Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Švestky,švestky a ještě jednou švestky

19. září 2013 v 11:43 | Helena |  Recepty


Jo,život na vesnici je spojený taky se zahrádkou a zavařováním ovoce.
V sobotu jsme se vrátili z dovolené a začali jsme obchůzkou zahrady.
Švestky přímo volaly po koláči,který jsem upekla,ale hodně švestek
zůstalo,takže to všechno mělo pokračování v pondělí.Tady se pečou
švestkové koláče na kynutém těstě,a pak se servírují s ušlehanou
šlehačkou s vanilkovým cukrem.



V pondělí jsem zavařovala švestky na koláč na sucho bez cukru.Podmínkou je,že je naskládáme
otevřenými bříšky směrem dolů a zavařujeme 30 minut na 90°C.Samy pustí št´ávu.




Pak přišla řada na marmeládu,to už bylo úterý,odpeckované švestky se dají do hrnce a rozvaří se.




Pak se propasírují,přidá se cukr,my dáváme trochu čokolády a skořice a povaří.




Naplní se do sklenic a hotovo.Něco zbylo na ochutnání.




Včera mi jedna zákaznice nadělala chutě na švestková povidla bez míchání,která asi taky zkusím.
V herbáři od Janči a Zentricha jsem se dočetla,že švestkový kompot obsahuje hodně železa,které
vzniká právě touto technologií.Ofotím a vložím to sem dodatečně.

Takže švestkám a venkovu zdar.



 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes | E-mail | Web | 19. září 2013 v 12:16

Jůva Heli, jsi přímo zavalená švestkami. Švestkový kompot prý umí i rozpouštět ledvinové kameny. Takový koláč se šlahačkou.... ach ty mi děláš chutě. Švestky jsem měli hodně dávno, ale strom chytil šárku a děda ho tedy zkácel. Stačí nám bohatě mirabelka. O švestkoivých povidlech bez míchání už jsem slyšela, ale nezkoušela. Koukám, jaká máš krásná víčka. :-)

2 alape | E-mail | Web | 19. září 2013 v 12:31

mňam ...

3 VendyW | E-mail | Web | 19. září 2013 v 12:31

Ta švestková povidla mne zajímají. Taky máme švestky které padají a mě je líto je vyhazovat. Něco už jsem upekla, udělala knedlíky, usušila tak ještě nějakou inspiraci. Krom toho že by se měli pálit. Slivku nesnáším.... :-)

4 ajka | Web | 19. září 2013 v 13:21

Krásná úroda Helenko. Na sucho už jsem taky zavařovala, a povidla bez míchání jsem taky zkoušela, ale to letěl pekáč i se švestkama. Byla to jen černá připálená hmota :-D

5 Ježurka | Web | 19. září 2013 v 14:01

Krása, švestky mám moc ráda a také peču švestkový koláč z kynutého těsta, ale přece jenom tolik švestek jsem tam neměla! Ale zato jsem na těsto dala ještě tvarohovou nádivku a nahoru spoustu drobenky. Ale ten tvůj koláč vypadá skvěle s tou spoustou ovoce!

6 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:02

[1]: Mirabelku máme taky,né my,ale táta od Karla.Sám už nic nemůže,takže se obírá a zpracovává.Mirabelky dozrávaly před naší dovolenou a já na ně vůbec nereagovala.Nakonec to všechno Karlův brácha obral do sudu na kvašení. :-) Ty skleničky s těmi víčky prodáváme u nás v obchodě.Máme ještě červené nebo ovocný motiv. :-)

7 Michelle | Web | 19. září 2013 v 14:07

Není nic lepšího než vesnice. Ve městě bych asi žít nemohla :)

8 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:16

[3]: VendyW,potřebuješ široký hrnec-to je podmínka.Do hrnce na dno nasypeš cukr,na něho dáš vypeckované švestky bříšky dolů,pak zase cukr,švestky bříšky dolů,cukr,švestky a pokračuješ asi do 2/3 na výšku hrnce.Hrnec postavíš na sporák,pokud už topíte,a máš pec s velkou plotnou,umísti ho někam do rohu "na malý plamen".Totéž na sporáku,úplně malý příkon tepla.Švestky potřebují 3-4 hodiny.POZOR!!!Nemíchat celou dobu.Když je promíchneš,budeš muset míchat.Nakonec je propasíruješ přes hrubé sítko,pak můžeš přidat koření,skořici,koriandr,zkrátka vánoční koření,a my dáme zase čokoládu,dá povidlům moc dobrou chutˇ. :-P

9 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:19

[4]: No nevím Áji,kde se stala chyba. :-?

10 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:20

[3]:  Ten široký hrnec proto,že povidla dříve dojdou,jinak musíš vařit déle!!!!!

11 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:27

[5]: Tak ten tvůj bych si s chutí dala Libuško.Ono jiný kraj,jiné zvyky.Samozřejmě kdybych měla švestky kupovat,tak nedám takovou vrstvu.

12 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 14:30

[7]: Je to úplně o něčem jiném než ve městě. :-)

13 VendyW | 19. září 2013 v 15:20

Dík!

14 hnedoockaVer | Web | 19. září 2013 v 17:44

Tak teď jsem dostala chuť na švestkové kynuté knedlíky :-)

15 danielinama | Web | 19. září 2013 v 18:01

Pořádná úroda :-) My naštěstí máme jen tolik, že je stačíme využít na buchty :-D

16 Intuice | E-mail | Web | 19. září 2013 v 18:14

Švestky zavařované jen bez vody a cukru dělala loni a byly do koláčů dobré. Koláč jsem dělala minulý týden. :-)

17 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 18:20

[14]: To mě těší. :-)

[15]: My je taky nesklízíme všechny,Dáši,ono by to taky někdo měl sníst. :-)

18 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 18:21

[16]: Jsou dobré a v zimě jak by našel. :-)

19 Dáša | E-mail | Web | 19. září 2013 v 18:49

Mně začnou švestkové dny v sobotu :-)
Byli jsme se na otočku podívat na faře, jak postupuje rekonstrukce a na stromech švestky ještě zbyly a na zemi je jich fůra :-) Povidla dělám také bez míchání a švestky suším stejným způsobem jako ty, Helenko. :-)

20 helena-b | Web | 19. září 2013 v 20:03

U nás už švestková sezóna pomalu končí, bylo pár kynutých koláčů, něco jsme rozdali dětem a jejich rodinám. Jinak půjdou v sudech k dalšímu zpracování, abychom je mohli potom užívat v malých dávkách... :-D

21 Jarka | Web | 19. září 2013 v 20:08

Zaujal mě ten švestkový koláč, který je bez drobenky a pak se podává se šlehačkou. Tuto variantu neznám a musí to být náramná bašta. :-P Jako i ta marmeláda se skořicí a čokoládou, další vychytávka, kterou neznám. Mňam! ;-)

22 Liliana Landštejnská | Web | 19. září 2013 v 21:45

Slivovice na zažívání, hm... z té je mi obvykle šoufl :-D Mnohem lepší jsou z trnek povidla :-)

23 děda tik tak | Web | 19. září 2013 v 21:55

Kam ty Helenko na ty recepty chodíš?. Ukážeš popíšeš a naděláš chutě. Když je jeden rok ovoce hodně, je to starost. Ale když další rok je toho málo, tak člověk zase žehrá že to neplodí. :-)

24 Katka | Web | 19. září 2013 v 22:25

Usušit švestky, aby byly dobré, se mi ještě nepodařilo. Zkoušela jsem jen sušárnu, ale mám jen bez termostatu a nezdá se mi zrovna dobrá. Cena takových švestek je ale díky vložené el. energii  BIOcena ;-)

25 Helena | Web | 20. září 2013 v 9:37

[8]:VendyW,ještě jednou se opravím,protože by se to dalo chápat i obráceně.Švestky přijdou na ten cukr rozřízlou stranou dolů,tak jak u švestek konzervovaných na sucho,vidíš na obrázku.Otevřenými bříšky směrem dolů. :-)  :-)  :-)

26 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:10

[19]: Já jsem ráda,že je to skoro za mnou,ještě ty povidla vyzkouším a něco ablek na štrůdl a konec.Jsme jenom dva a v mražáku mám taky plno jahod,ostružin,mirabelek. :-)

27 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:11

[20]: V malých dávkách,přesně. :D  :-D

28 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:12

[21]: Vyzkoušej Jaruško. :-)

29 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:25

[22]: U slivovice stojí v malých dávkách.... :D Na trnky se musím podívat,neznám....

30 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:29

[23]: Loni nebylo ovoce skoro vůbec,alespoń u nás.Letos je ho hodně a příští rok uvidíme.Mám ráda nějaké zásoby ve spíži,kdo né,že jo.Každá hospodyńka má ráda v zimě rozválet těsto,a něco ovoce ze sklenice na to,a už se line vůně celým domem.Kávičku na stůl a nedělní atmosféra je jak vyšitá. :-)

31 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 10:33

[24]: Katko je vidět,že jsi obchodnice.Ano,hodiny se u toho točí velmi rychle.My máme tu výhodu,že máme pec s troubou,v které topíme dřevem tak či tak.

32 Liliana Landštejnská | Web | 20. září 2013 v 13:14

[29]: Helenko, trnky = švestky. Tedy aspoň u nás se tomu tak říká :-)

33 Mniška | E-mail | Web | 20. září 2013 v 14:12

Ty jsi taková ovocná a bylinková královna. Tady to vždycky voní po něčem moc dobrém anebo zdravém a užitečném a vlastně vším dohromady. Vždyť ne vždy to, co je zdravé, musí být nechutné.
Mimochodem, hned si najdu ve slovníku, co to znamená slovo "mumiální" :-D

34 Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 16:27

[32]:Tak jsem se dočetla lilianko,že švestka je vlastně vyšlechtěná trnka. :-)

[33]: Moc ráda bych se jí stala Mnišenko. :-) Taky jsem se dívala,a kdysi se to i hodně používalo.

35 Radka | E-mail | Web | 21. září 2013 v 16:20

Zaujal mě vysoký obsah železa u zavařených švestek. To je další dobrý zdroj pro tělo :-)

36 pizlik1 | Web | 21. září 2013 v 16:42

Jak slyším o švestkách, vybaví se mi ihned švestkový kynutý koláč s drobenkou.

37 Liliana von der Heide | Web | 21. září 2013 v 18:43

[34]: Ano, tak tomu je. Může to být jakákoliv odrůda, ale tady jsou to jedině trnky, za všech okolností :-D

38 Vendy | Web | 22. září 2013 v 20:22

Ty rozvařené švestky s čokoládou a skořicí mě silně zaujaly! :-)
Jinak, krásná ukázka, co všechno se dá s kadlátkami udělat. Od buchtiček, táčů, přes švestkové koláčky (knedlíčky, to dělávala moje mamka), po zavařené švestičky nebo onen zajímavý švestkovočokoládovoskořicový rozvar. ;-)  :-)

39 Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 10:49

[35]: Vzpomněla jsem u toho na tebe a Adél. :-)  :-)

40 Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 10:50

[36]: Já když tedˇ o švestkách,vybaví se mi jen ta práce. :D

41 Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 10:51

[37]: Tedˇ už budu vědět,děkuji. :D

42 Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 10:52

[38]: Prubni a okoštuj. :-)  :D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama