Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Cukrová homole nebo-li čekankový salát

23. října 2013 v 11:51 | Helena



Cukrová homole je trochu vidět tady na obrázku.
Čekankový salát chutná hořce a zasadila jsem ho proto, protože je dobrý
na žlučník, játra, odvodńuje a je potravou pro oči. Je dobrý taky na střeva.



Čekankový salát je vedle pórku a polníčku tou poslední zeleninou, kterou nám pozdní podzim
na sklizených záhonech navzdory mrazu a studeného větru nabízí.
V našich zeměpisných šířkách patří k nejrozšířenějším čekankovým druhům cukrová homole běžně
nazýváná masová bylina, rudá čekanka a čekanka - Brusel, která je náročnější na pěstování a spousta
menších zahradnictví od jejího pěstování upouští.
Cukrová homole - čekankový salát má velkou hlavu, která se podobá hlavě zelí hmotností a kompaktností,
jeho relativně měkké, masité listy vydrží i silnější mrazy, do - 4°C i více.
Můžeme ho připravit jako syrový salát nebo ho vařit jako zeleninu, která chutná zvláště v kombinaci
s hovězím masem.

Tady na obrázku vidíte, že je asi jednou tak vyšší, než endívie, kterou začínáme pomalu sklízet do kuchyně,
k denní spotřebě salátu. Endívii připravuji tak, že tmavě zelené vrcholky listů seříznu, rozeberu listy, protože
se rádi schovávají šnečci, omyju a nakrájím nořem na nudličky, které dám do síta a proleju vodou z kohoutku,
která je dost teplá, tím ztratí endívie svoji hořkost. Marinádu dělám obvykle z olivového oleje, trochu octa,
magi, cukr, sůl, pepř, cibule, vše zamíchám a přidám endívii a ještě jednou promíchám. Přidávám taky nastrouhanou
mrkev nebo papriku.


To drobné na dalším obrázku je polníček,který dorůstá a máme ho ještě na jednom záhoně,kde se už
taky nechává vidět.A vlevo endívie.



Tady je poslední fenykl, polníček, čekankový salát a vzadu špenát, který jsem vysela místo polníčku.Usmívající se



A tady ještě jiný pohled, půl záhonu špenátu a vzadu polníček, fenykl a čekankový salát.
Vpředu vlevo cuketa, které ještě pořád sklízíme, ale už je na listech vidět, že né dlouho.


To je pro dnešek všechno.Přeji vám krásný den.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 alape | E-mail | Web | 23. října 2013 v 13:05

Krásně se ti zelení záhonky :-)
Děláš mi chutě - jdu se poohlédnout po něčem k snědku, skvělá inspirace na přípravu oběda ;-)

2 Zdenka | Web | 23. října 2013 v 13:57

Teda opravdu pěkná zeleninka :-D

3 ajka | Web | 23. října 2013 v 14:50

Krásná úroda Helenko ;-)

4 Helena | E-mail | Web | 23. října 2013 v 18:46

[1]:[2]:[3]: Děkuji vám milé dámy. :-)

5 Intuice | E-mail | Web | 23. října 2013 v 19:53

Čekankový salát mám moc ráda. Při pohledu na zahrádku jsem dostala chutě! I když dnes jsem měla ledový salát. :-)

6 Jarka | Web | 23. října 2013 v 20:46

Endívii vůbec neznám a musím se přiznat, že při čtení přípravy salátu, jsem na nějaký čersvý salátek dostala nehoráznou chuť a doma nic nemám. Musím zítra omrknout, co nabízí obchody. ;-)

7 Liliana Landštejnská | Web | 24. října 2013 v 11:14

Salát bych si hned nějaký dala :-) Včera jsme zavařovali řepu a dělali sterilované zelí :-)

8 Helena | E-mail | Web | 24. října 2013 v 16:55

[7]: U vás se taky pořád něco nakládá apod.. :-)

9 Helena | E-mail | Web | 24. října 2013 v 16:56

[6]: Někteří lidé ji moc nemusí,protože ji neumí připravit nebo jim zkrátka nechutná. :-)

10 Helena | E-mail | Web | 24. října 2013 v 16:56

[5]:Ledový salát je moc dobrý. :-)

11 pizlik1 | Web | 24. října 2013 v 17:54

Úrodičku máš opravdu pěknou. :-)

12 Mniška | E-mail | Web | 24. října 2013 v 20:55

Vám se to na té zahrádce ale pěkně zelení v téhleté době! Ale není to zas takové překvapení, pro mě jsi zahrádkářský a bylinkářský machr, takže jsem pochopila, že pod Tvýma rukama by vyrostlo opravdu všechno! :-)

13 Blanka | Web | 24. října 2013 v 23:38

Heli,už i z fotek je vidět,že zahrádku využíváš do posledního místačka a taky do poslední chvíle :-)

14 Helena | E-mail | Web | 25. října 2013 v 18:30

[12]: Tos mně tedy odhalila. :D Budˇ ráda,že mě neznáš. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 25. října 2013 v 18:31

[11]:[13]: Děkuji holky.Blani,polníček máme moc rádi,a dávám přednost ze zahrádky,i když ho v zimě taky kupujeme. :-)

16 MarijaKes | E-mail | Web | 1. listopadu 2013 v 5:57

Helenko, děkuji za typ. Vidíš na čekanku jsem zapomněla a měla jsem ji ráda. je hořká, ale já jsem si salát vždy trochu přisladila a byl výborný.Včera jsem sklidila poslední pekingské zelí, abych mohla dorýt záhon, ale ještě máme kadeřávek, ten je také nejlepší po mrazících. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama