Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Ptačinec žabinec jako lék

10. března 2013 v 17:32 | Helena |  Bylinky


Kromě vzácných minerálů obsahuje ptačinec, jako mnoho dalších hvozdíků, zejména saponiny.
Saponiny snižují povrchové napětí vody a tvoří pěnu. Růžově kvetoucí mydlice lékařská
/Saponaria officinalis/, taky z čeledi hvozdíkovitých, obsahuje tolik saponinů, že v ní dříve prali tkalci
jejich hedvábí a vlnu.

V těle ovlivńují saponiny zejména sliznice.
Podporují vykašlavání /expektorans/, působí proti nadýmání, močopudně a zvyšují absorpci jiných léků.
K posledně jmenovanému účinku ženšenu. Číńané zpracovávají ženšen většinou společně s jinými léky,
aby maximalizovali jejich účinek.

Ve středověku byl ptačinec žabinec považován za chladící a čistící. Tak jak s mydlice lékařské, se z něho
dělaly kašovité obklady, vodní výluhy a dokonce mazání /krém/- bylina byla vařena v husím sádle nebo v sádle
z ježka - proti kožním nemocem. Bylinkář Gerard v 16.století předepisoval ptačinec, se solí a octem uvařený,
proti svrabu. Při zácpě, kašli nebo jako oční vodu předepisoval chickweed tea - ptačincový čaj. Culpeper,
který tuto šťavnatou a jemnou rostlinu staví pod nadvládu měsíce, jí také používá u vyrážek a kožních
onemocnění. Kůže patří k Měsíci.

Zajímavé je, že i indiáni používali ptačinec při infekci kůže, otocích a poruchách jater, jako obklad
z rozmělněných čerstvých listků a jako čaj k léčení ječných zrn a zánětů spojivek.

Některá lékařská použití ptačince:
Čerstvá vylisovaná štˇáva: k léčení ekzémů a lupénky
Čerstvá rozmělněná rostlina: působí, přiložená na játra chladivě
Čerstvá rostlina vařená v sádle: mazání proto hemeroidům a kožním problémům
Nyní se pije ptačinec i jako čaj k hubnutí a k snížení revmatických potíží.
/Ke spaření čaje 1 až 2 čajové lžičky pro šálek, 3 šálky denně/.
Jako horký obklad nebo jako přísada do koupele jsou jejich rány hojící, zklidňující a chladivé vlastnosti
při kožních chorobách znovu oceńovány. Herba alsines, jak se bylina v lékárnách jmenuje, se v poslední
době úspěšně aplikuje na elefantiázu a tuberkulózu.
Obklady z čerstvého ptačince také potlačují nadměrnou tvorbu mléka u kojících žen.

Ptačinec můžeme používat čerstvý nebo sušený. Kvalita je lepší, když je bylina sbírána
během letních měsíců, a sice dopoledne.

Ptačinec jedí rádi králíci, zajíci a selata, ale ovce a kozy méně.
Když slepice nebo husy jedí větší množství ptačince, zvýší se snůška vajec, alespoń si to myslí
některé ženy zemědělců.
volný překlad z knihy od p.Storla: já

Jinak jsem našla na netu:

Hubnutí
Jedním z hlavních přínosů pití ptačinec čaj je to,že je diuretikum,což znamená,že pomáhá tělu vyplachovat
přebytečnou vodu nebo tuk z těla,což vede k pravidelnému močení a vyčištění těla.To může vést ke snížení
hmotnosti téměř okamžitě.Ptačinec působí také jako mírné projímadlo, a pomáhá zvýšit tělesný metabolismus,
což zdvojnásobuje hubnoucí efekt.
Je důležité držet se pouze dvou nebo tří šálků čaje denně,jinak byste mohli přehánět močopudný účinek
a ztratit příliš mnoho vody, dehydrataci.

Zdravá kůže

Dalším běžným použitím ptačincového čaje je zmírnit kožní problémy, snad kvůli jeho detoxikačním účinkům.
Od počátku jeho použití, je ptačinec používán k léčení různých kožních problémů. Tento bylinný lék může
vyléčit celou řadu problémů, které mají vliv na kůži. Od akné na modřiny, i škrty a škrábance, lze ptačincový
čaj připravit a zevně k úlevě mnoha kožních problémů. Tato metoda může pomoci snížit záněty v důsledku alergie, uštknutí a vyrážek. Detoxikační účinky ptačince je vynikající použít externě na řezy a další rány, jak dobře, protože
to může pomoci vytáhnout škodlivé bakterie a zabránit získání infekce do rány.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Intuice | E-mail | Web | 10. března 2013 v 17:54

Moc zajímavé! Děkuji za informaci! Zkusím hledat na louce v přírodě! :-)

2 Pižlík | E-mail | Web | 10. března 2013 v 18:11

Koukám, že ptačinec je docela důležitá bylinka. Kdo by to řekl. :-)

3 Helena | Web | 10. března 2013 v 18:55

[1]: Chutná skutečně po kukuřici.My ho měli dnes i v polévce. :-)

[2]: A že ho všude roste. :-)

4 Intuice | E-mail | Web | 10. března 2013 v 18:58

[3]: Tak se těším. Snad příští víkend!

5 Jarka | Web | 10. března 2013 v 19:21

Asi jste tam u vás s jarem trochu dále než u nás, nebo se špatně dívám, ale čerstvý žabinec jsem ještě neviděla. Nasekat ho do polévky je prima nápad, to určitě vyzkouším. ;-)

6 valin | Web | 10. března 2013 v 19:50

Tak pro ten já fakt daleko nemusím, vždycky, když dávám kytky na jaře na balkon, hned jsou zaplevelený ptačincem.
Dávám ho morčeti, ochotně ho chroustá, tak, že tohle si budu pamatovat budu pít čaj a konečně se zhubnu.tedy jestli ten čaj nebude moc odporný... :-)  :-) Díky za radu.. :-)  :-)

7 Luné | Web | 10. března 2013 v 20:40

Nikdy jsem ho neviděla, ale ráda se za jarního kouzlení podívám :)

8 Radka | E-mail | Web | 10. března 2013 v 23:11

Tak jsem dnes na balkoně v truhlíku našla první výhonky i s pupeny. Myslela jsem si, jakou že dobrotu to ptáčků nepřinesu. A co oni? Uzobli pupeny a zbytek nechali být (jen ten nejmladší chvilku zápasil a hledal další). No, asi vědíl, co je na rostlince nejlepší :D

9 Miloš | Web | 11. března 2013 v 0:42

Takový způsob "hubnutí" by asi byl dobrý pro sportovce ve váhových kategoriích (např. zápasníky, vpěrače nebo boxery), kteří se před zápasem potřebují vejít do nižší váhové kategorie.

10 VendyW | E-mail | Web | 11. března 2013 v 8:19

Včera jsem už na něj koukala a vzpoměla si na tebe, takže dneska razím na kompost a jdu vařit čaj :-)

11 signoraa | Web | 11. března 2013 v 15:31

Přečetla jsem si to, ba i předchozí článek. Běžně ptačinec pleju ze záhonků a vyhazuju, aniž bych věděla, že může být užitečný.
Člověk se opravdu celý život učí. :-D

12 děda tik tak | Web | 11. března 2013 v 17:06

Helenko,jedna pro mne nová informace o používání této rostliny v textilu .Jak jsem se dočetl využívá se i dnes k některým dalším účelům. Co všechno se ještě dozvím z Vašich zajímavých článků. :-)

13 Vendy | Web | 11. března 2013 v 18:18

Musím říct - výborný a užitečný článek!
Kolik toho ještě nevíme o různých bylinkách...

14 Lucerna | Web | 11. března 2013 v 23:18

Nejaky liek na chut do jedla a priberanie nepoznas? :)

15 Macin | Web | 12. března 2013 v 7:10

Kdo by to byl řekl, já ho kdysi sbírala s babičkou pro slepice O_O

16 Ježurka | Web | 12. března 2013 v 12:46

Díky za důležité informace! Koukám jako puk, že je ptačinec tak důležitý! Zkusím se zeptat v lékárně na čaj.

17 Helena | Web | 12. března 2013 v 19:06

[5]: Dneska je u nás všechno pod sněhem. :-)

[6]: Rádo se stalo Valin. :-)

[7]: Kouzelnice jedna. :-)

[8]: Je to asi tím,že mají dostatek potravy,v přírodě by se museli ohánět. :-)

[9]: :-)  ;-)

[10]: :-)

[11]: Já zase vyzkoušela roztátý sníh na orchideje. :-)

[12]: A víte Mirku,že  tu mydlici používají v muzeích dodnes,když chtějí vyčistit výšivky,brokáty a tapisérie? :-)

[13]: Děkuji. :-)

[14]: Myslíš lék nebo bylinku? ;-)

[15]: Takže na té zvýšené snůšce přece jen něco bude? ;-)

[16]: Zkus Libuško. :-)

18 děda tik tak | Web | 12. března 2013 v 21:58

[17]:O něčem podobné jsem se dočetl, a dokonce se prý používá i při výrobě některých zubních past. ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama