Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Fenyklové rizoto s měsíčkem a kuřátky

16. července 2012 v 10:42 | Helena |  Recepty

Nastal čas sklízet fenykl,měsíček sbíráme ze zahrady každý den a k tomu nám rostou houby.
Takže co s tím uděláme? Dobrou mńamku.

Budeme potřebovat:


1 fenykl
1 cibulku
3 pol.lžíce oliv.oleje
300 g rizotové rýže
150 ml bílého vína
1 L zeleninového bujónu
75 g parmazánu
1 pol.lžíce másla
podle chuti měsíčkové květy
sůl,pepř,petrželku/hladkou/
fenyklovou zeleń na ozdobu


Fenykl nakrájíme na proužky,cibulku taky a obojí necháme trochu potit společně s rýží a kuřátky.
Zalejeme vínem a za občasného míchání přiléváme po troškách bujón,který rýže absorbuje.
Parmazán ,máslo a otrhané květy měsíčku přimícháme a osolíme,opepříme.
Ozdobíme zelení z fenyklu a hladkou petrželí/někde jsem četla a nemůžu to najít - kadeřavá petrželka se má používat jen k dekoraci/.


Tahleta mńamka bude dnes u nás k obědu.



Fotky jsou tmavé,když fotím při světle,tak mi dělá neplechu blesk.Takže promińte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 signoraa | Web | 16. července 2012 v 12:51

Musím se přiznat, že fenykl jsem ještě nikdy nejedla. Znám jen semínka, ze kterých se vaří odvar. :-)
Recept vypadá víc než lákavě. :-)

2 helena | Web | 16. července 2012 v 13:51

[1]: Ali já jsem s ním uspěla,Karel si přidal,respektive dojedl zbytek,který zůstal na pánvi.Mám ještě 4 kousky v zahrádce. :-)

3 zelenykavalir | Web | 16. července 2012 v 14:16

Semínka fenyklu používáme při zavařování červené řepy.
Je to opravdu velmi lákavé, ale s tím vínem bych u nás doma neobstál, to bych musel něčím nahradit... Mě osobně víno v pokrmech nevadí :-)
Kadeřavá petrželka je jedlá, ale nemá takové aroma, proto se používá k dekoraci a klasická ke kořenění ;-)

4 VendyW | Web | 16. července 2012 v 15:28

Kuřátka, jaký kuřátka? Lišky to jsou :-D. Ale mňamka to být musí, už jsem se jednou ptala, ten fenykl kupuješ jako sazenici nebo máš semínka? Já ho mám ráda tak bych si ho chtěla někam dát.... :-) Včera jsem taky už něco z bylinek zamrazila a další sklizeň usuším.... :-)

5 helena | Web | 16. července 2012 v 15:36

[4]:Vendy,má odpověd' je v článku Zahrada z 30.června,musíš se taky vracet,když kladeš otázky.Já se teda chodím dívat,co dotyčný napsal. :-)

6 helena | Web | 16. července 2012 v 15:46

[3]:Tak dej jenom bujón,když máš děti,taky nemůžeš vařit s vínem. :-)
Jen dodám,ono v pokrmu není vůbec cítit,je ho velice málo a zrna rýže ho
vpijí,a až pak přiléváš bujón. :-)

7 helena | Web | 16. července 2012 v 15:49

[3]:Ještě k té kadeřevé petrželce,četla jsem,že může vyvolat rakovinu,samozřejmě pojídaná ve velkm množství.Například tady pomalu hladkou petrželku neuvidíš,každý vysévá kadeřavou.Já seju pouze hladkou. :-)

8 zelenykavalir | Web | 16. července 2012 v 17:58

[5]: Za ten spam se ještě jednou omlouvám, nechápu jak se to mohlo stát...
Já děti nemám, ale co jsem dělal s vínem tak nikomu nechutnalo... Asi jsem špatný kuchař :-D
Já to vařit nemůžu, já nemám na zahradě tymián :-(

9 zelenykavalir | Web | 16. července 2012 v 18:03

[7]: Já o rakovině četl jednou v souvislosti s rajčaty... Opravdu nevím, já spíš myslím, že ji vyvolávají všechny ty uměliny a Éčka kolem nás všetně jídel z náhražek a nepřidá ani stres.
Já jsem ji pěstoval ještě loni, ale asi se nějak špatně vysemenila, tak letos není...

10 helena | Web | 16. července 2012 v 18:15

[8]:Chtěl jsi napsat fenykl? :-D

[9]:Člověk někdy neví,čemu má věřit.
Řekla bych,že působí víc faktorů najednou.Tak jak píšeš,stres,nevhodná jídla atd.. :-)

11 zelenykavalir | Web | 16. července 2012 v 18:17

[10]: Tak vidíš, ono to blbne nejen na blogu, ale i v mojí makovici :-D

12 Natty | Web | 17. července 2012 v 5:42

Helenko, tak to bych si přisedla ke stolu ;-)Všechny ingredience miluji a petrželka ? Já jí používám všude a nikdy jsem s ní neměla problém, třeba do ryby se "cpe" velký kus ;-) Pěkný den.

13 helena | Web | 17. července 2012 v 9:47

[11]: Všechno v pořádku. :-)

[12]: Taky krásný den. :-)

14 Jitka | Web | 17. července 2012 v 16:57

mňam, to opravdu vypadá dobře :-)

15 Radičik | E-mail | Web | 17. července 2012 v 22:05

TA třetí fotka, to je teda unikát. U Tebe by se pěkně přibíralo na váze, takovým dobrotám by prostě nešlo odolat. :-)

16 helena | Web | 18. července 2012 v 14:20

[14]:Dík

[15]:Z takových jídel se nepřibírá. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama