Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Kopřiva dvoudomá

31. května 2012 v 18:08 | Hildegard von Bingen |  Bylinky

Kopřiva je velmi horká. V žádném případě nic nepřinese, když se jí syrová,kvůli její drsnosti.
Ale když začíná vyhánět ze země, je užitečně vařena v jídlech pro lidi, protože čistí žaludek
a vezme z něho pryč zahlenění. A takhle působí každý druh kopřivy.

Jestliže se stane člověk proti své vůli zapomětlivý, tak vezme kopřivu, rozklepe ji, až pustí št'ávu.
Tuto št'ávu at' smíchá s malým množstvím olivového oleje a před usnutím potře hrudník a pak také
oba spánky. To necht' dělá často a jeho zapomětlivost se zmenší.

Z lidové víry: v kopřivě sídlí pravděpodobně nadpozemnské bytosti.
"Tuto bylinu znám", řekl čert a posadil se do kopřiv.

Podle staré cikánské víry se na těch místech, kde rostou kopřivy,
nacházejí vstupy k obydlím skřetů /zemských duchů/.
Tato místa mají neodolatelnou moc pro blesky.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pižlík | E-mail | Web | 31. května 2012 v 18:41

Po kopřivách dostávám neuvěřitelnou žravost. Někdy ji přidávám do polévky. :-)

2 jezinka | Web | 31. května 2012 v 20:20

To jsi mi dnes udělala radost- jsem popálená od kopřiv- plela jsem jeden kout a mám požahané ruce,krk a nemám kopřivy ráda. :D

3 helena | Web | 31. května 2012 v 20:41

[1]:A děláš dobře. :-)

[2]: ;-)Popálená?Já na ně beru rukavice a dlouhé rukávy.Udělej si Jezinko jíchu,je to dobré na všechny rostlinky. :-?

4 Radičik | E-mail | Web | 31. května 2012 v 22:58

My se ji vyhýbáme a ona je tak užitečná. Jen mám strach, že při mé zapomnětlivosti jsem schopen zapomenout, že mi může pomoci kopřiva.

5 Elen | E-mail | Web | 1. června 2012 v 10:08

Taky často zapomínám, tak teď budu chodit večer spát namazaná :D

6 helena | Web | 1. června 2012 v 11:15

[4]:Používáme vůbec hodně výhybek. ;-)

[5]:Jak krásně dvojsmyslné. :-?

7 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. června 2012 v 16:56

[5]:Doporučuji zvenčí namazat kopřivou s olejem a z vnitřku štamprličkou slivovice, když už namazat... :-D

8 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. června 2012 v 16:57

[6]:Tak to musím prásknout v Kavárně, jak užitečnou radu tady dáváš... :-D  :-D

9 helena | Web | 1. června 2012 v 17:43

[7]:Růži,ty se nezdáš. ;-)

[8]:Práskačkooooooooooooooo. :-?

10 Jana ~ Jannie | Web | 1. června 2012 v 20:17

Jej, vzpoměla jsem si když jsem spadla z kola rovnou do chumlu kopřiv :D byla jsme v plavkách :D

11 helena | Web | 1. června 2012 v 20:50

[10]:Co jsi komu provedla? 8-O

12 zelenykavalir | Web | 22. června 2012 v 11:29

Doporučuji vyzkoušet upravit mladé kopřivy na způsob špenátu. Vynikající pokrm nemá to chybu :-)
Až dnes půjdo trhat kopřivy pro kačeny, tak se po těch vstupech do podzemí podívám. ;-)

13 helena | Web | 22. června 2012 v 11:53

[12]:Tak to jsem zvědavá,mladé lístky kopřiv někdy používám.Dík. :-)

14 zelenykavalir | Web | 22. června 2012 v 16:20

[13]: Nejlepší jsou ty první hned na jaře :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama