Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Rybízový likér a další

1. července 2014 v 17:25 | Helena |  Likéry


Dozrává nám rybíz a je ho hodně, co s ním?

Můžete si udělat rybízový likér, který působí na revmu a dnu.

1 kg rybízu se stopkami umístíme do velké sklenice
a přidáme 2 lžíce celých hřebíčků.



Směs pak zalijeme 1 L dobré ovocné pálenky, sklenici
uzavřeme a necháme stát alespoń 8 týdnů na slunném místě.

Mezitím občas protřepáváme. Po vylouhování přefiltrujeme
a smícháme s roztokem svařeným z 1/2 L vody a 400 gr cukru.

Kdo chce likér méně sladký, sníží podíl cukru. Nalejeme do lahví,
uzavřeme a před prvním použitím počkáme alespoń 2 měsíce.


Další výrobek je z rybízových listů, kde se účinek bude lišit.
V knize se uvádí pouze jako povzbuzující prostředek.


V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob,
látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.

List černého rybízu je pro příjemné aroma a jemné léčivé působení cennou součástí domácích
(celoročních) i léčivých bylinných čajových směsí. List je například součástí čajů pro léčbu
močových cest.

Pálenka z rybízových listů /použila jsem z rybízu červeného/

Jako povzbuzující prostředek



30 čertsvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem
a přelijeme 1 L dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo
/třeba do kuchyně/, poté tekutinu scedíme /přes kávový filtr/
a přelijeme do lahví.Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe,
čím jej déle skladujeme.


Na tenhleten se chystám dnes večer.

Rybízová pálenka

1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem,
přelijeme 3/4 L ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoń
6 týdnů. Poté vylisujeme štˇávu, nejprve přes síto, pak přes látku.
Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme
rozpustili a zahřáli ve 1/4 L vody.Má-li být méně sladká, pak množství cukru
nebo vody snížíme.Takto vzniklou pálenku slijeme do lahví a před podáváním
skladujeme ještě několik týdnů.

Tyhlety likéry dělám poprvé, nemám je ještě vyzkoušené.


A zbytek půjde zamrazit, na marmeládu, zmrzlinu.
Na tenhle odštˇavńovač nedám dopustit. Rybíz se nemusí
pracně čistit od stopek.


Mějte se krásně a rybízu zdar. Usmívající se


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW | E-mail | Web | 1. července 2014 v 17:33

Letos je to bída, takže spíš bude tak jeden koláč. Možná....

2 Miloslava | Web | 1. července 2014 v 17:33

Helenko rybízu jsem již řekla nazdar,dodělala jsem z něj ,,brusinky,,máme to rádi na maso a omáčku třeba jako falešnou svíčkovou,k masíčku je to dobrý a je to s rumem,ale málo.Když budeš chtít rychlý receptík dám jej klidně na blog nebo ti jej pošlu.Ale tvůj likér si opisuji snad tady ještě budu na příští rok.pa :-)

3 Jarmila* | Web | 1. července 2014 v 17:37

Taky moc rybízu nebude. Upeču koláč a něco si asi vezme mladá.

4 Ajka | Web | 1. července 2014 v 18:15

Pálenka z rybízových listů, to koukám ;-)
Včera se na rybíz vrhla dcera s kamarádkou, tak mrknu jestli zbylo na likér ;-)

5 Intuice | E-mail | Web | 1. července 2014 v 18:21

To vypadá hodně zajímavě. Jen, že rybíz musím kupovat a je nyní dost drahý. Zrovna dnes jsem koupila malou vaničku a jen tak jsme ji slupli. Škoda, že jsem recept neznala dříve, kdy jsme měli rybízu, že jsme nevěděli, co s ním.
Máte hodně podobný odšťavňovač jako my a nedám na něj dopustit. Lisujeme v něm vše, i kopřivové listy jsem zkoušela, prostě všechno. :-)

6 Hanka | E-mail | Web | 1. července 2014 v 20:35

Zajímavé recepty, Heli. My rybíz nemáme, dostávám ho od přítelových rodičů a dělám z něj jenom marmeládu. Používám ji většinou na moučníky a cukroví. :-) Část rybízu dávám i do mrazáku.
O pálence z rybízových listů slyším (resp. čtu) poprvé, nemusí být špatná. :-)

7 Beatricia | Web | 1. července 2014 v 21:44

Já bych to nevydržela dva měsíce čekat na tu dobrotu. Vyžunkla bych to za týden.(Tedy, pokud bych takový likér hypoteticky vyráběla). :-D  :-D
Ty jsi úžasně šikovná. :-)

8 Zdenka | E-mail | Web | 2. července 2014 v 6:48

Helenko, já mám rybízu drobek ;-) Vidíš, připíšu Lence na papír, že ho má otrhat :-D A já myslím, že ho zvládnou sníst s Lexíčkem jen tak :-D

9 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:10

[8]: Zdeni,tys ještě doma?

10 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:12

[7]:Beuš ono ty likéry jsou někdy dost syrové, po ustátí chutnají lépe. Třeba u bezinkového z květů se vyplatí počkat. Je to jak u vína. :-)

11 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:16

[6]: Hani, my máme taky jen dva keříky, jeden černý a druhý červený. Ale u táty od Karla je jich vícero, a ty jsou opsypané a krásně schované pod listím. A nejvíc jich je na spodních větvích. :-) Z toho listí uvidím, jaká chutˇ to bude, sbírala jsem je vždycky na čaj.
Musím se někdy na tvém blogu hlouběji podívat, jestli tam máš nějaké recepty na pečení. :-)

12 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:17

[11]: Opravuji - obsypané. :D

13 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:20

[5]: No jo, když nemáte zahrádku, tak se to neoplatí. :-) Odšt´avńovač je moc dobrý pomocník, není hlučný a skutečně vylisuje štˇávu moc hezky. :-) Vzpomínám si, žes homěla taky na blogu, asi máš jiný fabrikát. :-)

14 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:21

[4]: Jako jen dávej prosím tě pozor na šnečka. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:23

[1]: No jo, to je nadělení, škoda....

[2]: Miluš ten recept mi můžeš poslat nebo dát na blog, můžu zkusit pár skleniček zavařit. Děkuji. :-)

16 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:24

[3]: Někdy není úroda tak, jak by si člověk přál. :-)

17 VendyW | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:36

[15]:Tak mě to moc nevadí, mám dostatek marmelád i rybízu a la brusinky protože od té doby co jsou dítka fuč to zas tak rychle nemizí.Sice si berou domů ale i tak pořád je toho dost. A navíc něco mi zamrazuje  mamka takže zkrátka nepřijdu....

18 karlaprazakova | Web | 2. července 2014 v 8:40

Zajímavé recepty, děkuji :-)
Musím vyzkoušet. Už jsem dělala ledacos z třešní, těch jsme měli hodně, tak budu pokračovat dál.
Pěkné letní dny :-)

19 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:54

[17]:  Je to i hezký dárek, třeba domácí bylinkový ocet, slenička marmelády a lahvička likéru. :-)

20 Helena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 8:56

[18]: Karli počítala kse, po loňském úrodném roku, že ovoce bude málo, ale je ho až, až.Tak ať se ti vše podaří.

21 Katka | E-mail | Web | 2. července 2014 v 13:25

Jako pěstitelé ovoce občas dáváme surovinu na pálení a odměnou dostáváme pálenku různých chutí....která se nám hromadí, protože někdy není až tak moc chutná. Ale meťák v ní není! Díky tobě a tomu, že dozrává rybíz, jsem našla řešení. Díky, díky!

22 ruzena | E-mail | Web | 2. července 2014 v 15:17

Ahoj Heli, hned bych si dala - jak rybiz tak palenku! :-) Ale kdepak tady a rybiz - jen ve vanickach a chut takova nijaka - nejlepsi je rovnou z keriku do pusy, jako jsme to delali v detstvi u babicky..Moc zdravim!!

23 děda tik tak | Web | 2. července 2014 v 16:41

Tak ať se ti Helenko všechno povede a dobrý výsledek se dá zapít vlastním výrobkem. :-D  :-)

24 Miloš | Web | 2. července 2014 v 18:23

Rybíz mám nejradši jako rybízový táč. Nápoj znám jen z černého rybízu, ten je ale také výborný.

25 Hanka | E-mail | Web | 2. července 2014 v 22:41

[11]: Pečení mám jinde, Heli, klikni si u mě na fotoblogu na odkaz "MOJE SLADKÉ STRÁNKY". :-)

26 MarijaKes | E-mail | Web | 3. července 2014 v 9:44

Jéjda Helenko, tak já přišla pozdě. Černý rybíz jsem zavařila ve vlastní šťávě a červený už mám také zpracovaný. Mohla bych ještě zkusit z listů. :-)

27 Luci | E-mail | Web | 3. července 2014 v 13:40

rybízový likér vypadá dobře :3

28 Ježurka | Web | 3. července 2014 v 13:42

Helenko, ty jsi ale moc šikovná hospodyňka. Vše krásně a účelně zužitkuješ, je vidět, že jsi i pilná. Moc chválím! 8-O

29 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:16

[21]: No vidíš, alespoň ho zužitkuješ, já byla včera chvilku u kamarádky, a ta říkala, že její manžel různě kombinuje, můžeš dát i vanilkový lusk do macerační doby. :-)

30 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:17

[22]: Taky chodíme jen tak zpočátku, ale pak už se musí obírat a zpracovávat. :-)Na ty likéry jsem dost zvědavá. :-)

31 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:18

[23]: Ano, ano, přesně tak, ale my tomu moc nedáme. :-)

32 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:21

[24]: Na ten táč jsem se musela podívat, a ono je to v podstatě koláč. Pro mě úplně nový výraz, děkuji za rozšíření obzoru. :-)

[26]: Já dnes vařila o přestávce marmeládu a upekla koláč. Maruš zkus, pálenku máš, tak co. :-D

33 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:22

[27]: Ještě se bude muset nějaký týden počkat. :-)

34 Helena | E-mail | Web | 3. července 2014 v 16:24

[28]: Děkuji Libuško, snažím se. Zvykli jsme si vždycky v sobotu na snídani dát hodně marmelády na loupáček, chutná to výborně. :-)A alespoň se to takhle zužitkuje. :-)

35 Daenerys | Web | 4. července 2014 v 14:35

Ten likér znám, dělá ho babča, já teda nevím jak chutná protože jsem ho ještě nepila, ale nádherně voní.. :-)

36 Helena | Web | 4. července 2014 v 18:10

[35]: Hmmm, jsem na něho zvědavá. :-)

37 pizlik1 | E-mail | Web | 5. července 2014 v 21:15

Rybízová maarmeláda je dobrá. :-)

38 JiHei - Fotografie | E-mail | Web | 5. července 2014 v 21:24

Já moc na alkohol nejsem, ale tohle bych určitě ochutnala 8-) . Rozhodně alespoň ten likér - pálenka by mě asi skolila :-D  ;-).

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama