Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Ořechovka

13. srpna 2012 v 21:27 | Helena |  Bylinky


Tento rok jsem naložila vlašské ořechy do alkoholu.
Receptů je spousta, já vycházela z herbáře od p.Janči a p.Zentricha.
Nemohla jsem sehnat silnější alkohol, nevím, zda se tady nevyrábí, ptát se lidí mi přišlo
nějak nevhodné, aby si nemysleli, že jsem nějaká..., sehnala jsem nakonec jen 38%

Potřebujeme:
200 g vlašských ořechů, sklízených do sv. Jana
1 L silnějšího alkoholu, já měla jen 38%
půl tyčinky skořice

Ořechy nakrájíme nadrobno, spolu se skořicí dáme do láhve, zalijeme alkoholem a dobře uzavřeme.
Necháme 3 až 4 týdny stát na slunečném a teplém místě.
Pak jemně přecedíme, podle chuti doplníme vodou s cukrem a nalijeme do čistých lahví.
Já přidala půl litru převařené vody se třemi vrchovatými polévkovými lžícemi cukru.


Procedila jsem a ted' jsem se dočetla, že se má znovu zalít půl litrem alkoholu a přidat skořice a půl kg cukru povařeného v půl litru vody, nechat znovu macerovat tři týdny, tak to znovu vyzkouším.
Ono se to má pak smíchat s tou první várkou.




A taky jsme už ochutnali, tak na zdraví.


A naložila jsem brutnák lékařský do octa, bude dobrý do salátku, který jsme dnes zaseli.
Nevím, zda znáte "polníček", dle Hildegardy je to lék.
Stihli jsme ho zasít před deštěm. Ano, u nás pršelo, už ani nevíme, kdy naposledy.
Ale sudy na dešt'ovku nejsou ještě plné.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vlasta | Web | 13. srpna 2012 v 21:41 | Reagovat

Před týdnem jsme se vrátili z Chorvatska a tam nám jeden extra ekologický soukromý zemědělec :-D vychvaloval a dával koštovat svoji extra ekologickou ořechovku, podle grádů které tato ořechovka má byl alkohol do kterého nakládal znatelně silnější, ale vzhledem k tomu, že u nás ořechy už tři roky po sobě při kvetení zmrzly koupili jsme si celý litr :-P  Ani nebudu psát kolik stál to jsme zjistili až při placení a bylo nám hloupé ořechovku odmítnout, holt budem dávkovat po lžičkách aby dlouho vydržela. V sobotu jsme byli na oslavě kde se podávalo pečené sele, bylo výborné, ale přeplácané žaludky se začaly brzo bouřit. Všechno napravila stopečka oné extra ekologické ořechovky - je to opravdu lék tak ať ti ta tvá poslouží v těžkých chvílích stejně jako nám ona chorvatská ;-)

2 Elen | 13. srpna 2012 v 21:53 | Reagovat

Helenko, ořechovku taky dělám, ale dávám do ní vícero koření, brutnák moc chválím, u nás jsou sudy na vodu plný :-) , přeji hezký večer :-)

3 helena | Web | 13. srpna 2012 v 21:54 | Reagovat

[1]: No vidíš,jaké lekarstvo jste si přivezli. :-)  :-)

4 zelenykavalir | 13. srpna 2012 v 22:28 | Reagovat

Nazdraví, má pěknou barvu ;-) Já ale místo ořechů raději beru ten brutnák.
Polníček neznám a nechám se rád poučit :-)

5 Natty | Web | 14. srpna 2012 v 5:40 | Reagovat

Helenko, než ořechovku, raději bych si dala ořechy :-D, ale u nás nejsou a zdroje, které jsem dosud měla "vyschly". Ale pokud je nadúroda, tak ořechovka je asi dobrota, i když já se přiznám, ochutnala jsem a nemusím ;-)
Zato saláty, to je jiná, salát polníček je moc dobrý, ostatně jako všechny saláty. Co se týče brutnáku, nevím kterou část si naložila do octa, ale čerstvé lístky se používají do salátu a semena na olej, ovšem to už "alchymie" ;-) Pěkný den.

6 signoraa | Web | 14. srpna 2012 v 9:51 | Reagovat

Ořechovku dělávala manželova maminka do té doby, než se tchán rozhodl pokácet ořech. Pak už nebylo z čeho jí dělat. Myslím si však, že tam dávala méně cukru, protože mívala natrpklou chut'. :-D
Polníček znám, je moc dobrý.

7 Jarka | Web | 14. srpna 2012 v 10:58 | Reagovat

Představuji si tu vůni ořechů a skořice a myslím, že to bude dobré pití i když na mě přece jen silné, mám nejraději takové to babské sladké čůčo. :-P ;-)

8 helena | Web | 14. srpna 2012 v 11:29 | Reagovat

[2]: Existuje toliko receptů,já ty ořechy znovu zalila. :-)  :-)

[4]: Zeptej se někde,kde prodávají semena,ted' je čas setí.Semena posypeš po povrchu záhonu hustě,a pak hráběma trohu pojezdíš,aby se dostala trohu do půdy,my přikrýváme propustnou fólií do doby,než vyraší,pak propleješ a čekáš na sklizeń.Je to pochoutka. :-)
Já vím,že to lidi v Čechách moc neznali.Polníček zasetý do půlky září se sklízí na jaře nebo i v zimě,když je bez mrazu. :-)

9 helena | Web | 14. srpna 2012 v 11:35 | Reagovat

[5]:Nattynko u mě je polníček na prvním místě,pak ledový salát a pak normální hl.salát.Já nejsem vybíravá,sním všechno,sejeme i endívii,což spousta lidi nemusí,ale nám chutná.
Brutnák jsem naložila celý,kromě kořenů.

10 helena | Web | 14. srpna 2012 v 11:45 | Reagovat

[6]: :-)Ali,já dala taky méně cukru.

[7]: Jaruško,já ten 38% alkohol rozředila půl litrem vody s cukrem,takže je z toho likér,takové babské čůčo. :-)

11 Blanka | Web | 14. srpna 2012 v 15:21 | Reagovat

Polníček mám taky moc ráda,i když si saláty nejčastěji dělám z ledového salátu.Pokud není sním i rucolu,čínské zelí a vůbec všechno zelené :-)
No a přestože mám každý rok ořechů nadúrodu,ořechovku jsem ještě nikdy nedělala.Možná bych to měla taky vyzkoušet :-)

12 zelenykavalir | 14. srpna 2012 v 17:27 | Reagovat

[8]: zítra jedu do města tak se poptám :-)

13 Vendy | Web | 14. srpna 2012 v 18:01 | Reagovat

Já ti slíbila recept na tu ořechovku, ale nenašla jsem to, prostě nenašla. Problém je, že moje mamka měla několik sešitů, popsanýc i polepených, ale taky spoustu osmisměrek, kde byly různé recepty, a ono to mohlo být i tam - jenže toho byla spousta a já to prostě nezvládla.
Ale poradila sis dobře i bez mého receptu. Jsi šikovná! ;-)  :-)

14 helena | Web | 14. srpna 2012 v 19:30 | Reagovat

[11]:Tak ji příští rok vyzkoušej Blanko.
Chut' není nijak zvláštní,ale je to lekarstvo viz.koment od Vlasty. :-)

[12]:Hodně štěstí. :-)

[13]:Vendy nic se neděje,já rozhodila sítě na netu a tak nějak přibližně s míń cukrem a vodou jsem to naředila. :D
Ale přesto děkuji. :-)

15 helena-b | Web | 14. srpna 2012 v 19:58 | Reagovat

Tady je to dneska samá dobrá rada. Polníček určitě vyzkoušíme. Líbí se mi ten brutnákový ocet. Ořechovku "vyráběl" vloni můj syn. Recept si také našel na internetu. Když jsme mu odmítli poskytnout naši domácí slivovičku, obstaral si 50% kalvados. Ten se dá sehnat v každé větší pálenici, on ho měl z F-M. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama