Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Gratinovaný losos s fenyklem a rýží

9. prosince 2012 v 18:08 | Helena |  Recepty
 
Tento týden jsme neměli rybu,proto jsem se dnes rozhodla pro lososa.
Je to vlastně úplně jednoduché - cak,cak a je to.Ale já měla v plánu 
i jiné věci,třeba vanilkové rohlíčky a tlačené ořechové cukroví,které 
patří ke Karlovým oblíbeným.
Rohlíčky jsem stihla ještě před obědem,těsto udělané včera bylo paráda.
Těsto natlačím do formiček a vytlačím.Upečeno,pocukrováno vanilkovým
cukrem,ten si dělám sama - práškový cukr a vanilkový lusk dám do dózy
a je to.Podle potřeby ubírám.
 
 
 


Pak jsem dala zapéct lososa,dělám ho tak,že v jedné šlehačce rozkvedlám fix,
celé to zaleju a dám péct 30 min. na 200 stupńů,když je ryba ještě zmražená,
jinak ji stačí 20 min..


Pak jsem dala dusit fenykl/z naší sklizně,zmrazený/,nakrájený s cibulkou na olej,
pak zalít trošičku bujónem,osolit,opepřit,já dala ještě koriandr a nechala dál
dusit do změknutí.Pak zalila trochu 4% smetanou a hotovo,v mezičase uvařila rýži
a mohli jsme usednout k obědu.
Na dozdobení jsem použila ještě naše rajčátka.


Pak jsem se chytla práce s ořechovým těstem,tak nějak mi ta práce kvetla pod rukama.
Měla jsem dnes zkrátka chut!


A jak už to bývá,když jste v kuchyni,kouknete tam do šuplíku a tady do skříně,a najdete věci,
které jste v obchodě uviděli a museli jste je koupit,protože Vás zrovna v ten okamžik něco
napadlo.V mém případě to byla maková náplń.Mák mám moc ráda,a tak jsem začala číst zadní
stranu od Dr.Ötkera a vznikl z toho takový hokus pokus,ale moc dobrý.
Na receptu bylo křehké těsto,ale já našla v mražáku lístkové,
pak tvarohová nádivka:2 tvarohy plnotučné,30 g másla rozpustit,120 g cukru krupice,půl vanilk.
pudinku-prášek,já dala čokoládový a 1 vejce - vše zamíchat a dát na těsto.
Maková nádivka:1 bal.makové nádivky Dr.Ötker,1 lžíce mléka a 2 vejce,všechno rozšlehat a pokrýt
tvarohovou nádivku.Originál je víc barevnější - tvaroh zůstane světlý,já dala čok.pudink.


A tak jsme měli něco dobrého ke kávě.


Tak a ted' jdu k Vám nahlédnout,copak jste dělali a napsali.
Krásný večer.

P.S.omlouvám se,že některé fotky jsou rozmazané,musím si změnit program.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucerna | Web | 9. prosince 2012 v 20:23 | Reagovat

Hlasim sa k tebe na obed. Vsetko vypada velmi lakavo :)

2 Radka | E-mail | Web | 9. prosince 2012 v 21:00 | Reagovat

cukroví už peču taky, dnes navíc ořechovou bábovku, takže na sladké bys mě nenalákala, ale z lososa se mi sbíhají sliny :-)

3 Natty | Web | 10. prosince 2012 v 5:34 | Reagovat

Helenko, losos, tak to bych si dala také. Ryby máme pravidelně jednou až dvakrát týdně, ale většinou sladkovodní a ze svých zdrojů ;-) Vůně cukroví je až sem, ;-) tak ať je předvánoční atmosféra co nejhezčí. Pěkný nový týden. :-)

4 Jarka | Web | 10. prosince 2012 v 8:29 | Reagovat

Mňam, tady jsou dneska samé dobroty! :-P Ta forma na rohlíčky je moc šikovná, ale překvapilo mě, že se rohlíčky vyklápějí ještě za syrova. Myslela jsem, že je pečící. ;-) Losos s rýží vypadá vynikajícně, hned bych ochutnala. :-)

5 Helena | Web | 10. prosince 2012 v 16:00 | Reagovat

[1]: Pak dej vědět. :-)

[2]: Losos je losos. :-)

[3]: Však já vím rybářko Natty. :D

[4]: Existuje i forma pečící. :-)

6 pizlik1 | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 16:13 | Reagovat

Losos je jedna z mála ryb, které jím.
Koukám, jaké máš parádní formičky na rohlíčky. Petr mi říkal, že jakové formičky prodávají i na kolečka, což jsem vůbec netušila. :-) Nějak mi unikají nové technické pomůcky na vaření a pečení.

7 Helena | Web | 10. prosince 2012 v 18:38 | Reagovat

[6]: Ilonko ono je pořád něco nového. :-)

8 Intuice | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 23:36 | Reagovat

Jů, tolik dobrot! Tady se vařilo, cukrovíčkovalo a peklo! Mák mám moc ráda, ale vždy se bojím, aby nebyl hořký! A rybičku lososa taky můžeme! :-P

9 Helena | Web | 11. prosince 2012 v 18:17 | Reagovat

[8]: Už je to za náma. :-)

10 Marie | Web | 11. prosince 2012 v 20:55 | Reagovat

A jak mám teď jít Helenko spát? O_O  hubu mám otevřenou a slintám :-D  ;-)

11 Liliana von der Heide | Web | 12. prosince 2012 v 18:37 | Reagovat

Losos vypadá na talířku moc hezky, ale tento pokrm bych zrovna neocenila. Na ty ryby nějak moc nejsem, párkrát do roka si dám kousek uzené makrely, filetu no a na Vánoce přežiju lososa :-D S cukrovím jsme letos strašně pozadu, ještě nemáme nic slepené ani nazdobené. Máme snad jen pět druhů... :-(

12 Helena | Web | 14. prosince 2012 v 18:37 | Reagovat

[11]: Já mám taky jen pět druhů,peču ještě dort a ke kávě to stačí. :-)
Vidíš,každý jsme jiný v chutích,já mám ráda snad všechno,jen chobotnice,ty nemusím.Brrrrrrrrrrrrrrr.............. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama