Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský


Stejně jako tělo dokáže tolerovat jen určitou dávku radiace, je i naše mysl schopná vstřebat
jen omezené množství hrůzy, a pak přestane vnímat, aby se ochránila. Je to vlastně logické.
Možná, že když je hrozba větší než si dokážeme představit, tak se bráníme tím, že tomu odmítáme uvěřit.





Kopřiva dvoudomá

31. května 2012 v 18:08 | Hildegard von Bingen |  Bylinky

Kopřiva je velmi horká. V žádném případě nic nepřinese, když se jí syrová,kvůli její drsnosti.
Ale když začíná vyhánět ze země, je užitečně vařena v jídlech pro lidi, protože čistí žaludek
a vezme z něho pryč zahlenění. A takhle působí každý druh kopřivy.

Jestliže se stane člověk proti své vůli zapomětlivý, tak vezme kopřivu, rozklepe ji, až pustí št'ávu.
Tuto št'ávu at' smíchá s malým množstvím olivového oleje a před usnutím potře hrudník a pak také
oba spánky. To necht' dělá často a jeho zapomětlivost se zmenší.

Z lidové víry: v kopřivě sídlí pravděpodobně nadpozemnské bytosti.
"Tuto bylinu znám", řekl čert a posadil se do kopřiv.

Podle staré cikánské víry se na těch místech, kde rostou kopřivy,
nacházejí vstupy k obydlím skřetů /zemských duchů/.
Tato místa mají neodolatelnou moc pro blesky.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pižlík | E-mail | Web | 31. května 2012 v 18:41

Po kopřivách dostávám neuvěřitelnou žravost. Někdy ji přidávám do polévky. :-)

2 jezinka | Web | 31. května 2012 v 20:20

To jsi mi dnes udělala radost- jsem popálená od kopřiv- plela jsem jeden kout a mám požahané ruce,krk a nemám kopřivy ráda. :D

3 helena | Web | 31. května 2012 v 20:41

[1]:A děláš dobře. :-)

[2]: ;-)Popálená?Já na ně beru rukavice a dlouhé rukávy.Udělej si Jezinko jíchu,je to dobré na všechny rostlinky. :-?

4 Radičik | E-mail | Web | 31. května 2012 v 22:58

My se ji vyhýbáme a ona je tak užitečná. Jen mám strach, že při mé zapomnětlivosti jsem schopen zapomenout, že mi může pomoci kopřiva.

5 Elen | E-mail | Web | 1. června 2012 v 10:08

Taky často zapomínám, tak teď budu chodit večer spát namazaná :D

6 helena | Web | 1. června 2012 v 11:15

[4]:Používáme vůbec hodně výhybek. ;-)

[5]:Jak krásně dvojsmyslné. :-?

7 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. června 2012 v 16:56

[5]:Doporučuji zvenčí namazat kopřivou s olejem a z vnitřku štamprličkou slivovice, když už namazat... :-D

8 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. června 2012 v 16:57

[6]:Tak to musím prásknout v Kavárně, jak užitečnou radu tady dáváš... :-D  :-D

9 helena | Web | 1. června 2012 v 17:43

[7]:Růži,ty se nezdáš. ;-)

[8]:Práskačkooooooooooooooo. :-?

10 Jana ~ Jannie | Web | 1. června 2012 v 20:17

Jej, vzpoměla jsem si když jsem spadla z kola rovnou do chumlu kopřiv :D byla jsme v plavkách :D

11 helena | Web | 1. června 2012 v 20:50

[10]:Co jsi komu provedla? 8-O

12 zelenykavalir | Web | 22. června 2012 v 11:29

Doporučuji vyzkoušet upravit mladé kopřivy na způsob špenátu. Vynikající pokrm nemá to chybu :-)
Až dnes půjdo trhat kopřivy pro kačeny, tak se po těch vstupech do podzemí podívám. ;-)

13 helena | Web | 22. června 2012 v 11:53

[12]:Tak to jsem zvědavá,mladé lístky kopřiv někdy používám.Dík. :-)

14 zelenykavalir | Web | 22. června 2012 v 16:20

[13]: Nejlepší jsou ty první hned na jaře :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama