Dobré knihy jsou brusem rozumu, pilníkem soudnosti a balšámem očí. Jan Amos Komenský

Galgán - alpinia officinarum

14. února 2012 v 20:38 | Hildegard von Bingen |  Hildegard von Bingen
Galgán lékařský z čeledi zázvorovitých,pochází z Ciny a dnes se pěstuje v Indonésii a Indii.
Ze sušených kořenů se získává červeno-hnědý prášek,pálivé chuti.
K působení galgánu na srdeční činnost Hildegarda napsala:kdo trpí bolestmi v srdci,nebo komu hrozí ze stran slabost srdce,ten nech okamžitě sní dostatečné množství galgánu,a bude mu lépe.
1-3 špičky nože galgánu přidaného do jídla,propůjčuje zejména masitým pokrmům příjemnou,lechtavou,pálivou chut' a zajištuje dobré prokrvení a revitalizaci.
Také kompoty,marinády,ovocné saláty a dýni koření galgán nejpříjemněji.
V marmeládách se stará nejen o koření,nýbrž tak o přírodní konzervaci /3 - 7 % podíl/.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama