Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Piškot s jahodama

11. června 2012 v 14:52 | Helena |  Recepty
Všeobecně o piškotu.
Piškotové těsto je nejjemnější těsto všech těst.
Připravujeme ho většinou bez tuku,protože je plněno ovocem.máslovým krémem atd..
Piškotové těsto musí být velmi dobře umícháno,aby se stalo vzdušným a jemným a
takovým také zůstalo.

Máme letos hodně jahod,uvařila jsem už několik skleniček marmelády,něco zamrazila a včera
jsem nemusela vařit,šli jsme na oběd do pizzerie.A tak jsem dopoledne upekla dva piškoty s jahodama a rozhodli jsme se pozvat rodinu na kafe.

Na jednu formu budeme potřebovat:
3 bílky
3 pol.lžíce studené vody
150 g cukru
1 vanilk.cukr
3 žloutky
60 g kukuř. škrobu
60 g hl.mouky
1 rovnou káv.lžičku prášku do pečiva

Bílky ušleháme se studenou vodou do tuha a pomaličku přidáme cukr s vanilk.cukrem,opatrně promísíme a pak zamícháme žloutky.Smícháme si mouku se škrobem a kypřícím práškem a opatně vmícháme,úplně lehce,já to dělám s vařečkou ode dna.
Do vymazané a vysypané formy nalejeme těsto a pečeme v předehřáté troubě
170 - 200 stupńů C asi 30 minut.
Já jsem pekla na 190 stupńů.


Po upečení necháme vychladnout,a vnitřek piškotu-forma na ovocný koláč-vysypeme strouhanými oříšky nebo mandlemi.
Na to ukládáme na půlky rozkrojené,umyté a okapané jahody 500 g .
Pak zalejeme glazurou,kterou dostaneme koupit hotovou nebo povaříme
trochu št'ávy z kompotu se škrobem nebo v horké přihřáté št'ávě necháme rozpustit želatinu.
Necháme trochu vychladnout a polejeme celou plochu jahod a necháme ztuhnout.


Podáváme se šlehačkou.
Dobrou chut'.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. června 2012 v 15:45 | Reagovat

I bez šlehačky je to dobré. Děláš piškot tak jako já, podle tchyně. Jen nevážím cukr, přidávám ho už při šlehání bílků (kolik vajec, tolik polévkových lžic cukru pískového). Sníh je pěkně tuhý a pak už tak, jak říkáš. Někdy přidám do mouky (l polévková lžíce na jedno vejce- s malým vrškem) l vanilkový pudink a prášek do pečiva. Piškot se dá zjemnit: l polévkovou lžící rozpuštěného zchládlého másla -nakonec lehce vmíchat. Máš dobrý recept! :-)

2 helena | Web | 11. června 2012 v 16:11 | Reagovat

[1]:Každá hospodyńka má svůj recept,tak jak ty Ruži.Já jsem těch receptů už vyzkoušela a tenhle je skutečně vyzkoušený a dobrý.
Recept mám z rakouské kuchařky a nedám na něho dopustit. :-)

3 děda tik tak | 11. června 2012 v 16:19 | Reagovat

No,škoda že je to tak daleko.

4 helena | Web | 11. června 2012 v 16:26 | Reagovat

[3]:Škoda. :-)

5 jezinka | Web | 11. června 2012 v 17:47 | Reagovat

jej Helenko- tohle nedělej- mně chytá mlsná a veliká. :D  :D

6 F(r)auW | Web | 11. června 2012 v 18:12 | Reagovat

Hmmm, mňam...já zase pekla pro změnu bublaninu. Je tu na chatě hromada třešní, tak jsem neodolala.... :-)

7 helena | Web | 11. června 2012 v 18:36 | Reagovat

[5]:Ještě zůstalo Jezinko,můžeš astrálně přijít na kafe. :-)

[6]:Jé,vy už máte třešně?Bublanina je taky dobrá.U nás jsou třešně až po jahodách. :-)

8 Karel DC | E-mail | Web | 11. června 2012 v 19:06 | Reagovat

Vypadá to nádherně :)

9 Vendy | Web | 11. června 2012 v 20:56 | Reagovat

Vypadá náramně!
Piškot mám ráda nejvíc s rybízem nebo kyselkavým ovocem vůbec, je to skvělé spojení sladké a lehce nakyslé.
Ale jahodové moučníky (jakékoliv) nemají konkurenci, ta chuť je tak lahodná, že se dá jíst všechno, od krupičné kaše, přes pudink, piškoty, bublaniny, křehké řezy - akorát jako klasickou buchtu z kynutého těsta si je nedovedu představit, tam se mi hodí spíš meruňky, tvaroh, švestky a rybíz...(táče).
Ke glazuře - já dělám falešnou želatinu z vody, sirupu a vanilkového pudingu. Asi 250 ml vody, zhruba stejně tak sirupu a vaniláč, nebo puding s příchutí jahodovou či malinovou. Vody i sirupu dávám o trochu méně, aby byla želatina hustější.
S klasickou želatinou nemám dobré zkušenosti, dvakrát mi vůbec nechytla a když jsem rozdělala dortovou formu, všechno mi steklo po lince na zem a byla z toho akorát kupa sajrajtu. ???
Tvé jahodové řezy chválím. :-)

10 Vendy | Web | 11. června 2012 v 20:57 | Reagovat

P.S. sirup volím nejraději jablečný, má nejlepší chuť. Ještě jde dobře meruňkový. ;-)  :-)

11 pizlik1 | E-mail | Web | 12. června 2012 v 7:37 | Reagovat

Piškot peču pouze v létě vůli čerstvému ovoci. V něděli ho udělám s jahodami jakto ty, protože přijde syn na návštěvu. Želatinu dělám jako Vendy: voda, sirup, puding. Kupovaná se mi nikdy nepovedla. :-)

12 helena | Web | 12. června 2012 v 10:01 | Reagovat

[8]:Děkuji. :-)

[9]:Máš pravdu Vendy,s kynutým těstem jahody nejdou dohromady.Ale třeba taková rebarbora u mě jedině s kynutým těstem a hodně drobenky.Mńám..
K té glazuře-želatina se nesmí vařit,jenom rozpustit ještě v horké tekutině,ale pozor né vařit,to pak můžete zapomenout,ta už pak neztuhne.
Ztáhnout z ohně a nechat rozpustit namočenou a vyždímanou želatinu.
Ale vy jste si obě poradily.

[10]: Některé sirupy jsou hodně dominantní,musí se vyzkoušet,jablečný a meruńkový jsou jemné,máš pravdu Vendy. :-)

[11]: Ilonko pak mi napiš,jak jsi byla spokojená. :-)

13 Radičik | E-mail | Web | 12. června 2012 v 21:25 | Reagovat

Ty mi děláš chutě! Nejen vzorově upečeno, ale taky vzorově vyfoceno. Až se mi sbíhají sliny...

14 helena | Web | 12. června 2012 v 21:54 | Reagovat

[13]:Díky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama