Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Bezový likér

16. září 2013 v 11:06 | Helena |  Likéry


Nezahálejte a udělejte něco pro své zdraví.
Dozrává ještě spousta bobulí,které se dají
použít nna výrobu domácích likérů,které
jsou prospěšné našemu zdraví.

Bezový likér
Čistí ledviny a žaludek



1/2 l bezové štˇávy čerstvě vylisované ze zralých plodů necháme vařit mírným varem s 1 hřebíčkem,
1/2 tyčinky skořice a trochou mletého zázvoru 15 minut./ml.zázvor jsem neměla,dala jsem čerstvý,
pokrájený na malé kousíčky/.Přidáme 1/4 kg cukru,dobře promícháme,poté přidáme 1/4 L alkoholu,
já dala Hanáckou vodku,necháme projít ještě jednou varem a vše necháme několik hodin stát.

Nechala jsem stát přes noc.Poté scedíme přes lněné plátno a přelijeme do láhve,která by měla být
uskladněná několik měsíců na tmavém místě,než ji načneme.

Scedila jsem to všechno přes dva jemná sítka.


Zbytek skořice,hřebíčků a zázvoru.


V každém sítku zůstane trochu usazeniny.





Tady finální obrázek.


Kdybyste chtěli vyzkoušet,musím napsat,že chutná skvěle,my si dali stopičku,hmmm.Usmívající se
Jen nevím,zda tenhle likér vydrží několik měsíců.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ajka | Web | 16. září 2013 v 12:31

Hmm, láká mě, láká.....

2 MarijaKes | E-mail | Web | 16. září 2013 v 12:34

Helenko, děkuji za další recept. Já ho dělám přímo z kuliček, které se pak zcedí, nelisuji šťávu a přidávám i kávu a jako alkohol rum. Pomáhá mi i při jakémkoli nachlazení a když se zrovna necítím. Recept mám tady
http://marijakesfoto.blog.cz/1308/bezinkovy-zdravotni-liker
Podobně jsem pak udělala i likér z arónie. Chutná trochu jinak, ale je super. :-)

3 Jarmila* | Web | 16. září 2013 v 13:58

Také jsem ho dělávala, ale spíš podle receptu Marušky.
Bylo to báječné pití. :-D

4 děda tik tak | Web | 16. září 2013 v 16:01

Taky jsem ho Helenko párkát dělal a je výborný prý i na klouby. Bohužel dlouho nevydržel i když se užívá jako prevence. :-)  :-D

5 Helena | E-mail | Web | 16. září 2013 v 16:06

[1]: Mně už zlákal. :D

[2]: Maruš byla jsem u tebe kouknout,udělám ho hned,jak nasbírám bezinky.Jen mám starost,že zase budu muset jet koupit alkohol,kupuji ho na střídačku,jednou tam a příště zase jinde. :D Chci se letos ještě na likéry zaměřit,z Čech jsem si přivezla ze zahrádky mátu,tak udělám i mátový. :-)
Na černé jeřebiny se musím podívat,tohle jsem tedy ještě nezkoušela. :D

6 Helena | E-mail | Web | 16. září 2013 v 16:30

[3]: Je to mńamka. :D

[4]: Já být v důchodu Mirku,tak už mám plnou špajzku. :-) Já myslím,že taky dlouho nevydrží,proto budu muset udělat ještě ten od Marušky a mnoho dalších. :-)

7 Miloš | Web | 16. září 2013 v 18:23

Skořice, hřebíček - to musela být lahůdka.
I ta "usazenina" vypadá lákavě - jako borůvková marmeláda.

8 Liliana Landštejnská | Web | 16. září 2013 v 19:30

No teda, jsem napsala komentář a koukám, on tu není O_O Tak to napíšu znovu. Kdosi mi říkal, že ty bobulky jsou prý jedovaté. Takže to pořádně nastuduju a jestli to roste někde poblíž, zkusím to. Jen nevím, jestli by to bylo dobré se slivovicí...

9 Radka | E-mail | Web | 16. září 2013 v 20:11

Mně by vydržel dlouho, protože bych dávkovala decentně. Alkohol mi totiž leze hodně rychle do hlavy :D
Ale už se olizuji jen při pohledu na obrázky :-)

10 Blanka | Web | 16. září 2013 v 20:12

Heli,určitě je to prima dobrota.Navíc víš,co jsi do ní dala.Tak na zdraví!!!! :-)

11 Miloslava | Web | 16. září 2013 v 20:56

Helenko ten jsem právě dnes dělala a do lahví jej sliji až zítra až se vrátím ze zahrady čech,ale přiznám,musela jsem jej ochutnat,co kdyby se do rána zkazil žeeeeee :-D Ještě jsem tvořila marmeládku,měla jsem 5 l bobulek,jde to krásně trhat a ještě lépe česat bobulky,ale v rukavicích.Tak ať jsme holky zdrávy... :-)  :-)

12 Intuice | E-mail | Web | 16. září 2013 v 21:17

Helenko, vypadá lákavě, dokonce si opisuji, i když poslední roky alkoholu moc nedám... :-)

13 Jarka | Web | 17. září 2013 v 8:53

Zrovna když jsme byli naposledy za městem, jsem viděla hodně bezu s uzrálými bezinkami. Škoda, že už jsem neměla tvůj recept na likér, s manželem jsme si o něm povídali a bývala bych si pár bezinek natrhala a možná se pustila i do toho zdravého likéru. ;-)

14 pavel | Web | 17. září 2013 v 10:14

Jen aby ta vodka byla zdravá. :-D

15 pavel | Web | 17. září 2013 v 14:04

Zijes taky v Nemecku a vodka z Moravy? :-D

16 Ježurka | Web | 17. září 2013 v 14:51

Samé dobrůtky si všichni dělají, když mají z čeho. Zdravé a dobré! Moc ti fandím!

17 Dáša | E-mail | Web | 17. září 2013 v 15:31

Z bezinek jsem dělala marmeládu :-)
Je moc dobrá, ani moc cukru nebylo potřeba, bobulky byly sladké a š´tavnaté :-)
Vloni mně tak chutnaly, že jsem jich snědla požehnaně - nikdy to neděj, Helenko. Ty křeče a průjem, to se nedá ani popsat. Bylo to strašné :-(
Měj se krásně :-)

18 pizlik1 | Web | 17. září 2013 v 16:55

No jo, bezinky jsou zdravé. :-)

19 MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:52

[5]: Mátový musí být také úžasný. Čerstvá máta je hodně aromatická. Kdysi jsme na velmém vandru (za mlada) vařili z máty čaj a maminka jednoho kamaráda podezřívala, že pilz ešusu nějaký alkohol pravděpodobně mentolku. To se musí pro alkohol na střídačku do různých prodejen. :D  :-D

20 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:06

[19]: Mátový likér zveřejním.Maruško,bydlíme na vesnici,kdybych kupovala alkohol ve sparu,tak bych už byla vyhlášena za někoho.Venkov je venkov. :D  :-)

21 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:07

[18]: Jsou. :-)

22 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:08

[17]: Syrové je nemůžeš,ale alespoń ses pročistila. :-)

[16]: Děkuji Libuško. :-)

23 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:11

[15]:[14]:Vodka je v pořádku,už jsme to zkoušeli,byla okolkovaná. :-) A hanácká proto,protože jsme byli minulý týden v Čechách. :D

24 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:12

[13]: Nu což,bezinky ještě pořád dozrávají Jaruš,snad ještě vyzkoušíš. :-)

25 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:13

[12]: Já taky né. :-)

[11]: Tak Miluško na zdraví. :-)

26 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:15

[10]: Děkuji Blani. :-)

[9]: Raduš s dávkováním jsem taky opatrná,je to myšleno jako lék. :-)

27 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:18

[8]: Za syrova Lilianko ano a se slivovicí jsem to ještě nezkoušela.Aby se ty chutě spolu nebily. :-) Pak napiš. :-)

28 Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 18:20

[7]: Moc dobréé Miloši.Ty bys asi nevyhodil ani ten zbytek ze sítka. :D

29 Mniška | E-mail | Web | 17. září 2013 v 20:28

Čistí žaludek, říkáš? To jsem si měla přečíst už včera, než jsem mazala k doktorovi právě kvůli zlobivému žaludku, který občas záhadně strašně moc bolí, až se někdy bojím, že mi praskne.
Je teda fakt, že já osobně tomu alkoholu moc nedám, vlastně vůbec, protože mi alkohol jednoduše nechutná (nikdy jsem nebyla opilá :-D - teda alespoň ne opilá po alkoholu), ale tak je fakt, že maličko asi někdy prospěje, táta mi pořád říká, když mě chytají ty křeče do žaludku, že si mám dávat štamprli... no a mít doma ten bezový likér, tak by mi to možná ani nečinilo takové potíže. Vypadá to vážně dobře a kyž i píšeš, že to tak skvěle chutná... huh, tak půjdu holt na beziny :-D

30 Liliana Landštejnská | Web | 17. září 2013 v 20:46

No co, když to se slivovicí nebude poživatelné... prostě to vyleju :-D

31 Helena | E-mail | Web | 18. září 2013 v 14:17

[29]: Mniško,na žaludek je dobrý ořechový likér,jeho recept uvedu na blogu.Když alkohol nemusíš,dobrý je i čaj ze zeměžluče nebo pak se dělá studený výluh,musela bych se podívat na přesný postup.Bolesti pak záhadně ustupují.U těch likérů jde v podstatě o to,že působení bylinky přechází alkoholem rychleji do krve a účinkuje téměř okamžitě. :-)

32 Helena | E-mail | Web | 18. září 2013 v 14:20

[30]: Na mne je slivovice dost ostrá.Když jsem si dala stopičku,tak jsem se vždycky otřepala. 8-O

33 Liliana Landštejnská | Web | 18. září 2013 v 14:35

A ještě jeden technický dotaz. Kolik získáš likéru z uvedeného množství surovin?

34 Helena | E-mail | Web | 18. září 2013 v 15:06

[33]:Přesně podle receptu "asi" 0,7 L.
Já dělala z jednoho litru št´ávy,a měla jsem 1,4 L. :-)

35 Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 11:03

[33]: Lilianko takže jsem to přeměřila,a mám toho 1,7 L. :-)

36 Zdenek | 17. ledna 2016 v 16:46

Ta délka toho varu,je blbost zničít všechny vitaminy a ostatní kvalitní látky v bezu obsaženém.Kdybyste troch roruměli zpracování potravin a zachovaní,všech jejich látek v nich,tak by ste tento recept,ani nezkoušeli.Dělato jen obarvené a ochucené placebo,vaše škoda,VY CHEMICI....

37 Anidea | E-mail | Web | 15. února 2016 v 16:36

Já mám po babičce tenhle recept trochu jiný, taky jsem ho dala na blog. Nedám na bezinkový likér jako takový dopustit. Až ho budu dělat příště, zkusít tam dát podle Tvého receptu trochu toho zázvoru. Zní to moc dobře :-)

38 Anidea | E-mail | Web | 15. února 2016 v 16:37

[36]: Mám jiný recept a vařím to ještě dýl. A můžu přísahat na holý pupek, že jako lék to FUNGUJE!!!

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama