Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Šála a pita chléb

23. ledna 2014 v 18:50 | Helena |  Ruční práce


Před Vánoci jsem na jednom nákupu neodolala a koupila si vlnu na šálu.
A abych měla co dělat, koupila jsem si rovnou dvě. Udělala jsem chybu, měla jsem si koupit
dvě stejné barvy. Je to vlna z Turecka a háčkuje se z ní šála tak, že se zháčkují čtyři nebo
můžete i pět oček dohromady, čím hustší, tím hezčí. Ta má není tak bohatá - načepýřená.
Černobílá ještě čeká, možná dokoupím nebo objednám z internetu.
Tuhle šálu jsem měla hotovou zhruba za hodinu, pletla jsem u filmu Anna Kareninová,
mimo jiné velmi krásný film.


Možná taky znáte, vlna obsahuje 19% vlny, takže i hřeje.
Navíc cenově přijatelné a práce se nepočítá.


Upekla jsem pitu chléb podle Dáši, včera večer zadělala těsto, dala do lednice,
a dnes rozválela, pokladla náplní a upekla. Do těsta jsem dala trochu soli, do náplně ne.


Náplń je nakrájený pórek, nastrouhaný fetta sýr a zalila jsem to rozšlehaným vejcem.
Celé jsem to zakryla druhou vyválenou polovinou těsta a dala péct.


Trochu se to zvedllo.


A tady konečný výsledek - je to moc dobré, jen bych pro mě přisolila.


Dáši děkuji za recept, stejně tak i Katce.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dáša | E-mail | Web | 23. ledna 2014 v 19:22

Heli, Ty jsi rychlík, sotva jsem dala recept do blogu, tak už máte pitu snězenou :-)
Těsto Elli nesolí. Dalas tam čtvrt kila fety nebo balkánu ?
Ta šála je hnědá ? Vlna vypadá jako plyšáček :-)
Už se chystáš na tu pravou zimu, že ?
Příjemný večer, Helenko :-)

2 alape | E-mail | Web | 23. ledna 2014 v 19:41

Šála vypadá moc hezky! Pěkná huňatá, asi i teplá :-) Pita vypadá lákavě, asi půjdu prozkoumat recept zblízka :-D

3 Jarka | Web | 23. ledna 2014 v 19:45

Mám ráda takové dlouhé a huňaté šály a ta tvoje je moc hezká a zhotovená v rekordním čase. ;-) Pita chléb vypadá chutně, dívám se na něj na tom řezu a hned bych ochutnala. :-P  :-)

4 MarijaKes | Web | 23. ledna 2014 v 20:06

Heli šála je naprosto úžasná. Vypadá huňatě a že je barevná, to je vlastně asi lepší. Líbí se mi tak jak je. A chlebík také vypadá náramně a musí být i chutný. Sýr pórkem je dobrá kombinace. někdy zkusím. :-)

5 Intuice | E-mail | Web | 23. ledna 2014 v 20:22

Pita chlebem jsi mne navnadila, děkuji. Jen bych asi udělala třeba šest dílů pro jednotlivce. Musím se podívat na recept k Dáše. :-)

6 Zdenka | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 7:26

Helenko šála je krásná a tady jsem tuhle vlnu ani neviděla! No a ten pita, tak ten vypadá velice lákavě, hned bych si kousek dala :-D Už u Dáši mě hodně lákal!

7 VendyW | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 8:42

Šála je luxusní a pita nemá chybu. Už když jsem u Katky ten recept četla říkala jsem si že ho musím vyzkoušet. Ale jako náplň bych vyzkoušela nadrobnou nakrájená kuřecí prsa s houbami....

8 Vendy | Web | 24. ledna 2014 v 11:29

Šála je moc krásná, taková peříčková, jako boa! A pita chléb plněný, vypadá skvěle, taky jsem viděla recept u Katky, ale zatím jsem nezkoušela. Snad se k tomu jednou dokopu, teď vymýšlím recept do soutěže, téma je Italská kuchyně, ale nechci dělat ani pizzu, ani rizoto, ani tiramisu, to asi bude mít každý (i když tiramisu mě láká převelice :-D)
Tvůj pita chléb je dokonalý a určitě byl i chuťově výborný! :-)

9 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:36

[1]: Byla fakt dobrá a snědli jsme ji k večeři. :-)Fetty jsem dala asi 100gr,to víš,chtěla jsem z ní ještě udělat pomazánku z česnekem k rakletu na zítra. :-) Šála je různobarevná,černá s hnědou,až do kakaové.Na pravou zimu se chystám a doufám,že ještě u nás zavítá. :D Ahoj. :-)

10 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:41

[1]: Ještě musím napsat,udělala jsem to těsto a dala večer do foĺie do lednice na kraj regálku.Druhý den v poledne ho chci vytáhnout,otevřu lednici a něco viselo z regálu dolů.Těsto narostlo,uvolnilo si cestu z folie ven a vypadalo to jak hrnečku vař. :D  :-D  :D Příště ho dám do misky. :-)

11 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:42

[2]: Děkuji ti dobrá vílo. :-)

12 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:43

[3]:Děkuji.Já bych si zase dala ty tvé kuřecí závitky. :-P

13 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:47

[4]: Díky Maruš,vidíš,je to asi skutečně řecký chléb,ale pro mě je to pizza-Calzone,kterou mám taky moc ráda.U toho těsta jsem byla skutečně překvapená jak narostlo,protože těch kvasnic v něm není moc. :-)

14 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:48

[5]: Však můžeš,já jsem spíš praktický člověk a na těch šest dílů to nařežu. :-D  :D

15 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:49

[6]: Děkuji Zdeni. :-)

16 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 17:52

[7]: Děkuji VendyW,však právě se dají použít náplně všeho druhu. :-)

17 Helena | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 18:00

[8]: Děkuji Vendy.Od katky jsem taky zkoušela,měli jsme ho jako přílohu k obědu,ale druhý den byl jako kámen.Tenhle neměl čas zestárnout. :D
A italská kuchyně to je báseń - dobrá je mozarela zabalená do parmské šunky a vysmažená na olivovém oleji,a k tomu salát z rukoly,ale na zálivku e potřeba fíkový ocet,který je tou tečkou na dortu.Hmmmmm. :D  :D

18 Katka | E-mail | Web | 24. ledna 2014 v 22:55

Na pita chleba od Dáši se taky chystám. Nejspíš zítra k večeři. D9ky za připomenutí.

19 Vendy | Web | 26. ledna 2014 v 16:31

[17]: To vypadá skvěle, i rukolu bych sehnala, ale asi ne parmskou šunku (přece jen se do velkých marketů nedostanu) a fíkový ocet, to už vůbec. Ale zní to hodně slibně! Díky za tip. :-)

20 pizlik1 | E-mail | Web | 30. ledna 2014 v 12:27

Pitu prodávají i u nás. Šála je luxusní.

21 Intuice | E-mail | Web | 2. února 2014 v 17:42

Tak jsem dnes vyráběla tento pita chléb, ale formou šátečků. dovnitř jsem dala náplň z nivy, pórku a medvědího česneku, vrch jsem potřela vajíčkem. Byla to velká bašta a úžasně to v kuchyni vonělo! :-)

22 Helena | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:03

[21]: A odkud máš medvědí česnek,u vás už roste? :-)

23 Helena | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:03

[20]: Pižlíku děkuji. :-)

24 Intuice | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:06

[22]: Z mrazáku! :-D Nasbíraný loni na jaře. :-)

25 Helena | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:15

[24]: Aha,já bych se nedivila,kdyby rostl,u nás dnes bylo 9 stupńů nad nulou. :-)

26 Intuice | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:17

[25]: Tak tady dnes 1 stupeň nad nulou a sníh. Čekala jsem, že mi napíšeš, že z mrazáku to není ono, že je lepší čerstvý - ale kde bych ho teď hledala, roste někdy v dubnu! :-)

27 Helena | 2. února 2014 v 20:19

[26]: Taky zamražuji hodně zelených natí,mangold,špenát apod.,proč bych ti to měla psát. :-)

28 Intuice | E-mail | Web | 2. února 2014 v 20:27

[27]: No čerstvé je čerstvé, to je pravda. Ale jinak bych ho neuchovala.Potěšila jsi mne. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama