Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Knihy o bylinách

4. srpna 2012 v 14:45 | Helena |  Wolf Dieter Storl




Protože mě zajímají bylinky, pěstuji je, některé sbírám, suším, používám v kuchyni, dělám tinktury a masti,
nakládám do octa atd., pořád se pídím po různých základních kamenech týkajících se bylin.
Tento týden mi nasadila Elen http://eleneva.blog.cz brouka do hlavy. Týká se známého německo - amerického antropologa, ethnobotanika a autora mnoha knih o bylinách, Wolfa Dietera Storla.
Našla jsem jeho domovské stránky a ted' hodně čtu, sleduji na youtube a objednala jsem si jeho tři díla.
Volala jsem ohledně semináře, ale beznadějně obsazený a další lidé čekají, kdyby někdo nemohl.
Jedno musím napsat, že se shoduje hodně bylinkářů v základních vědomostech o rostlinách, ale nikdo nepíše tak obsáhle, jak tento autor. Má hluboké vědění o rostlinné říši, a jeho knihy se dobře čtou.
Ve srovnání s Hildegardou z Bingenu je to procházka růžovým sadem.

Znáte tuhle bylinku? Chtěli byste o ní něco vědět?

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 zelenykavalir | 4. srpna 2012 v 15:09 | Reagovat

Bylinku asi neznám, připomíná mě jeden plevel co občas roste na rumištích, ale chtělo by to detail lístku.
Pěkný víkend :-)

2 Otavinka | Web | 4. srpna 2012 v 15:33 | Reagovat

Milá Helenko, ano rostlinku znám, roste všude možně na rumištích a loukách ale nevím, co to je. Nějak ji člověk bere samozřejmě. Že by šlo o nějakou léčivou bylinku ani nevím. Jsem zvědavá, co to je a na co to je. :-)

3 Radičik | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 15:53 | Reagovat

Bylinky vyznávám celým srdcem, ikdyž nejsem odborník. Snažím se žít v souladu s přírodou. Ještě bude asi spousta bylinek neprozkoumaných a my je možná považujeme za plevel, stejně jako bylinku na Tvé fotečce. Taky nevím, jak se jmenuje, ale roste všude. :-)

4 helena-b | Web | 4. srpna 2012 v 17:02 | Reagovat

Heli, řekla bych, že je to pelyněk černobýl, ale chtělo by to ukázat více lístky. O bylinky se zajímám, nějaké pěstuji a ráda si určitě přečtu tvoje povídání. :-)
Krásný zbytek víkendu přeji. ;-)

5 pizlik1 | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 17:04 | Reagovat

Podle mě je to obyčejná žindava evropská.

6 Elen | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 17:16 | Reagovat

Helenko, já jsem ze Storlových knih také celá paf, on nejen že rostliny zná, ale také s nimi umí mluvit. Učil se u amerických indiánů a dovoluji si jej označit za bylináře-šamana.
Na fotce se také přikláním k Černobýlu :-)

7 Miloslava | Web | 4. srpna 2012 v 18:15 | Reagovat

Helenko,já bylinky se přiznám neznám,nevím co je to za bylinku a na co se používá,? :-)  :-)

8 Blanka | Web | 4. srpna 2012 v 20:56 | Reagovat

Tak já používám bylinky,které se dají upotřebit v kuchyni.Pěstuju si je,suším a používám a dělám to velice ráda :-D
Tuhle ale Heli bohužel nepoznávám :-)

9 VendyW | Web | 4. srpna 2012 v 21:15 | Reagovat

Pelyněk černobýl, už to přede mnou jak koukám někdo napsal....jde o to jestli myslíš v anketě sbírání bylin v přírodě to nee, ale z bylinkovníku joo.... :-)

10 Natty | Web | 5. srpna 2012 v 6:10 | Reagovat

Helenko, máme stejného koníčka, i já se zabývám bylinkami a jejich čarovnou sílou. A bylinka na obrázku, všichni jí denně potkáváme ve škarpách a přitom neznáme její jméno a účinky, tedy jak kdo ;-) Pěknou neděli.

11 DolceVita | Web | 5. srpna 2012 v 11:49 | Reagovat

Moc pěkné stránky!
Také bych řekla, že se jedná o pelyněk černobýl. Roste tu všude kolem nás, ale sama ho nesbírám. Spíš se s ním potýkám jako s houževnatým plevelem. Přitom ve staročeské kuchyni se objevoval jako koření vhodné k ochucení pečených tučnějších mas (husa, vepřové), ale používala se jen malá špetka. Pokud vím, tak na Balkáně je sušený pelyněk pořád v kurzu a používá se do různých směsí, kterými se ochucují nejen jídla z masa, ale prospívá i chuti dušené zeleniny.

12 helena | Web | 5. srpna 2012 v 20:21 | Reagovat

[1]: Na rumištích roste a je to pelyněk černobýl.

[2]: Už na tom pracuju. :-)

[3]: Ted' už víš. :-)

[4]: Heli,uveřejním zítra odpoledne.
Musím dopřekládat,snad se Ti to bude líbit.Krásný večer. :-)

[5]: O_O

[6]: Pravdu díž. :-)

[7]: :-)

[8]: :-)

[9]: Dá to hodně bylinek,že jo´.

[10]: :-)

[11]: Tady je to obsáhlejší. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama