa" je nádherná stará peruánská píseň. Hned se mi ale vybavila, stejně jako VendyW, verze známé dvojice Simon & Garfunkel. ;-)
Kondor je úžasný obrovský pták. Ani nevím, jestli jsem ho někde viděla na vlastní oči.
Hrozné je, že kvůli penězům tihle i další tvorové trpí. Člověku je z toho smutno. Na jedné straně se vynakládá spousta finančních prostředků na záchranu živočichů a na straně druhé je ziskuchtiví jedinci likvidují. :-(
Napsala jsi moc pěkný a zajímavý článek, Helenko, a doplnila ho skvělými fotkami. :-)
Teď si ještě poslechnu písničku, i když jsem ji nedávno slyšela naživo v Praze na Václaváku. :-)
Přeji ti pohodový večer. :-)

12 Joina | Web | 14. října 2014 v 19:09

To je ale zajímavý pták :) A já jsem nejprve myslela, že je to Pražská zoo. Hmm ale má tam nádherné prostředí :)

13 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:05

[12]: :D  :-D  :-)

14 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:12

[11]: Hani máš pravdu, mně se zase líbilo tohle video, kde jsou záběry z míst, kde jsme byli. :-) Na videu je Cusco, pevnost Sacsayhuamán a ruina pevnosti Puca Pucará. :-) Zarazilo mě, že i šamani používají, což jsem věděla, ale že by zabíjeli kondory kvůli jejich křídlům, se mi nechce věřit. :-)Přeji ti Hani taky krásný večer. :-)

15 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:20

[10]: Jani, podle všeho nemusíš mít strach. :-)

16 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:21

[9]: Náklady to jsou asi nemalé. Tenhle útulek byl malý, ale když spočítám všechny kondory a připočítám dvě pumy, je to denně hodně masíčka. ;-)

17 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:24

[8]: Dáši, zašla jsem na wiki, tohle bych si zapamatovat nemohla. :-) Taky se podivuji jejich zraku a vůbec pak rychlosti, spustí se z nebe jak raketa. :D

18 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:24

[7]:Děkuji Jarmilko. :-)

19 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:24

[6]: Zdravím tě Gil, děkuji za návštěvu. :-)

20 Helena | Web | 14. října 2014 v 20:25

[5]: Byl Zdeni, děkuji. :-)

21 Intuice | E-mail | Web | 14. října 2014 v 22:11

Tedy to je pěkný kousek. Divím se, že něco tak těžkého může vzlétnout a létat. Díky za písničku, připomněla mi dobu dávno minulou. :-)

22 Maryša | E-mail | 15. října 2014 v 11:27

Helenko, tak to je obrovský pták, a jste odvážní, že jste vlezli do klece, kde takový obr vám létá nad hlavou :-). Jako vždy jsi k tomu sehnala spoustu zajímavostí, díky, zarazila mě ta dlouhověkost, sto let to je pomalu více jak u lidí 8-). A taky jak se dokážou nadlábnout na několik dní, super :-D. Jako městský člověk si nedovedu představit kroužení takového kondora nad sídlištěm :-D, pro mě obrovské je káně, které sem zalétává :-?. Krásné povídání Helenko, měj pěkný den Maryša :-)

23 MarijaKes | Web | 15. října 2014 v 11:42

Helenko, děkuji za krásný článek doplněný krásnými fotkami a úplně nádherným videem. Ta hudba mě vždycky dostane. Kdysi jsem si koupila do jedné skupiny, nevím jestli z Peru nebo Mexika, kazetu s flétnami a tradičními nástroji. povídání o kondorovi je zjímavé. Snad alespoň v těch zemích, kde jej mají za národní symbol se člověk k těmto ptákům chová jinak, s úctou a nehubí je svým nesmyslným počínámím. ;-)

24 Orida | Web | 15. října 2014 v 13:05

Proste také veľké kura :)

Ale nie, je to skutočne pekný vták.
Fotky sa vydarili!

25 yoshikuni-pise | Web | 15. října 2014 v 14:01

Helu ten kondor je naprosto užasný, jde z něj respekt. Krásné fotky.

26 děda tik tak | Web | 15. října 2014 v 15:54

Podařil se ti Helenko hezký článek včetně fotografií. Těmto dravcům se také říká hrobníci, protože požírají již padlou zvěř a čistí tím přírodu. Viděl jsem je pouze v ZOO a jejich velikost je neskutečná. Tady jsme zvyklí jenom na to menší ptactvo. Máš úžasné vzpomínky a jistě i památku ve fotografiích. Doufám, že se zase o něco podělíš. Mirek :-)

27 Natas | Web | 15. října 2014 v 21:28

To je dost smutnej osud a příběh. Snad se mají lépe.

28 Ronnie Sparks | E-mail | Web | 16. října 2014 v 8:23

Tak toho bych nechtěla nikde potkat, je děsivý :-D

29 Daenerys | Web | 16. října 2014 v 9:30

tak ten je úžasný, je strašně krásný a ta křídla jsou úchvatná, jak může někdo takovýmto zvířatům ubližovat, jak může někdo ublížit vůbec nějakému zvířeti? Ještě, že už jsou v bezpečí, jsou to vážně nádherní tvorečkové :-)

30 Helena | Web | 16. října 2014 v 20:39

[21]: :D To jsi mě teda pobavila Lotty, ale máš pravdu, váží hodně, dalo by se to určitě matematicky vypočítat. Třeba letadlo je taky těžké jak nevím co, a přece vzlétne. 8-)

31 Helena | Web | 16. října 2014 v 20:41

[22]: Maryško děkuji, ve voliéře jsme se nebáli, bylo nás tam hodně, vůbec jsme nepočítali s tím, že uvidíme kondory létat. :-)

32 Helena | Web | 16. října 2014 v 20:52

[23]: Maruško děkuji. Indiánská hudba je krásná a panova flétna, to je něco. :-)Snad se kondorům podaří rozmnožit, věřím tomu. :-)

33 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:16

[24]: Velké kura je dobré, děkuji. :D  :-D

34 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:20

[25]: Dáji děkuji. :-)

35 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:27

[26]: Děkuji Mirku, asi proto používají jejich křídla šamani, jako spojení k jiným světům. :-)

36 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:27

[27]: Když jsou vypuštěni do volné přírody, tak snad ano. V zajetí je to i pro ně trápení.

37 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:32

[28]: Ty tak snadno neuvidíš. :-)

38 Helena | Web | 16. října 2014 v 21:33

[29]: Mají svůj význam, určitě by v řetězci chyběli. :-) Děkuji za komentář. :-)

39 Ji Hei - Fotografie | E-mail | Web | 20. října 2014 v 19:07

Nádhera! Máš úžasné zažitky, Helenko! :) Moc pěkné fotky! :)

40 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:56

[39]: Děkuji Jituš. :-)

41 pizlik1 | E-mail | Web | 21. října 2014 v 16:46

Tihle měli štěstí. Kondor vypadá velice majestátně.

42 Helena | E-mail | Web | 21. října 2014 v 21:46

[41]: Děkuji Ilonko. :-)

43 Miloš | Web | 24. října 2014 v 17:39

Kondor je pěkný jedlík, když při váze  8-10 kg sežere za den 4 kg potravy.
Zajímavé je, že "je národním ptákem 4 jihoamerických zemí - Kolumbie, Ekvádoru, Bolívie a Chile", ale nezmiňuješ Peru. Už jen kvůli písni El Condor Pasa, kterou peruánští hudebníci vždy hrají, bych čekal, že v Peru bude na prvním místě.

44 Helena | Web | 25. října 2014 v 9:44

[43]: Miloši, proč tomu tak je, nevím. Vývoj státních znaků je někdy vůbec zajímavý. :-)

45 Anča | E-mail | Web | 10. září 2015 v 13:18

Nádhera! Já prostě tohohle mrchožrouta miluju! Měla jsem šanci ho vidět na vlastní oči v Sangay. Nekrásnější zážitek! (https://ancanarovniku.wordpress.com/2015/09/10/ekvador-tezke-vybrat-co-nenavstivit/)
Tak moc děkuju za perfektní info! :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama