Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

A jablka padají

5. září 2013 v 15:45 | Helena |  Zahrada


Padaná jablka zpracovávám na jablečná povidla. Sice nemám času nazbyt, ale včera odpoledne jsem
si dala tu práci a celé mé volné odpoledne strávila v jablečné vůni. Ke zpracování jsem si oblékla
rukavice, abych nebyla obarvená a taky jablečná štˇáva je dost agresívní, takže raději takto. Vše
jsem dělala od oka. Přidala cukr, št´ávu za dvou citrónů a skořici.
Tady je můj výsledek.


Tento protlak nebo povidla máme rádi k bramborovým plackům.
Ještě jsem chtěla udělat pár sklenic švestkových, ale všechno je hodně náročné na čas.Mrkající
Přeji krásný zbytek dne.



 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ajka | Web | 5. září 2013 v 16:35

Tak tomu říkám úrodička ;-)  :-)

2 Miloslava | Web | 5. září 2013 v 17:32

Helenko jak se chodí při zpracování ovoce do práce,tak je to velký zápřah,ale jsi šikulka,tolika jablíčkového protlaku. :-)

3 Ježurka | Web | 5. září 2013 v 18:08

To je krása! Jak já mám tyhle zásoby ráda, ale kdeže ty loňské sněhy jsou! Tak přeji dobrou chuť!

4 děda tik tak | Web | 5. září 2013 v 19:44

Zásoba na zimu, starost pečlivé hospodyňky. Letos padají jablka všude, asi to je od toho tepla a sucha, které bylo. Bramborové placky s povidly tak to je pochoutka,  a ještě je také dobré švestková povidla a na ně trochu šlehačky. ŠKODA,JSEM JIŽ PO VEČEŘI. Tak přeji Helenko veselé zavařování. :-)

5 Miloš | Web | 5. září 2013 v 20:47

A co zavařovací hrnec? Doléhalo víko? :-)

6 Blanka | Web | 5. září 2013 v 20:55

Heli,povidla já nevyrábím,ale tyhle jablečné budou určitě mňam.Skořicově to voní až semka k nám :-)

7 Radka | E-mail | Web | 5. září 2013 v 21:22

Jablečná povidla? To jsem ještě nejedla, jen přesnídávky. Ale zní to dobře :-)

8 Intuice | E-mail | Web | 5. září 2013 v 21:49

Taky neznám jablečná povidla. Ale ráda bych ochutnala na těch bramborových plackách - tedy ne, že bych to chtěla dělat! Jen ochutnat! :-D

9 Jarka | Web | 6. září 2013 v 9:35

Z padaných jablek, jsem dělala povidla vloni. Bylo to z jablíček darovaných a bylo to porvé, kdy jsem něco takového podnikala. Ale podařilo se a tak vím, že v těch tvých skleničkách, je velká voňavá dobrota. Na bramborových plackách to bude vynikající mňamka. :-P  :-)

10 MarijaKes | E-mail | Web | 6. září 2013 v 10:02

Loni jsme měli jablek dost, letos není nic. Asi si strom potřebuje odpočinout. Já jsem padaná jablka strouhala na plátky jako na štrůdl a tlačila do sklenic. Hodně vytlačit vzduch až skoro teče šťáva a nahoru lžíci cukru, zavíčkovat a sterilovat tak 20 minut na 80°C. V zimě na štrůdl jako když najde. Ale ouha, jednou jsem se spletla a místo cukru jsem dala lžíci soli. Brrr, to bylo hnusný. S těmi bramborovými plackami jsi mi připomněla tatínka. U nás na valašsku, když se řeknou bramborové placky, tak se myslí bramboráčky ze syrových brambor s česnekem a majoránkou, ale dělali jsme i takové ty placky, co jsou jako palačinky, protože to si přinesl tatínek z dětství na Vyškovsku a maminka je dělala na sucho na plotýnce. Dříve se to dělalo přímo na plotně kamen. Jsou moc dobré. :-)

11 Helena | E-mail | Web | 6. září 2013 v 16:00

[10]: Hmmm,každý rok je na zahradě jiný.Jablka na štrůdl přijdou u nás na řadu až po dovolené,taky mám ráda v zimě otevřít sklenici,rozválet těsto a upéct. :-) Já je ale trochu podusila a přidala trochu cukru. :-)
No Maruško tedˇ jsi mi zase nadělala chutě s těma plackama na plotně,těch jsme se najedli v dětsví,a byly to nelepší placky,které se pak omastily kouskem másla a nebylo nic přesmaženo/tuk/.My k nim pili domácí mléko. :D

12 Helena | E-mail | Web | 6. září 2013 v 16:02

[9]: Tak aspoń víš Jaruš,kolik s tím je práce. :-)

[8]: Myslím,že i v Čechách se najde restaurace,kde tuhle dobrůtku dělají. :-)

13 Helena | E-mail | Web | 6. září 2013 v 16:06

[7]: Ono je to v podstatě to samé Raduš. :-)

[6]: Hmmm,bez té skořice se dá přidat ke konci vaření k červenému zelí,ale já dávám spíš nakrájená jablka na kousíčky. :-)

14 Helena | E-mail | Web | 6. září 2013 v 16:09

[5]: Miloši doléhalo. :D

[4]: Mirku,když nepadají jabloně,tak je to ještě dobré.U nás od té doby,co máme nového starostu,tak padají stromy v různých částech vesnice. :D Bramborové placky s rozvařenými jablky jsem se naučila jíst až tady,vůbec jsem to neznala.Ale je to mńamka. :-)

15 Helena | E-mail | Web | 6. září 2013 v 16:11

[3]: Děkuji Libuško. :-)

[2]: Ono to bude mít asi ještě pokračování,jablek je letos hodně. :-)

[1]: Děkuji Áji. :-)

16 Vendy | Web | 6. září 2013 v 22:12

Heli, krása!
Určitě tyhle povidla zmizí jako roztálý sníh.
Určitě je to lahůdka! Hned bych si dala... :-)

17 Luné | Web | 8. září 2013 v 13:10

Jak to asi může chutnat.. :)

18 pizlik1 | Web | 11. září 2013 v 18:19

Povidla z jablek, to bych si dala taky. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama