Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Kdoule a jedlé kaštany

17. října 2014 v 18:22 | Helena |  Recepty

Dozrávají kdoule a spousta lidí, co je mají, už neví, co s nimi mají dělat.
Úrody je hodně a i při nejlepší vůli kdoule uchovat čím jak nejdéle se vždy
nepodaří. Tak rozdávají, taky jsem dostala plnou velkou papírovou tašku.Usmívající se


Co s tolika kdoulemi dělat? Pořádně jsem je umyla, rozkrájela, byla to docela fuška.
Vytáhla náš elektrický odštˇavńóvač a všechno, až na šest kdoulí odštˇavnila. Štˇávu jsem nalila
do hrnce a povařila, přecedila, odměřila a smíchala s 38% obilnou pálenkou. Dala na okno, atˇ se
to trochu spojí, k tomu přijde svařená voda s cukrem a kořením. Recept najdete kpř. tady.


A z těch šesti kdoulí jsem dnes ráno uvařila želé. Chutná výborně kyselkavě.Usmívající se


V neděli jsme opět, jako každým rokem vyjeli k Donnersbergu na kaštany. Dali jsme si kaštanovou polévku
a vídeńský řízek se zeleninou a kaštany.
Přivezli jsme si taky kaštanový chleba, který v restauraci prodávali. Ale ten jsme už snědli.Mrkající
Po obědě jsme se vydali na procházku do lesa a nasbírali si taky něco kaštanů domů.


Plod je známá pochoutka po celé Evropě. Obvykle se tepelně upravují naříznutím
na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, ale mohou se i rozemlít
a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků.
Jedlé kaštany mají vyšší energetickou (kalorickou) hodnotu než brambory.
V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo s máslem a sýrem
. Světové kuchyně znají např. kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou,
kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany aj. Zdroj:wiki


Ochutnali jste už někdy kaštany a chutnaly vám? Ná chutnají nejvíc upečené. Naříznu je na špičce,
dám na plech a peču v troubě 180°C asi pöl hodiny, musí se zkusit, zda jsou měkké.

Mějte se krásně a přeji vám krásný víkend.Usmívající se


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 VendyW | E-mail | Web | 17. října 2014 v 18:27

Jé, mňám kaštany. Jako malá ale i velká jsem se jich najedla u nás na chalupě, je tam největší a nejstarší kaštanka ve střední Evropě ..... mě chutnají jak syrové tak pečené.... :-)

2 Helena | Web | 17. října 2014 v 18:33

[1]: Taky mi moc chutnají, syrové jsem nezkoušela. :-)

3 Zdenka | E-mail | Web | 17. října 2014 v 18:37

Kaštany jsem ještě nejedla, snad je někdy ochutnám ;-)  :-) Taky jsem přemýšlela o tom likéru z kdoule :-) Hezký večer Helenko :-)

4 Jarmila | Web | 17. října 2014 v 19:31

Kaštany jsem kdysi jedla. Chutnaly mi. Prodával je jeden pán na Letné u obchodního domu Brouk a Babka.
Kdouli jsem ochutnala, ale byla trpká.
Nikdy jsem jich neměla tolik, abych udělala džem.
Přeji dobrou chuť! :-)

5 Jarka | Web | 17. října 2014 v 19:48

Kdoule roste na několika místech u mamky na sídlišti, vždycky si jí utrhnu a přivoním si k ní, má moc pěknou vůni. :-) A jedlé kaštany mi nechutnají. Znám je třeba z Prahy, když jsme tam byli před Vánoci na trhu. Koupili jsme si pražené, ještě teplé do kornoutu, ale nijak mě nenadchly. :-P

6 Jana | E-mail | Web | 17. října 2014 v 20:15

Mám asi půl košíku jedlých kaštanů na půdě z poslední procházky do lesa,tak někdy zkusím kaštany v čokoládě.Už jsem koukala na recept.Kdoule jsem ještě asi nikdy neviděla.

7 Miloslava | Web | 17. října 2014 v 20:36

Helenko,kdoule se mě taky zdála taková trošku trpká,ale kaštany pečené,ty já můžu,jsou fajn.Ale já si je musím kupovat v supermarketu,tady něvím,že by v okolí jedlé rostly.Měj hezký víkend. :-)

8 Hanka | E-mail | Web | 17. října 2014 v 22:49

Chuť kdoulí a jedlých kaštanů vůbec neznám, Heli, ale želé z kdoulí vypadá velice dobře. :-)

9 Ronnie Sparks | E-mail | Web | 18. října 2014 v 10:46

Želé bych chtěla ochutnat :-) jedlé kaštany miluji :-)

10 Intuice | E-mail | Web | 18. října 2014 v 11:34

Kdoule nevím, jestli bych poznala, u nás rostou na malých nízkých keříkách taková to jablíčka, ale nejsem si jistá, co to je. Jedlé kaštánky miluji, mělqa jsem je nedávno doma a psala o nich v článku na blogu. :-)

11 kdyzvarichlap | Web | 18. října 2014 v 12:40

Kdoule je taky super přidávat do čaje

12 Jana | Web | 18. října 2014 v 19:28

Helenko, už jsem tu u tebe byla včera pozdě večer, ale po pravdě...nevěděla jsem co napsat :-) Asi kdoule nepoznám, nevím, jakou mají chuť. Kaštany pečené jsem si kdysi dávno koupila do kornoutku v Praze, ale nechutnaly mi. V té době jsem byla velmi mladičká a hned jsem byla doma upozorněna, že jde o takzvaně jedlé kaštany, že se to netýká těch, co každým rokem sbíráme a nosíme do lesa pro zvěř. Já tomu uvěřila a dál se po jedlých a nejedlých kaštanech nepídila. Ale věžím ti a určitě jsi zavařila dobrotu a stejně tak tomu bude i s kaštany :-)

13 Maryša | E-mail | 18. října 2014 v 22:24

Helenko, pečené kaštany mě chutnají nejvíc pečené, ale v obchodě bývají jen před vánoci, tak si vždy uděláme dobrůtku :-), A kdoule jsem nikdy nezavařovala, tak nevím jak chutnají. Doma je mám na okně jako podzimní dekoraci, krásně voní. No asi půjdu ještě pár natrhat a to želé vyzkouším :-). Měj pěknou dobrou noc Maryša :-)

14 Ajka | Web | 19. října 2014 v 5:02

Želé by mohlo být dobré, to jsem ještě nezkoušela .... pečené kaštany jo, ale že by mě vyloženě chutnaly, to ne ;-)

15 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:25

[3]: Zdeni zkus. :-)

[4]: Jarmilko já vím, že kdoule lidé nemají rádi, je s nima hodně práce a někomu to vyloženě nechutná. Trpké to ale v žádném případě není. :-)Džem to není, je to skutečně jen čistá štˇáva s cukrem, želé. :-)

[5]: Kdoule opravdu krásně voní a jak píše Maryška, používají se k dekoraci právě i proto. :-) Mně kaštany chutnají moc. :-P

16 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:34

[6]: Zdravím Jani, takže u vás rostou. :-)

[7]: Miluško já nevím, nám trpká nepřipadá, kdysi jsem je i pekla, jak jablíčka, je to dobré proti revmě. :-)

17 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:35

[8]: Tak to je nejvyšší čas vyzkoušet Hani. :-)

18 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:36

[9]: Zajímalo by mě, co bys řekla. :-)

19 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:38

[10]: Kdoule rostou na stromech Lotty, tady ve vesnici dosti hojně. :-) O tobě vím, že kaštany můžeš,hmm. :-)

20 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:47

[11]: Ještě jsem nezkoušela. :-)

[12]: Jani, taky někdy nevím, co bych napsala, tak raději nekomentuji, nechám to být. :-D O kdoulích jsem četla v bylinkáři od Janči a ovoce mě zaujalo. Poznala jsem ho až tady. A kaštany také, těm jsem propadla úplně. Na vánočních jarmarcích se setkáš s různou kvalitou, která může chutˇ kaštanů znechutit. V jižních Tyrolích jsme viděli kaštany na trhu, páni, až nám oči přecházely, velké, střední, malé, s tmavou slupkou, světlejší slupkou.... :-)

21 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:50

[13]: Maryško nám taky, Karel si je dá, ale nepropadá za nimi jak já. Velmi mi chutnala kaštanová polévka, byla moc dobrá. Čas kaštanů je tedˇ, nikdy jsem se po nich v obchodě nepídila, ale jednou jsem s nima chtěla dělat nádivku do krocana a nemohla je sehnat, koupila jsem tenkrát v konzervě. :-)Maryško želé zkus, stojí to za to, je velmi osvěžující. :-)

22 Helena | Web | 20. října 2014 v 20:53

[14]: Áji však zkus, jsi taková hospodyňka.Jen štˇ´ávu s cukrem. :-)

23 Hanka | E-mail | Web | 20. října 2014 v 20:55

[17]: To máš pravdu, Heli. ;-)

24 Intuice | E-mail | Web | 20. října 2014 v 21:17

[19]: Už jsem se mrkla na google. :-) Alespoň jsem už poučena a nebudou mne okrasná jablíčka na keřích lákat. :-)

25 Helena | Web | 20. října 2014 v 21:39

[23]: Jen s chutí do toho Hani. :-)

26 Helena | Web | 20. října 2014 v 21:40

[24]: Jak říkám, taky jsem je neznala.

27 MarijaKes | E-mail | Web | 20. října 2014 v 21:55

Vůbec nevím, co je kdoule, natož, co se z toho dělá a jedlé kaštany jsem ještě neviděla. Až je uvidím, budu vědět, co s nimi. Jenom jsem o nich slyšela ve filmech pro pamětníky. :-)

28 Helena | Web | 20. října 2014 v 22:10

[27]: A víš Maruško, že máš pravdu, taky si kaštany pamatuji z nějakého starého filmu, kde byl někdo nemocný a někdo mu doporučoval kaštany, že jsou dobré na krev. :-)

29 pizlik1 | E-mail | Web | 21. října 2014 v 14:07

Kaštany občas jím, ale kdoule jsem ještě neochutnala.

30 Helena | Web | 21. října 2014 v 14:31

[29]: V Čechách nejsou moc známé.

31 dáša | E-mail | Web | 21. října 2014 v 16:34

Helenko, jedlé kaštany miluju od dětství pečené. Jednou se mi stalo, že když jsem je pekla, tak začaly v troubě lítat jako dělové koule. Naše holky se strašně bály. A ta trouba tedy vypadala - celá obalená roztříštěnými kaštany - úplně kaše. No, vidíš, mohla jsem to tenkrát seškrabat a udělat kaši :-D
Z kdoule dělala tetička želé a moc mně chutnalo. Já je dávám do skříně na provonění ložního prádla.
Měj se moc hezky :-)  :-)  :-)

32 Helena | Web | 21. října 2014 v 19:37

[31]: Teda Dáši, u vás se dějou věci. :D  :-D

33 Miloš | Web | 24. října 2014 v 17:46

Kdoule znám jen z doslechu, ale vidím je poprvé a ani jsem je nikdy nejedl.

Heleno, ty kaštany ale nemohou být ledajaké, ale speciální odrůda jedlých kaštanů, ne?

34 Helena | Web | 25. října 2014 v 9:51

[33]: Jsou to jedlé kaštany, strom se jmenuje kaštanovník setý. Tady u Donnersbergu jich roste poměrně hodně, sbírat můžeš jen na okraji lesa, jinak jsou jen na soukromých pozemcích. Ale u cest jsou poutače na prodej jedlých kaštanů. :-)

35 Lenka | E-mail | 15. listopadu 2014 v 11:33

Nedaroval by někdo přebytek kdoulí, případně levně prodal? Děkuji Jáchymová

36 Marie | E-mail | Web | 3. ledna 2015 v 20:58

jedlé kaštany jsem nikdy neměla , tak snad další zimu někde na jarmarku

37 Pavla | Web | 5. února 2015 v 9:43

Kdoule jsem ještě neměla,taky bych chtěla někdy zkusit :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama