Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Fermentace domácích bylinných listů

1. července 2013 v 18:04 | Helena |  Bylinky


Zkoušeli jste už taky fermentovat bylinky?
Fermentací nebo-li správně oxidací dosáhneme lahodné chuti nápoje.
Může si to vyzkoušet každý,kdo má bylinky v zahradě.Nám vyrůstaly nové
šlahouny u ostružin,tak jsem je odstřihla a pak taky trochu šalvěje.
Byliny jsem zabalila do starých utěrek,které jsem namočila,byliny zabalila
a dala dolů do chladničky.To bylo v pátek.



Dnes v polední přestávce jsem začala experimentovat.Jelikož existuje
několik návodů,popíšu vám ten můj.Vezmeme si prostěradlo,na které zavadlé
lístky rozprostřeme v tenké vrstvě,přikryjeme druhou půlkou prostěradla a pojezdíme
válečkem na nudle,abychom narušili strukturu lístků.

Vhodné jsou lístky maliníku,ostružiníku,jahodníku,kontryhele,které si zachovávají
osvěživě nakyslou chutˇ s obsahem vitaminu C.


Ostružinové listy jsem rozmačkala takhle.


Pak zavineme jak závin.


A celé to napaříme.Posouvala jsem kousek po kousku a pak taky z druhé strany.
Každému doporučuji tuhle práci,už jenom kvůli té krásné vůně,když listy rozválcujeme.



Pak přeložíme,celé to zatížíme a necháme v teple kvasit,ideální teplota je 30 stupńů Celsia.
Můžeme taky dát do kameninového hrnce a nechat 3 dny.Nebo můžeme každý den promnout
tento závin v rukách,kousíček po kousíčku,abychom dosáhli stejnoměrného rozložení vlhkosti.


Po třech dnech by se mělo dosáhnout růžové vůně a listy mají červenohnědé zbarvení.
Aby listy nezplesnivěly,je třeba je ještě jednou usušit budˇ´ při pokojové teplotě nebo
v troubě,já použiji sušičku.Fermentované listy jsou tmavší a vůní připomínají čínský čaj.
Už se těším na čajíček.

Jen pro orientaci
Zelený čaj je nefermentovaný,Oolong je fermentovaný na polovinu
a černý čaj je fermentovaný úplně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice | E-mail | Web | 1. července 2013 v 18:29 | Reagovat

Zajímavé. Nikdy jsem nezkoušela fermentovat bylinky. :-)

2 Dáša | E-mail | Web | 1. července 2013 v 19:51 | Reagovat

Ani já jsem to ještě nikdy nedělala O_O.
Ostružiny se mi rozlézají všude, tak ty mladé otrhám, šalvěje mám spoustu, malináčí mám taky :-).
Jen se bojím, aby mně to nesplesnivělo :-?.

3 Helena | E-mail | Web | 1. července 2013 v 21:57 | Reagovat

[1]: Co všechno se dá dělat,že jo? :-)

[2]: Pak se to musí sušit,šup do trouby na malinký plamínek nebo když je krásně,tak někde ve stínu v zahradě. :-)A je to. :-)

4 veve | Web | 1. července 2013 v 22:20 | Reagovat

to musí být práce teda :)

Ahoj hlásněš mi prosím tady http://eukanubastar.cz/detail.php?id=676
pro terezku musíš 4x kliknout na její fotku v duelu a pak se jí přičte hlas moc děkuji :) pokud by jsi byla tak hodná a Terezka se ti líbila každý den jí můžeš dát jeden hlas :) jinak promiň že píšu sem  nenašla jsem rubriku reklamy :) děkuji ráda oplatím kdyžtak mi písni to reklam :)

5 Jarka | Web | 2. července 2013 v 8:41 | Reagovat

To, že se tato kouzla dělají s některými čajovými lístky jsem věděla, ale nedokázala jsem si pod tím nic konkrátního představit. Teď už vím, co taková fermentace obnáší a díky za to. :-)

6 Helena | E-mail | Web | 2. července 2013 v 9:41 | Reagovat

[4]: Především radostná. :-)
Je mi líto,ale nemůžu dát Terezce hlas,nemám faceebook. ;-)

[5]: Jsou to opravdu kouzla,jak takový postup může změnit aroma a chutˇ. :-)

7 Radka | E-mail | Web | 2. července 2013 v 15:43 | Reagovat

Také jsem pořád tápala, co správná fermentace obnáší. Teď už díky Tobě vím: hromadu práce!
Přísahám, že si teď budu více vážit fermentovaných čajů :-)

8 Helena | E-mail | Web | 2. července 2013 v 18:13 | Reagovat

[7]: Člověk by si měl na všechno sáhnout,až potom pozná pravou hodnotu věcí.Domácí výroba vypadá pracně,ale je to radost.Doufám,že se mi podaří. :-)

9 Liliana von der Heide | Web | 2. července 2013 v 21:22 | Reagovat

Zrovna kontryhel jsem tady u nás neviděla. Ale malina ostružiní je tu dost. Co ty všechno nevyzkoušíš :-)

10 Helena | Web | 3. července 2013 v 9:22 | Reagovat

[9]:No zkouším,zkouším,takové specialitky domácí výroby jsou příjemným zpestřením. :-)

11 Marie | Web | 3. července 2013 v 21:29 | Reagovat

O_O  to jsem ještě neviděla :-)

12 Tenisák | E-mail | Web | 4. července 2013 v 17:58 | Reagovat

Tedy, Vy tu máte zajímavé věci, budu si muset tento blog pořádně prostudovat

13 Helena | E-mail | Web | 4. července 2013 v 18:21 | Reagovat

[11]: :-)

[12]: Bude mi ctí. :-)

14 Mniška | E-mail | Web | 5. července 2013 v 10:38 | Reagovat

Helenko, děkuji za tento zcela úžasný návod! Nikdy jsem to nezkoušela, ale už hodně dlouho bych chtěla zkusit pracovat nějak s bylinkami a udělat něco dobrého s dovolením matky přírody. Žel nikdy jsem se k tomu nedostala, protože nemám dostatečné znalosti - kde a co hledat, co s tím potom dělat. Ale tohle se mi líbí, skoro jako by ke mnězavítala ta vůně ze Tvého domova!
Úžasné!

15 Vendy | Web | 5. července 2013 v 11:00 | Reagovat

Páááni!
To vypadá excelentně!
Jsi opravdu velká bylinkářka. Možná byste si mohly vyměnit zkušenosti i s Kitty, ona je taky pěstitelka bylinek, sbírá, suší a dělá směsi do čajíků. 8-)

16 Helena | E-mail | Web | 5. července 2013 v 17:48 | Reagovat

[14]: Mniško,tuto technologii jsem dělala poprvé,mám už dokončeno a dnes jsem si uvařila první čaj.Je dost silný,ale chci zkusit ještě z čerstvých ostružinových listů - tzn.nefermentovaných,abych si uložila tyto chutě.Když budeš zkoušet,použij nějakou starou bavlněnou tkaninu,protože fleky,které na tkanině zůstanou už nevypereš - má zkušenost.
Ale celé to zpracování,mnutí každý den,čekání,jak to bude je paráda. :-)

17 Helena | E-mail | Web | 5. července 2013 v 17:49 | Reagovat

[15]: Děkuji Vendy. :-)

18 pizlik1 | Web | 13. července 2013 v 8:02 | Reagovat

Je to docela pracné. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama