Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Září 2012

Obličeje,totemy atd...........

30. září 2012 v 20:13 | Helena |  Zajímavosti

V pátek jsme šli na naši poslední tůru k zadnímu Gosauskému jezeru.
Počasí nám přálo.Jezero je vzdálené asi 1,5 hod. od konce předního jezera.
Není zde tolik vody a jezero je podstatně menší.I když to nebylo daleko a šli
jsme pomalu,tůra nás zmohla.Bylo horko,potili jsme se jedna radost.
Při focení jsem se zaměřila na zrcadlení ve vodě.










Proč? Proto.













Je to nádhera a já se od focení nemohla odtrhnout.Všude jsem viděla totemy,
obličeje,anděly a vůbec přírodní bytosti.


Hallstatt

28. září 2012 v 20:37 | Helena |  Cestování

Hallstatt je obec,která má asi 1000 obyvatel a leží u stejnojmenného jezera.


Jeli jsme cíleně do této oblasti,protože Karel se chtěl setkat se svým dávným známým.
Setkání bylo domluveno na sobotu večer.Musím podotknout,pro mě Španělsko,co se řeči týče.
Rakušané mluví jinak než Němci a když mluví tím svým dialektem,tak jste úplně vedle.Reiner nám
volal,když jsme byli ještě na cestě do Rakous a po skončení telefonátu jsem se Karla ptala,
jakouže řečí to mluvil.Nevěděla jsem,že telefon nebyl vypnutý a Reiner to slyšel.

Po vzájemném představení mi bylo jasné,že mě bude bolet hlava z koncentrace a řekla jsem to
dokonce nahlas.Nevím,ale připadalo mi to jak v Těšíně,kde se mluví slezským dialektem,který
nerozumí nikdo,jen domorodci.Jeho manželka mi něco říkala,ale neměla jsem šanci něco pochytit.
Zpočátku jsem se ptala,ale ona žije jenom v Hallstattu a má to zkrátka v krvi.Reiner byl poslancem
v rakouském parlamentu a uměl přepnout na spisovnou němčinu.

Dokonce pro Karla to nebylo jednoduché.Byli jsme pozváni na večeři a nestačila jsem s divit
kreativitě kuchyně.Reiner si objednal hovězí bujón se závinem,který byl plněný mletým masem
a kořenovou zeleninou.Vypadá to tak,že v polévce plave kus závinu,který si musíte lžící pokrájet
na kousky.Hleděla jsem a myslela si:"tak tohle si musím tento týden někde objednat."Objednala
jsem si bramborové pyré s Trüffel - to je houba,která roste pod zemí,možná jste viděli v televizi,
jak v Itálii chodí staří sedláci s prasetem na vodítku a právě to prase má čich na tyto houby,které
najde a ten sedlák mu je sebere a prodá.K tomu byla telecí kýta s kostí a polníček.
Chutnalo to znamenitě.Karel si objednal jídlo,podobné českému - pečené vepřové maso s bílým zelím,
knedlíkem a brambory - vše servírované v hlubokém pekáči.

Reiner s Giselou si pak objednali salát s masem.Vše znamenité,obsluha v lidových krojích.Když jsme
odcházeli,všimla jsem si,že štamgasti mají hned za výčepem skříńky,do kterých si zamykají svoje džbánky
na pivo.Tohle jsem viděla poprvé a musela jsem se tomu zasmát.Rozloučili jsme se s tím,že se uvidíme
v neděli odpoledne.OK.


Hallstatt tvoří jedna hlavní ulice a spousta chodníčků a cestiček k domům,které jsou postaveny ve svahu
u jezera.Některé domy stojí na dřevěných kůlech,zapuštěných ve vodě.Musíte se dívat trochu nahoru,
stojí to za to.Je to jak v pohádce.Ta dřevěná zastřešená stezka nahoře,to je chodník k domům.




Protože se tady těží sůl,najdete zde spoustu obchůdků se solí,solnými lampami atd....


Tohle byl pohled zezdola od jezera.



Kocour

28. září 2012 v 9:56 | Helena


Včera odpoledne jsme byli pozváni na kávu do Hallstadtu.
Jsou to známí od Karla. Sedělo se, povídalo a Petr si chtěl doplnit
hladinu nikotinu a tak jsme se přesunuli na balkón. Představil se nám
i jejich kocour, ale vzápětí se ztratil pořádně naježený přes střechy pryč.




Přeji krásný den.

Rožmberk nad Vltavou

26. září 2012 v 20:41 | Helena |  Zámky, hrady, ruiny a kláštery


Chtěla bych něco napsat o mé absenci na blogu,s kterou jsem nepočítala.
Byli jsme týden v Čechách v penzionu s wifinou,ale zjistila jsem,že mi schází
adaptér,a tak jsem byla víc než týden bez spojení.

Tento pohled jsme měli z okna našeho pokoje.


Z mostu přes Vltavu.


Jan Nepomuk.



Je až zarážející,že u tak krásného hradu žije ve městě jen pár rodin,a to převážně důchodců.
Dokonce chtějí zrušit i poštu.Možná proto měli nejlevnější benzín v okolí.


Skoro všechny penziony a hotely jsou k prodeji.





Není to škoda,že toto město pomalu vymírá?
Mladí utíkají do měst a staří si musí umět poradit.

Je mi to jedno

25. září 2012 v 20:31 | Helena |  Téma týdne


Jsme na dovolené a teče mi z nosu. Bolí mě hlava z neustálého smrkání a bolí všechny kůstky.
Dopoledne jsme byli na tůře, ale asi od čtyř hodin polehávám v posteli. Včera ráno jsem mluvila
jak nějaký chlap, sedlo mi to na hlasivky. Po snídani jsme jeli do lékárny, kde jsme koupili zinek
a vitamín C a ještě nějaké tablety na cucání. Užívají je i zpěváci, když mají něco s hlasem.
No budiž, dobrá, zaplatili jsme 19,95 € a odcházeli. Tabletu na cucání jsem si vzala hned a asi po
hodině jsem měla normální hlas.
Vyjeli jsme lanovkou na Krippenstein, kde jsme si to trochu prohlédli, ten označený kopec je
Dachstein - 2 996 m.


Šli jsme k pěti prstům, je to taková vyhlídka, kde se můžete vyfotit nebo se podívat dolů.
Je to něco podobného jako Skywalk nad Grand Canyonem.


Karel chtěl jít pěšky na salaš Gjaid,ale já to zamítla.Je to tůra na tři hodiny a při představě,že smrkám
a trápím se,né,né. A tak jsme jeli lanovkou.



Od salaše jsme mohli různými směry, všechno psáno v hodinách.


Tady jsme si dali oběd a to silný hovězí bujón se sýrovými knedlíky. Jsem tady úplně nadšená
kreativitou rakouské kuchyně. Tady se to řekne "Kräftige Rindssuppe mit Kaspressknödel".


Recept je i na netu nebo když budete v Rakousku, vyzkoušejte.Na vrcholech stojí 5,- € , v údolí 3,50 €.
Je to možná levnější proto, že v údolí mi ji podali jen s jedním knedlíkem. Ale mńamka to je.
Když jsme vyšli ze salaše, sbíhaly se mraky a tak jsme šli pomalu k lanovce.


Pak už jsme sjížděli jen dolů a jeli ještě do Hallstattu.Na pokoj jsme přišli kolem osmé večer.

Dnes je mi ale všechno jedno,jsem ráda, že dýchám, později si vezmu paralen a zalehnu.
Nevím, co bude zítra a je mi to jedno. Hlavně at' mi neteče z nosu a usnu. Zdravím Vás.

Gosauské jezero

24. září 2012 v 21:17 | Helena |  Cestování


Zdravím Vás všechny z dovolené z okolí Dachsteinu.
Počasí nám přeje a tak fotíme,chodíme,zkrátka si to užíváme.




Tady jsme si dali oběd - chleba se špekem a sýrem.K tomu jsem si dala limonádu z květu
černého bezu a Karel si dal jablečný střik.




Paní,která nás obsluhovala.


Její maminka byla Němka,žila v Chebu.Pak se musela odstěhovat do Německa a tam
poznala Rakušana a přestěhovali se do Rakouska.Z tohoto svazku se narodila žena na obrázku.


Ukázala nám fotky ze 14.července tohoto roku,které fotil její bratr.Na Slunci byly erupce a bylo
hlášeno,ze lidé můžou vidět úkazy jako v Norsku.Paní tyhle fotky ukazuje asi každému se slovy,
že něco takového člověk vidí jen jednou v životě.Posud'te sami.


Pohled je od Gosauského jezera směrem k Dachsteinu.


Rozhodně to nejsou normální večerní červánky.
Děkuji Vám za návštěvu.




Kdo jsou to víly?

23. září 2012 v 22:30 | Helena |  Téma týdne

Jednou jsme si vyjely tři sestry na chalupu pod Lysou horou.Byla to taková dámská jízda,
byli s náma jen dvě malé neteře a náš pes.Švagr nás vyvezl autem nahoru a pak jsme byli
odkázáni sami na sebe.Byla to idyla,dřevěná chalupa,ze stráně stékal potůček s pitnou vodou,
nad chalupou palouček,jako v pohádce.Všude okolo jen divoká příroda,nikde živáčka,jen ve
spodní chatě dosti vzdálené,byli rekreanti.Chodili jsme spát se slepicema,měli jsme sice proud,
ale někdy se stalo,že vypadly pojistky a muselo se jít právě k těm spodním sousedům a nějak to
nahodit.Tenkrát se mi zdál v noci sen,ve kterém jsem viděla na paloučku před dřevěničkou
tančit víly.Tančily v kruhu,jejich nohy se nedotýkaly země,byly ve vzduchu.Byly to nádherné
bytůstky,zahalené do závojovitých šatů a já byla vděčná za to,že jsem je směla spatřit.
"Věřím na víly" je slabé vyjádření.Jsem přesvědčená,že vílí svět se s tím naším prolíná a je
jen na nás,jak jsme naladěni,na jakých vibracích se nacházíme,pak je smíme spatřit nebo
taky vycit'ovat.
KAŽDÝ Z NÁS.

Špuntový sýr

13. září 2012 v 16:30 | Helena |  Recepty


Na špuntový sýr potřebujeme.

250 g tvarohu 40%
250 g Creme Fraiche
1 čerstvý sýr-vaničku 200 g/lučinu/
1 cibuli
6 zoubků česneku
sůl a paprika
Můžeme rozředit mlékem,já to nemám ráda.

Cibuli a česnek protlačíme pressem na česnek a vymícháme
s ostatními surovinami.Osolíme a dochutíme paprikou.


Chutná skvěle s pizza - chlebem.
Můžete podávat také s malými preclíky.


zdroj obrázku:wikipedie

Pizza - chleby

13. září 2012 v 16:20 | Helena |  Recepty


Na 18 pizza - chlebů potřebujeme:

1 kostku droždí
1 pol.lžíci medu
400g mouky
2 zoubky česneku
3 pol.lžíce oliv.oleje
1 1/2 čaj.lžičky soli
2 pol.lžíce rozmarýnu nebo oregana


Droždí s medem rozpustíme ve 1/4 L vlažné vody.
Mouku smícháme dohromady s drožd'ovou vodou a mícháme
ručním mixérem asi 4 min.Misku přikryjeme,a necháme 30 min.
V mezičase si na oliv.oleji zesklovatíme česnek a necháme vychladnout.


Já jsem si namlela čerstvou špaldovou mouku.


Česnekový olej,sůl a rozmarýn nebo oregano vmícháme do těsta,z kterého nakrájíme 18 kousků.
Roztáhneme rukama na malé pizzy a necháme znovu 15 min. nakynout,
Troubu předehřejeme na 200 stupńů C a pečeme podle trouby asi 15 minut.


Chutnají skvěle s olivovou pastou z předchozího receptu a taky se špuntovým sýrem,který uvedu příště.
Dobrou chut'.

Olivová pasta

13. září 2012 v 16:04 | Helena |  Recepty


Znáte to asi taky,když se načne nějaká sklenička s něčím,co tak často nejíme
a dá se pak do lednice,stojí tam a stojí.A já právě včera objevila takovou načatou
skleničku černých oliv.Pár oliv jsem pokrájela na pečený rajčatový salát a zbytek
upadl v zapomnění.

Na olivovou pastu potřebujeme:

150g černých oliv /bez pecek/
2 čajové lžičky sardelové pasty
1 usušenou feferonku
1 čajovou lžičku citr. št'ávy
4 zoubky česneku
po 1 pol.lžíci čerstvého rozmarýnu a tymiánu
/nebo sušeného 1/2 a 1/2/
6 lístků šalvěje
1 pol.lžíce kaparů
asi 100ml oliv.oleje
sůl,pepř

Feferonku,rozmarýn,tymián a šalvěj pokrájíme najemno a pak
dáme všechny ingredience do mixéru a rozmixujeme na pastu.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Kdo nemá rád ostré,vynechá feferonku.


Mažeme na nakrájený rohlík jako jednohubky nebo si upečeme pizzové chlebíčky,které uvedu
v příštím receptu.Tato pasta vypadá bombasticky na plněných vejcích.