Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Zeleninovo-bylinková štˇáva

16. července 2014 v 23:06 | Helena |  Bylinky

Včera o přestávce jsem byla chvíli v zahradě natrhat bylinky a vytrhnout pár malých červených řep.
Stejně se to musí protrhat, a nakonec to skončí na kompostu, ale já se rozhodla pro odšťˇavnění.
Odštˇavńovala jsem celé, i s natí.


Červená řepa se má kombinovat s ostatní zeleninou nebo bylinkama, ale ne s ovocem.

Č

Našla jsem zleva - listy brutnáku, ptačinec žabinec, kopřivu, estragon, pampeliškové listy, cibulovou natˇ.


Dále zleva trochu petrželové natě, lichořeřišnici květy a listy, meduńku, jitrocel širokolistý, pár květů levandule.


K tomu všemu pár natí mrkve, řápík mangoldu, dva stvoly celeru, pár lístků šalvěje, dva ostružinové listy a květy měsíčku.


Zkrátka ode všeho trochu, bylo toho nakonec 200ml štˇávy, kterou jsem naředila vychlazeným černým čajem
a ochutila bezinkovým sirupem. Takto vyzbrojená jsem šla znovu do práce. Štˇáva mě tak zasytila, že jsem ani
nevečeřela, a nechtělo se mi ani spát.


Dnes jsem se i krásně pročistila. Zítra si odštˇavním zase.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 dáša | E-mail | Web | 16. července 2014 v 23:42

Ahoj Heli, ty jsi tak pilná ???  :-) To jsem si říkala i přičtení článků o výrobě likérů :-) Moc pěkně pití vypadá a dostala jsem velkou žízeň :-)
Ze všech 17 zelenin a bylin byla ta šťáva ? A jak ji červená řepa a bezinková šťáva pěkně vybarvily do ruda :-)Musím taky něco zkusit.
Přeji Ti dobrou noc a zítra krásný den :-)

2 Intuice | E-mail | Web | 16. července 2014 v 23:42

Tak to se mi moc líbí: Za málo peněz hodně muziky. Líbí se mi, že užíváš všechny suroviny, které máš na zahrádce a které třeba rostou samy. My řepovou šťávu dělali z kupované řepy a mrkve, ale pomalu se to "zajídá", když je toho moc. Ty další byliny to ozvláštní a když to "ředíš" ještě s čajem a bezinkovou šťávou, tak to asi nemá chybu a těšíš se na to. Takže asi příště zkusím namíchat s černým čajem a bude to jiné. :-) Jo a taky neznám naživo ten brutnák, jen název jsem kdesi slyšela.

3 Ajka | E-mail | Web | 17. července 2014 v 5:23

Helenko to je vitamínová bomba :-) U nás jsou ty natě tak oslintané od slimejšů, že mám odpor je strkat do pusy :-!  :-(

4 MarijaKes | Web | 17. července 2014 v 7:07

Helenko, já žasnu. To by mne vůbec nenapadlo odšťavňovat červenou řepu i s natí. Dělávala jsem to jen z bulviček. někde jsem četla, že je to jako nová krev. Bylo to dobré, ale takováhle dávka, to musí být něco. Ta fotka s trčící řepou z odšťavňovače mě rosesmála. Jakoby řepa volala o pomoc. :-D

5 VendyW | E-mail | Web | 17. července 2014 v 8:12

No vypadá to zajímavě....bohužel nemám odšťavňovač abych si takhle užívala. Ten co jsem měla byl šílenej šunt tak jsem ho vyhodila. Naštěstí tedy jsem ho dostala takže z něj používám jen mixer....jinak všechno na záhonech i trávníku vypadá tak jak říká Ajka. Oslintané a kousané slimejšema. :-?

6 Zdenka | E-mail | Web | 17. července 2014 v 10:46

Helenko, ty jsi šikulka ;-)  :-) To já se musím přiznat ten svůj odšťavňovač vůbec nevyužívám, asi to teď podle tebe zkusím :-)  :-)

7 Jana | E-mail | Web | 17. července 2014 v 11:35

Taky nemám odšťavňovač,takže se jen můžu dívat jak se to dělá :-) Dcera myslím má u robota,ale s tím jí manipulovat nebudu.Možná by jsme ho mohly ale vyzkoušet až bude doma ;-)

8 Erička | Web | 17. července 2014 v 17:50

Tak to je úžasné, škoda, že nemám odšťavňovač :( Hned bych to zkusila :)

9 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 18:47

[6]: Utři z něj Zdeni prach a začni. :-)

10 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 21:57

[1]: Ahoj Dáši, ono s těmi likéry máš v ten daný moment méně práce, protože je toho moc. Odštˇavování je prima věc, dnes jsem dělala znovu červ. řepu s cuketou a mrkví, naředěnou šalvějovým čajem a ochucené bezovým sirupem. :-)  :-) Ještě zrovna tady popíjím. :D  :-)

11 Hanka | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:00

Ty jsi hotová alchymistka, Heli! ???  ;-) Tohle vypadá na elixír mládí nebo aspoň zdraví. :-)
Odšťavňovač je fajn pomůcka do kuchyně, ale u nás by se neuživil. :-?

12 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:35

[2]: Můžeš všelijaké bylinkové čaje, já dnes namíchala s šalvějovým. A tak zvaného plevele roste na zahrádce plno. :-) hystám se taky na bršlici kozí nohu, která roste u zídky. O brutnáku se říká, že kde se jednou vyseje, zůstane věrný, a můžu toto pořekadlo potvrdit.Kvete modrými kvítky, Saturnová signatura. :-)

13 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:39

[3]: Aji to je mela, u nás letos taky řádí, ale v mezích normálu. Nemáme letos žádné salátovky, zbaštili hned mladé rostlinky a bylo.To bylo ve skleníku. Ještě, že máme nakládačky v zahradě. :D  :-)

14 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:45

[4]: Maruško proč né. Chystám se skutečně přidávat bylinky i do jídla, myslím tedˇ takové jako ptačinec žabinec, brutnákové listy, pampeliškové listy do salátu, kopřivy...... :-) Samo o sobě je to dost bylinkové, proto s tím čajem, který to zjemní jinak než samotná voda nebo minerálka. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:48

[5]: Chtělo by to vymyslet nějakou specialitu ze slimáků. :D  :D  :D  :D  :-D  :-D  8-)

16 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:51

[7]: Ono bys to mohla vyzkoušet tak, že to dáš všechno do mixéru, i s tím čajem a rozmixuješ, přecedíš přes cedník a ochutíš si to nějakým sirupem. :-)

17 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:53

[8]: Nevadí. :-)

18 Helena | E-mail | Web | 17. července 2014 v 22:56

[11]: Hani v zimě taky u nás zahálel, ale tedˇ je v provozu často. Až bude červená řepa protrhaná, bude něco jiného, ono pořád něco roste. :-)Hani,
já byla čilá, vůbec se mi nechtělo spát. :-)  :-)

19 VendyW | E-mail | Web | 18. července 2014 v 8:00

[16]:hmmm, to je fakt.

20 Hanka | E-mail | Web | 18. července 2014 v 9:49

[18]: Já bych musela všechno kupovat, Heli, což by se nevyplatilo, navíc nemám na takové lahůdky konzumenty. ;-)

Přeji krásný den! :-)

21 Maryša | E-mail | 18. července 2014 v 18:36

Helenko, na ten mišmaš, to mělo docela pěknou barvu, tak na zdraví. Též bych musela většinu surovin koupit, a manžel by to asi nepil. Ale nejvíce mě pobavila ta řepa trčící z odšťavňovače a též, jak jsi měla bylinky narovnané v řadě, jako vojáky :-D. Tak zdraví zdar a pěkný víkend Maryša :-)

22 Helena | E-mail | Web | 18. července 2014 v 22:21

[20]:No tak to né Hani. :-)

23 Helena | E-mail | Web | 18. července 2014 v 22:23

[21]:Maryško mělo, Karel si sice skleničku dá, ale víc taky né, jemu vadí červená řepa, moc ji nemusí. Nechce jí ani jako salát. Já ji mám moc ráda. :-)Když už chci, aby ji snědl, uvařím boršč, v něm mu chutná. :-) Taky ti přeji pěkný víkend, u nás je mooooc teplo. :-)

24 Vendy | Web | 20. července 2014 v 18:12

Tak to je zdravý supermix, a podle všeho energetická bomba. :-)

25 Helena | E-mail | Web | 21. července 2014 v 8:14

[24]:To tedy je. :-)

26 pizlik1 | E-mail | Web | 21. července 2014 v 10:04

Helenko, červenou řepu jsem se naučila jíst kvůli železu. Nejdřív mi nechutnala, pak jsem si pořád říkala, že je dobrá, až mi nakonec začala chutnat. :-)

27 e-bylinky | Web | 26. července 2014 v 17:01

Parádní mix! :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama